i9 11900K RTX3080 sistem oyun oynarken kapanıyor

headssmoke

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba. Şu an da kullandığım sistemim oyun oynarken kapanıyor. Sistem özelliklerim şunlar:

Intel Core i9 11900K işlemci.
ASUS ROG STRIX Z590-E Gaming Wi-Fi anakart.
G.Skill Trident Z RGB 16 GB DDR4 16gtzr kit 3200 CL16 (2x8GB) RAM.
Palit GeForce RTX3080 GamingPro ekran kartı.
Kingston 1TB KC3000 NVMe okuma 7000 MB-yazam 6000 MB M.2 SSD (SKC3000S/1024G)
Thermaltake TR2 st 750W PS-TRS-0750NNSAwe-t Power Supply.

Öncelikle bilgisayara hiçbir işlem yapmadan önce OCCT programı ile test yaptım. Ekran kartı testi yaptığımda bilgisayarım kapandı.
Tekrar açtım bu sefer PSU testi yaptım yine kapandı.
Sonrasında ekran kartımı çıkarıp PSU testi yaptım bir sorun olmadı, daha sonra ekran kartını dağıtıp içini temizleyip macununu yenileyip bilgisayarı teste soktum bir sorun olmadı. Oyunlara girdiğim zaman ( CoD, Valorant, PUBG, vs.) Bir süre oynatıp bazen lobideyken bazen ise oyundan tamamen çıktıktan sonra masaüstünde ekran kapanıp sistemin tüm ışıkları yanıyor ben komple sistemin elektiriğini kesmeden açılmıyor. Bu sefer PSU'yu söküp içini temizleyip kontrol ettim ve taktım OCCT testinde 20-25 dakika güç bindirip test ettim bir sorun olmadı test bittikten 2-3 dakika sonra tekrar kapandı. Sorun ekran kartında mı yoksa PSU da mı bir türlü çözemedim aranızda böyle bir sorunu yaşayıpta çözen biri varsa yardımcı olabilir mi?

Küçük ve baş ağrıtıcı bir detay olabilir belki gözünüzden kaçmıştır, oyunları tam ekran modunda oynamadığınız için böyle hatalar alıyor olabilirsiniz. Gecenin bir vakti Cyberpunk oynarken oyunda oturan bir adam vardı oturarak birden hareket etmeye başladı sesler buga girdi, PC dondu hiçbir şey yapamıyorum sonra o karanlıkta bir mavi ekran ile karşılaştım, çok enteresan bir olaydı. Ve hepsi pencereli modda olduğu içindi.

Sizde böyle bir durum yoksa sistem kapanırken anakartın DEPUG LED'leri var, eğer ekran kartından dolayı bir reset yiyorsanız bu LED'ler sizi uyarır. Kapanırken hangi LED yanıyor?

PSU'da bir kablodan 2 sokete ayrılan PCI-e güç soketi görünüyor, bu ekran kartını besleyemez, kapanmada bundan dolayı olur, uzun süredir bu şekilde kullanıyorsanız güç soketleri de erimiş olabilir.

O ekran kartı için 2 PCI-e kablosu olan PSU gerekli.

@headssmoke

Küçük ve baş ağrıtıcı bir detay olabilir belki gözünüzden kaçmıştır, oyunları tam ekran modunda oynamadığınız için böyle hatalar alıyor olabilirsiniz. Gecenin bir vakti Cyberpunk oynarken oyunda oturan bir adam vardı oturarak birden hareket etmeye başladı sesler buga girdi, PC dondu hiçbir şey yapamıyorum sonra o karanlıkta bir mavi ekran ile karşılaştım, çok enteresan bir olaydı. Ve hepsi pencereli modda olduğu içindi.

Sizde böyle bir durum yoksa sistem kapanırken anakartın depug LED'leri var, eğer ekran kartından dolayı bir reset yiyorsanız bu LED'ler sizi uyarır. Kapanırken hangi LED yanıyor?

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bazen 40 kodu yazıyor bazen ise a0.

PSU'da bir kablodan 2 sokete ayrılan PCI-e güç soketi görünüyor, bu ekran kartını besleyemez, kapanmada bundan dolayı olur, uzun süredir bu şekilde kullanıyorsanız güç soketleri de erimiş olabilir.

@headssmoke

Bu konuda sonuna kadar haklısınız. Bende kendi bilgisayarımı ilk topladığım zamanlarda güç kaynağımdan çıkan 2 kanaldan 1 tanesini fark etmediğim için 1 tanesi boşta şekilde kullandığım zamanlarda, her girdiğim oyunda reset yerdim.

@headssmoke

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Yanlış anlamadım değil mi dediğiniz soketler ekran kartına geçen soketler? Peki bu soketlerin yeri karışırsa bu sorunu yaşatır mı bana?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı