i9 12900K ve GTX 1080 oyun performansı nasıl olur?

Nasıl 10 çözümün ve 3 makalen var merak ediyorum.

Bu darboğaz değil, olmasını istediğimiz bir şey zaten. Tam tersi olsaydı darboğaz olmuş olurdu.

Ekran Kartı Darboğazı​

Bir diğer örnek ise az öncekinin tam tersi, ekran kartı darboğazı. Güçlü bir işlemciniz var fakat ekran kartınız aşırı eski ve güçsüz. Bu duruma kart, CPU'nun göndermiş olduğu talimatları yeterince hızlı işleyemez ve sonuç olarak sisteminizde bir ekran kartı darboğazı meydana gelir.

Diyelim ki her 16.67 milisaniyede bir kare, yani saniyede 60 kare işlenen bir oyun oynuyoruz. Burada CPU ekran kartına dokular, gölgelendiriciler gibi veriler gönderirken, sonraki karelerdeki nesneler bile işleme alınabiliyor. Ekran kartı ise bu kareleri (Frame) oluşturup monitöre göndermekle sorumlu. Fakat burada işlemci her işi yapmasına karşın GPU yeterli kare üretemiyorsa ortaya bir ekran kartı darboğazı çıkacaktır.

Bu tarzlarda bir darboğaz sorunuyla karşı karşıyaysanız yapmanız gereken birkaç şey bulunuyor. Bunlardan ilki darboğazın öncelikle hangi bileşenin yetersizliğinden kaynaklandığını bulmak. Bunun için MSI Afterburner gibi bir yazılım ile oyun içinde CPU ve GPU kullanım değerlerine bakabilirsiniz. Daha sonra yetersiz kalan bileşen hangisi ise onu daha yüksek performans sunabilen bir model ile değiştirebilir ya da bazen -destekliyorsa- overclock edebilirsiniz.

Fakat şunu da unutmamak gerekiyor ki darboğazın tek sebebi işlemci ve ekran kartının performans yetersizliği değil. Neredeyse her donanımın darboğaza etkisi olabildiğinin altını özellikle çizmekte yarar var. İdeal bir sistemde darboğaz yaşamamak için bütün bileşenler birbirini karşılayabilecek şekilde seçilmeli, aksi takdirde bilgisayarınıza ne yaparsanız yapın istediğiniz performansı alamayacaksınız.

Hocam attığınız konuya bakılırsa konu sahibi gibi 3080 bile taksa ekran kartı darboğazı yaşayacak. GPU %100 kullanıyorken işlemci %70 civarlarında kullandığını varsayalım. Ekran kartı ve işlemcinin çok uyumlu, hatta işlemcinin biraz sınırda olduğu bile söylenebilir. Yani ikisi çok uyumlu çalışıyor. Ama attığınız yazıya bakılırsa yine ekran kartı darboğazı yaşanıyor oluyor. E o zaman darboğaz kaçınılmaz duruma geliyor, hem CPU'yu hem GPU'yu %100 kullandırtman gerekir darboğaz olmaması için, bunu da her oyunda yakalaman imkansız. CPU darboğazındansa GPU darboğazı çok daha mantıklı. CPU kullanımının düşük olması iyidir, tabii ki o işlemciye daha yüksek bir ekran kartı takılırsa çok daha iyi sonuçlar alınır ancak herhangi bir sorun teşkil etmiyor şu an. İşlemcinin az kullanılması darboğaz olduğu anlamına değil CPU'nun GPU'yu rahatlıkla besleyebildiği anlamına gelir. Söylediğim gibi, bu da olmasını istediğimiz bir şey.

Kopyala yapıştırcılar da gelmiş. Zincirin son halkasındaki parçaya bakarak "aman darboğaz olmasın" dersen zaten ekran kartı alamazsın öyle saçmalık mı olur?

Ben 12900K'ya GTX 1080 taktım işlemciyi kısıtladı, RTX 3090 taktım bu sefer ekran kartı kısıtlandı. 3080 taktım işlemci %5 kısıtlandı, 3080 Ti taktım ekran kartı %5 kısıtlandı. Ne yapacağız altın oranı tutturmak için mi uğraşacağız?

"Tamam işlemcim 400 kareye kadar çizdirebiliyor, bu ekran kartı da %99 kullanımda 400 FPS'e ulaşıyor nihayet darboğazsız bir sistem!"

Evet sorun olmaz ama işlemcinin tam performansını alamaz

Evet sorun olmaz ama işlemcinin tam performansını alamaz

Arkadaşım, işlemciyi ekran kartına göre daha yüksek seçmelisin ki o işlemci o ekran kartını rahatlıkla besleyebilsin. Burada konu işlemcinin tam performansını almak değil, ekran kartının tam performansını almak. İşlemcinin düşük kullanılması tam performansını vermediği anlamına gelmiyor, ekran kartını rahatlıkla beslediği anlamına geliyor. Soruyorum sana, darboğaz yaşatmayacak, hem işlemcinin hem de ekran kartının tam performansını alabileceğin bir sistem dizer misin? Sırf işlemcinin tam performansını alayım diye GPU'yu ucu ucuna besleyen bir CPU ile kullanırsan dizdiğin sistem ekran kartı odaklı oyunlarda GPU darboğazı, işlemci odaklı oyunlarda CPU darboğazı yapacak. Mantığın aşırı derecede saçma.

Arkadaşlar işlemci adı üzerinde anlaşılacağı gibi verileri işler, en son noktadır. Güçlü bir işlemci, kendinden güçsüz ekran kartına nasıl darboğaz yapabilir? İlk defa böyle bir muhabbet duydum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…