i9-12900K ve RTX 3070 Ti sisteme soğutma önerisi

Yok hocam, mesleğim grafik tasarım, aynı anda çok fazla işle uğraşmam gerekiyor, biraz da keyfime düşkünüm zorlarım onu ben, hani çok ileriye dönük olsun istedim, keşke ekonomimiz böyle olmasa da rahat rahat alabilsek.

Çok teşekkürler, hepsini inceleyeceğim, amabilmek istediğim şu A500'de yeterli soğutmayı sağlar mı?

Anladım. Şimdiden hayırlı olsun.

Evet K360 gibi soğutmalar bayağı iyiler ama çok pahalı ben olsam en az 360mm.

Ve ayrıca sistemdeki RAM CL değeri fazla ya overclock la voltaj verip düşürün ya da başka RAM'e geçmenizi öneririm.
Gelecek için düşünüyorsanız böyle kalsın ama CL değeri daha düşük 8x4'te alabilirsiniz.

Yeni DDR5 RAM'lerin çoğu maalesef böyle, ama CL değerini yüksek MHz ile kapatıyor, bizzat denemeyimleme fırsatım oldu.

Yeni işlemciler gelecek deniyor eylül gibi. Onları bekleyebilirsiniz geleceğe dönük olacak diyorsanız.

Dostum şu anki güncel teknolojiyle ileriye yönelik bir şey toplamak istiyorum, ülkemizde beklemek sürekli cebimize zarar veriyor, aynı fiyattan bulamıyoruz, daha üniversal ve yükseltilebilir parçalar seçmeye özen gösteriyorum zaten.

12900K'yı yük altında hava ile soğutmak cidden çok zor, günlerdir bunu nasıl en kaliteli şekilde yaparım diye düşünüyorum, kötü ya da kısa vadeli sıvı soğutmaktansa kaliteli bir şekilde hava soğutmak daha mantıklı geliyor, fakat dediğiniz tüm parçalara bakacağım, çok teşekkürler.

Henüz almadıysanız 3070 Ti yerine düz 3070 almayı düşünebilirsiniz. Performans farkı %5’ten bile az ve buna karşılık 3070 Ti ortalama 5-6 derece daha sıcak çalışan bir kart GDDR6X’ten ötürü. Zaten 5-6 derece sıcaklığı tolere edecek kadar OC yaparak 3070 de o performansa çıkartılabilir, aradaki farkla da daha iyi bir soğutucu alırsınız.

Henüz almadıysanız 3070 Ti yerine düz 3070 almayı düşünebilirsiniz. Performans farkı %5'ten bile az ve buna karşılık 3070 Ti ortalama 5-6 derece daha sıcak çalışan bir kart GDDR6X'ten ötürü. Zaten 5-6 derece sıcaklığı tolere edecek kadar OC yaparak 3070 de o performansa çıkartılabilir, aradaki farkla da daha iyi bir soğutucu alırsınız.

Hocam maalesef, ekran kartı düşürme gibi bir durumum olmaz 2 adet 3070 Ti sahibiyim, keşke imkanım olsa ve şu işlemciden feragat etmeden havayla soğutabilsem, A500 hava soğutmasını kurmam için bile kite ihtiyacım var maalesef, bütçemi ekran kartı, işlemci, anakart ve RAM tüketti, güç kaynağı ve soğutmadan kısmak durumunda kalıyorum, alacağım güç kaynağı benim 3-4 ay taşısa yeter fakat soğutucu kısmında hem bütçem yok, hem de o bütçeyle 12900K'yı soğutabilir miyim hiç emin değilim, cidden sistem toplamak ve tüm bileşenlerin tam uyumlu şekilde çalışmasını sağlamak çok zor 🤷🏻‍♀️ önerin için yine de çok teşekkürler dostum.

Güncelleme: i9 12900K işlemcinin soğutmasını " NH-D15 " ile soğutma kararı aldım, 1700 soket kiti var mı ya da destekliyor mu onu araştıyorum, "NH-D14" arasında 2 derece sıcaklık farkı var ve anladığım kadarıyla RAM slotları için daha yüksek.

Son düzenleme:
Hocam maalesef, ekran kartı düşürme gibi bir durumum olmaz 2 adet 3070 Ti sahibiyim, keşke imkanım olsa ve şu işlemciden feragat etmeden havayla soğutabilsem, A500 hava soğutmasını kurmam için bile kite ihtiyacım var maalesef, bütçemi ekran kartı, işlemci, anakart ve RAM tüketti, güç kaynağı ve soğutmadan kısmak durumunda kalıyorum, alacağım güç kaynağı benim 3-4 ay taşısa yeter fakat soğutucu kısmında hem bütçem yok, hem de o bütçeyle 12900K'yı soğutabilir miyim hiç emin değilim, cidden sistem toplamak ve tüm bileşenlerin tam uyumlu şekilde çalışmasını sağlamak çok zor 🤷🏻‍♀️ önerin için yine de çok teşekkürler dostum.

Güncelleme: i9 12900K işlemcinin soğutmasını " NH-D15 " ile soğutma kararı aldım, 1700 soket kiti var mı ya da destekliyor mu onu araştıyorum, "NH-D14" arasında 2 derece sıcaklık farkı var ve anladığım kadarıyla RAM slotları için daha yüksek.

Bütçeyi biraz aşıp 360mm sıvı soğutma almak daha mantıklı olabilir. Şu an D15 alırsanız ne kadar sonra değiştirirsiniz?

Bütçeyi biraz aşıp 360mm sıvı soğutma almak daha mantıklı olabilir. Şu an D15 alırsanız ne kadar sonra değiştirirsiniz?

Borsanın durumuna göre 3-4 ay sonra ancak geçiş yapabilirim hocam, hisse senetlerinin piyasasına göre toplamaya çalıştığımdan şu an 30kdan fazla bütçe ayıramıyorum maalesef, dediğinizde çok haklısınız bu arada, kesinlikle işlemcinin hakkı sıvı soğutma, fakat internetten alışveriş yaparken çok temkinliyim, genelde hep güvenilir firmalardan toplamaya çalışıyorum, daha pahalıya gelse bile, sattıkları ürünlerin arkalarında durmaları açısından. Sinerji bilgisayardan geçen hafta 34K'ya yakın bir alışveriş yaptım, bir yandanda kardeşimede RTX'li sistem dizmeye çalışıyorum, tüm bileşenleri Sinerji bilgisayardan toplamaya çalıştığım için oradaki orta seviye bile sıvı soğutucular 2000 TL'lik ayırıcağım bütçeyi aşıyor maalesef, mecbur D15'e yöneldim, kaliteli sıvı soğutamıyorsam en kalitesinden hava soğutayım diye düşündüm. Bu devirde ve şu ekonomik şartlarda 30K'ya toplayabileceğim en güncel ve performanslı bilgisayarı toplamak tek derdim.

Borsanın durumuna göre 3-4 ay sonra ancak geçiş yapabilirim hocam, hisse senetlerinin piyasasına göre toplamaya çalıştığımdan şu an 30kdan fazla bütçe ayıramıyorum maalesef, dediğinizde çok haklısınız bu arada, kesinlikle işlemcinin hakkı sıvı soğutma, fakat internetten alışveriş yaparken çok temkinliyim, genelde hep güvenilir firmalardan toplamaya çalışıyorum, daha pahalıya gelse bile, sattıkları ürünlerin arkalarında durmaları açısından. Sinerji bilgisayardan geçen hafta 34K'ya yakın bir alışveriş yaptım, bir yandanda kardeşimede RTX'li sistem dizmeye çalışıyorum, tüm bileşenleri Sinerji bilgisayardan toplamaya çalıştığım için oradaki orta seviye bile sıvı soğutucular 2000 TL'lik ayırıcağım bütçeyi aşıyor maalesef, mecbur D15'e yöneldim, kaliteli sıvı soğutamıyorsam en kalitesinden hava soğutayım diye düşündüm. Bu devirde ve şu ekonomik şartlarda 30K'ya toplayabileceğim en güncel ve performanslı bilgisayarı toplamak tek derdim.

Peki bilgisayarı kullanmak için bir aceleniz var mı? Eğer 3-4 aya değiştirecekseniz hava soğutucusunun en kalitelisini almaya gerek yok. T6 Ultra bakılabilir.

Peki bilgisayarı kullanmak için bir aceleniz var mı? Eğer 3-4 aya değiştirecekseniz hava soğutucusunun en kalitelisini almaya gerek yok. T6 Ultra bakılabilir.

Hocam maalesef ki var, Fed'in alıcağı faiz kararları yüzünden, esas mesleğim grafikerlik, ama geçimimi borsadan sağlıyorum, eğer acele etmezsem Fed'in faiz kararı öncesi hem TL daha fazla değer kaybedebilir hem de alacağım parçaların fiyatları daha da artabilir, şu aşamada alabileceğim sistemi toplayamayabilirim, acelem olmasa dediğiniz çok daha mantıklı hocam, bekleyip üstüne para koyup sıvı soğutma alıp sistemi o şekilde aktif etmek çok daha mantıklı, ama şöylede bir şey var, çok fazla test araştırdım, D15 ve A500 modelleri bile bu işlemciyi ağır yükte maalesef taşıyamıyor, büyük ihtimalle D15'li bir sistem dizip, borsanın durumuna göre sıvı soğutmaya geçebilirim.

Eğer düşünürseniz elimde Noctua nh D14 Special version var.

@Cole McCree eğer bana bir kez daha sebepsiz şekilde disslike atarsan şikayette bulunacağım. Yorum yazdığım tüm konuları gezip teker teker disslike atıyorsun yaptığın hoş değil.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı