Çözüldü I9 13700K işlemci Turbo Boost açınca programlar çöküyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rtx4090alacagim

Centipat
Daha fazla  
RAM
128
Anakart
Z790
Herkese selamlar,
Ek-1'de bilgisayarımın özelliklerini koydum. Turbo Boost'u çalıştırınca Chrome ve bazı programlar çöküyor. Python ile yaptığım işlemler vesaire çöküyor. Kapattığım zamanda CPU kullanımı %40-50'yi geçmiyor ve dengeli Mod'da çalışıyormuş hissiyatı veriyor. Klasörleri açtığımda biraz bekleme yapıyor.
13. ve 14. nesil işlemcilerde bu sorunla çok karşılaşılıyormuş. Voltaj düşürme işlemlerini yaptım. Turbo Boost açtığımda yaptığım değişikliklerin hiçbir anlamı kalmıyor. BIOS'u güncellemiştim uzun zamandır Turbo Boost olmadan işlerimi yapıyordum.
XTU'da Turbo Boost açık görünüyor ek resimde fakat BIOS'tan kapattım onun nedenini bilmiyorum.
Stabil olarak şu an çalışıyor fakat hız olarak çok yetersiz.
CPU stress testinden geçti.

Nedenini ve çözümünü bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.

Dosya Ekleri

• 1723476268560.png
    280,6 KB · Görüntüleme: 34

Teşekkürler, Sinerji'den almıştım bunu. Forumda okuduğuma göre geri verdiğimde 1 ay sonra dönüş yapıp ister değiştirelim isterseniz aldığınız zamandaki fiyattan iade alalım demişler. Geçici olarak sıkıntı çıkarmayacak bir işlemci alıp bunu değişime gönderebilirim.

Hangi işlemciyi önerirsiniz bu sistem için.

12.nesile düşmenizi öneririm hocam. Intel microcode vs. çıkarmıştı bu sorun için, onlara bakıyorum şimdi.

Intel'in yayınladığı BIOS update'i yapıp mevcut işlemciyi değişime gönderip devam edebilirsiniz. Yine batırmazlarsa işlemci çöp olmaz herhalde.

Bir de Microcode güncellemesi sonrası bir kullanıcı R23 testinde %12,5'lik düşüş yaşamış.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…