i9 13900K işlemci için MSI BIOS Undervolt ayarları nasıl yapılmalı?

Dincdogu

Megapat
Daha fazla  
Merhaba, 13900K işlemcim ve MSI Z790 Tomahawk modeli anakarta sahibim. Oyunlarda ve programlarda devamlı çökme ve mavi ekran ile karşılaşıyorum. İnternette pek bulamadım BIOS üzerinden ne yaparsam işlemcinin gücünü kısmış olurum. Şimdilik XMP kapattım ve işlemci Wattını sanırım 253W'ye sınırlandırdım sıvı soğutma değil de hava soğutma gibi bir seçeneği vardı ve 90 derece limitlediğimi sanıyorum ama tam emin değilim problem hala devam ediyor ne yapabilirim başka? Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Undervolt yapmayı denediniz mi? Ayrıca XMP kapattım diyorsunuz. Intel Extreme Memory profile (XMP) RAM hız aşırtma seçeneğidir. Yani Turbo Boost mod veya benzeri bir isimlendirme olması lazım işlemci için.

XMP açtığım an mavi ekran alıyorum bugün birkaç ayar denedim sırası ile şunları yaptım;
CPU cooler tuning ayarını: MSI performance 253 wat (sistem açılmadı) veya Intel 253 wat seçiyorum sonra.
Advance CPU Configuration'dan "enhance Turbo" ayarını disable yaptım.
CPU Core voltage Mode'dan offset mode seçip (-bycpu) yapıp sırasıyla -0.100 -0.050 denedim bunlarda bilgisayar başlarken bayağı problem yaşadım ve en son -0.025 yaptım.
Bu ayarlar ile hala 3 4 dakikada bir Discord ve oynadığım oyunlarda crash veriyor.

E-Core set 0 yaptığımda bilgisayarım açılmadı.

Sonra long duration Power limit(W) ayarını 150 yaptım.

Hala çökmeler yaşıyorum.

Enhance turoboyu tekrar etkinleştirdim.

Core Temp programı ile gözlemlediğim kadarıyla 2. ve 3. çekirdekler Max 91 derece görüyor diğer çekirdekler 70-85 arası.

Short duration Power limit(W) 180W yapmayı deneyeceğim.

CPU temperature limit 80'deydi daha önce 70A aldığımda crash problemi düzeldi fakat gözle görülür şekilde FPS'im düştü oyunlarda ve ara ara küçük takılmalar yaşıyorum. Sizce problem nedir RAM'lerde bir problem olabilir mi? XMP ve ReSize BAR kapalı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun RAM gibi duruyor. Emin olmak için XMP açık halde Memtest86 vb. programlar ile test etmeniz lazım. Bu arada hiç XMP'i kapalı tutarak RAM frekansını manuel olarak ayarlamayı denediniz mi?
denemedim. XMP kapalıykende bu problemlerin olması RAM'den kaynaklı olabilir mi? Yoksa Intel bu seriden kaynaklanan problemin bir göstergesi mi işlemci günden güne bozulmaya devam mı ediyor tam anlayabilmiş değilim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı