i9 13900KF ve 7800XT'nin yanına kaç watt PSU kullanılmalı?

Supermenokan

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
12Th Gen İ5 12400-RTX 3060Tİ VENTUS 2X OC- KİNSGTON FURY BEAST 6000 MHZ
Meslek
Serbest Meslek Erbabı
Öncelikle herkese merhaba, i9 13900KF ve 7800XT ekran kartı kullanıyorum ve yanında ise olarak Cooler Master Liquid 2 fanlı 120 mm sıvı soğutma var.
Ve en önemlisi ise 650 watt Power Boost PSU markasını var kasa da. Şimdi konuya gelecek olursak oyunlar oynarken özellikle yeni çıkan ağır oyunlar oynamaktayım ama belirli bir zamandan sonra bilgisayar kapanıyor ve restart atıyor kendi kendine bazı oyunlarda görüyorum sabit olarak bazen ise anlık bu dereceleri gördüğünde kapanmıyor ama sanırım watt değerinden kapanıp restart atıyor. Bu konuda emin olmak için ne yapmam gerekiyor? Test edip hani watt değeri yetmediği için mi kapanıyor yoksa sıcaklardan mı kapanıyor bilmiyorum. Şu yüzden kapanıyor diye bir test yapmam gerek emin olmak için çünkü ona göre ya sıvı soğutma değiştireceğim ya da PSU yükselteceğim. Önerilerinize açığım.

Öncelikle herkese merhaba, i9 13900KF ve 7800XT ekran kartı kullanıyorum ve yanında ise olarak Cooler Master Liquid 2 fanlı 120 mm sıvı soğutma var.
Ve en önemlisi ise 650 watt Power Boost PSU markasını var kasa da. Şimdi konuya gelecek olursak oyunlar oynarken özellikle yeni çıkan ağır oyunlar oynamaktayım ama belirli bir zamandan sonra bilgisayar kapanıyor ve restart atıyor kendi kendine bazı oyunlarda görüyorum sabit olarak bazen ise anlık bu dereceleri gördüğünde kapanmıyor ama sanırım watt değerinden kapanıp restart atıyor. Bu konuda emin olmak için ne yapmam gerekiyor? Test edip hani watt değeri yetmediği için mi kapanıyor yoksa sıcaklardan mı kapanıyor bilmiyorum. Şu yüzden kapanıyor diye bir test yapmam gerek emin olmak için çünkü ona göre ya sıvı soğutma değiştireceğim ya da PSU yükselteceğim. Önerilerinize açığım.

En azından 750W alsan iyi olur. İ9 Turbo'yla 250W'a kadar çıkıyor. 7800XT de 300watt çekse desek 550W yapıyor. Sistemde 100 150 watt çekse 700W'a kadar dayanıyor. O yüzden alabilirsen 850w al.

• Intel i9-13900KF → Yoğun yükte 250-300W civarı (PL2 seviyesinde daha da çıkabilir)
  • AMD Radeon RX 7800 XT → 260-280W civarı
  • Anakart, RAM, SSD, fanlar, USB cihazlar → 50-80W
  • Toplam: ~570-660W
Eğer bütçe ile probleminiz yoksa tercihim 850w 80+ bir psu almanız olur. Sisteme bir donanım ekleyeceğiniz zaman kafanız rahat olur. Ama tercihe göre 750w 80+ bir psuda kullanabilirsiniz.
Oyun oynarken Cpu sıcaklık değerlerine baktınız mı? Ben sizin yerinizde olsam ilk önce psu değiştiririm daha sonrada sıvı soğutmamı değiştiririm. i9 işlemciler güçlü işlemciler olduğu için 3x120mm bir sıvı soğutma iş görecektir.
Sizle aynı işlemeci ve aynı marka sıvı soğutma(120mm) kuzenimde de vardı. Bir süre sonra FC2025 falan oynarken bilgisayar kapanmaya başladı. Daha sonra işlemci ısılarına baktım ben 95-100 derece arasına çıkmış. Hemen bir termal macun yenilemesi ve sıvı sagutmayı değiştirme kararıyla konuyu kapadık. Bu arada termal macunu sürdükten sonra ben artık kapanmıyor dedi ama genede yüksek derecelerde çalışmaya başlar bir süre sonra.

Son düzenleme:
En azından 750W alsan iyi olur. İ9 Turbo'yla 250W'a kadar çıkıyor. 7800XT de 300watt çekse desek 550W yapıyor. Sistemde 100 150 watt çekse 700W'a kadar dayanıyor. O yüzden alabilirsen 850W al.

Gold mu almalıyım Silver mı?

• Intel i9-13900KF → yoğun yükte 250-300W civarı (PL2 seviyesinde daha da çıkabilir)
  • AMD Radeon RX 7800 XT → 260-280W civarı.
  • anakart, RAM, SSD, fanlar, USB cihazlar → 50-80W
  • toplam: ~570-660W
Eğer bütçe ile probleminiz yoksa tercihim 850W 80+ bir PSU almanız olur. Sisteme bir donanım ekleyeceğiniz zaman kafanız rahat olur. Ama tercihe göre 750W 80+ bir PSU'da kullanabilirsiniz.

Peki 850 watt 80 Plus Gold ne önerirsin bana 4 k da bile oynuyorum bazen oyunları çünkü. 10 bin TL'yi geçmesin ve mümkünse 10 bin TL altı da olabilir.

• Intel i9-13900KF → yoğun yükte 250-300W civarı (PL2 seviyesinde daha da çıkabilir)
  • AMD Radeon RX 7800 XT → 260-280W civarı.
  • anakart, RAM, SSD, fanlar, USB cihazlar → 50-80W
  • toplam: ~570-660W
Eğer bütçe ile probleminiz yoksa tercihim 850W 80+ bir PSU almanız olur. Sisteme bir donanım ekleyeceğiniz zaman kafanız rahat olur. Ama tercihe göre 750W 80+ bir PSU'da kullanabilirsiniz.
Oyun oynarken CPU sıcaklık değerlerine baktınız mı? Ben sizin yerinizde olsam ilk önce PSU değiştiririm daha sonra da sıvı soğutmamı değiştiririm. İ9 işlemciler güçlü işlemciler olduğu için 3x120mm bir sıvı soğutma iş görecektir.
Sizle aynı işlemeci ve aynı marka sıvı soğutma(120mm) kuzenimde de vardı. Bir süre sonra FC2025 falan oynarken bilgisayar kapanmaya başladı. Daha sonra işlemci ısılarına baktım ben 95-100 derece arasına çıkmış. Hemen bir termal macun yenilemesi ve sıvı sagutmayı değiştirme kararıyla konuyu kapadık. Bu arada termal macunu sürdükten sonra ben artık kapanmıyor dedi ama gene de yüksek derecelerde çalışmaya başlar bir süre sonra.

Sıcaklık değerlerim tırt oyunlar hariç çoğu oyun da 85 90 95 100 arası geziyor ama genel de 90 95 derece rahat görüyorum ama sıcaklıktan kapandığını düşünmüyorum çünkü yeni nesil Spider-Man 2 oyunun da 100 dereceyi görüyorum ama hala kapanmıyordu bilgisayar ama çözünürlüğü değiştirince 2 kdan 4 k ya alınca oyuna devam edince bir anda kapanıp restart çekiyor bilgisayar.

Peki 850 watt 80 Plus Gold ne önerirsin bana 4 k da bile oynuyorum bazen oyunları çünkü. 10 bin TL'yi geçmesin ve mümkünse 10 bin TL altı da olabilir.
valla hocam PSU konusunda çok bilgi sahibi değilim yanlış yönlendirmeyim. Ama benim tavsiyem oyun oynarken cpu sıcaklıklarınıza bakın derim. İlla ki psu değiştirmeniz gerekir o sistem için ama sıcaklık çok fazlaysa oyun sırasında sıvı sağutmayı değişmeniz gerekebilir.

Sıcaklık değerlerim tırt oyunlar hariç çoğu oyun da 85 90 95 100 arası geziyor ama genel de 90 95 derece rahat görüyorum ama sıcaklıktan kapandığını düşünmüyorum çünkü yeni nesil Spider-Man 2 oyunun da 100 dereceyi görüyorum ama hala kapanmıyordu bilgisayar ama çözünürlüğü değiştirince 2 kdan 4 k ya alınca oyuna devam edince bir anda kapanıp restart çekiyor bilgisayar.
E tabiiki kapanır bilgisayar. 100 derece normal değil. Anakartta yetersiz geliyor olabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı