i9 14900K RTX 4080 sistemde tekrarlanan mavi ekran hatası

ismailabanoz

Hectopat
Daha fazla  
RAM
AX5U6400C3216G-DCLABK
SSD veya HDD modeli
XPG Gammix S70 Blade
Ekran kartı
Palit RTX 4080
Anakart
MSI Z-790-A WIFI
İşlemci
Intel i9 14900K
Merhaba, yakın zamanda anakart, işlemci, RAM değişikliği yaptım ama sürekli olarak mavi ekran alıyorum. Sorun neden kaynaklanıyor? Emin olamıyorum.
Temiz format attım ve sistem parçaları şunlardı;
Anakart: MSI Z-790-A Wi-Fi
İşlemci: Intel i9 14900K.
RAM: Corsair Vengeance RGB DDR5 2x16 (2 adet toplam 4x16) model => cMH32x5M2x7200C34.
Bu parçalar ile hız default olarak 4000MHz geldi ve bir sorunla karşılaşmadım. Hızı yavaş yavaş artırarak 7200MHz yaptığımda ise oyun açar açmaz hiçbir şey yapamadan mavi ekran almaya başladım. Hızı düşürdüm ve 6667MHz olarak değiştirdim, başlarda bir sorun yok gibiydi ama yine mavi ekran vermeye başladı. Bazen 1 saat bazen 3-4 saat kullanıma göre değişiyordu. Default olan 4000MHz hızına düşürdüm ayarları sıfırlayarak dedim en azından mavi ekran almayayım yine mavi ekran aldım. Acaba dedim sistem mi sorunlu yeniden format attım düzelmedi. MSI desteğe yazdım sorunumu aşağıdaki dönüşü yaptılar.

4514.jpg

Bu dönüşten sonra anakart ve 14.nesil Intel işlemci ile uyumlu olup 4 slot desteği olan RAM aldım.
Anakart: MSI Z-790-A Wi-Fi
İşlemci: Intel i9 14900K.
RAM: XPG Lancer DDR5 2x16 (2 adet toplam 4x16) model => AX5U6400C3216g-dclabk
Bu yeni RAM'leri taktıktan sonra direkt olarak BIOS'tan XMP etkinleştirdim ve 6400MHz olarak açıldı bilgisayar. RAM'e biraz yüklendim bile %80 civarında kullanılıyordu ve oyunda açtım oynuyordum başta hiçbir sorun yok gibiydi akıcıydı sonuçta bu anakart bu işlemci ile bu RAM'i destekliyordu. Yaklaşık 40-50 dakika sorunsuz çalıştı sonra yine mavi ekran aldım. Aşağıda ilk sırada bu RAM ile aldığım mavi ekran hatasını devamında ise diğer aldığım mavi ekran hatalarını paylaşıyorum.
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

msi-çöp.jpg

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

13.jpg

memory_managment

11.jpg

CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT

12.jpg

Notlar:
- CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hatasını aldığımda tamamlanamıyordu hep %0'da kalıyordu.
- Memtest86 ile Corsair marka olan RAM'lere test yaptım yaklaşık 4.5 saat sürdü ve bir sorun bulunamadı.
- Minidump google drive bağlantısı
- XPG RAM'ler yeni geldi yarın temiz bir format daha tıp Memtest86 ile yeniden test yapacağım.
Ben mi bir şey atlıyorum? Ne yapmam gerekiyor? Sorun nerede?
Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Çözüm
Merhabalar, biraz zaman geçti ama işlemler uzun sürdü. Sorunum çözüldü süreçten bahsedeyim.
İşlemciyi aldığım yere gönderdim işlemciyi oradan Intel EMEA'ya gönderildi bir süre sonra ürün değiştirilip yenisi gönderildi. Ben o ara elimdeki RAM'leri iade ettim ve başka RAM aldım. Kingston marka aldım ve o ara tedarik sorunu vardı 35 günde falan geldi. Sistemi topladım RAM'ler gelince bir süre bir sorun yok gibiydi yaklaşık 2 hafta ondan sonra yine aynı sorunlar başladı. Toplamda; 4 farklı güç kaynağı, 3 farklı anakart, 2 farklı işlemci, 4 farklı ekran kartı 3 farklı ssd ile farklı kombinasyonlarda denemeler yaptım, intel i9 14900K olan sistemde mavi ekran ve oyunları kapatma sorunları devam ediyordu. Yeniden işlemciyi aldığım yer ile iletişime geçtim ve yine geri gönderdim işlemciyi. Tekrardan Intel EMEA'ya gönderildi ve yine değişim yapıldı. İşlemci tekrar elime ulaştığında topladım sistemi ve yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum. Şuana kadar hiçbir sorun çıkmadı. Yani özet olarak bozuk olan parça işlemciymiş ve 2. kez de bozuk olan işlemciyi bulmuşum.
EA anti Cheat'i kaldır, Razer araçlarını ve NVIDIA Broadcast'i de kaldır. BIOS'a girip ayarlarını sıfırlayıp çık.

Bluetooth ve ağ sürücülerini güncelle.

DDU ile ekran kartının sürücüsünü kaldırıp GeForce Experience üzerinden Özel kurulum yaparak tekrar kur.

Sorun devam ederse RAM'lerine Memtest86, testmem5 gibi araçlarla stres testi yapıp sonuçlarını paylaş.

4 modül RAM kullanıp 7200MHz'de seyretmen bu mavi ekranları tetikliyor olabilir, BIOS ayarlarını sıfırladıktan sonra hiçbir şeye karışmadan çık ve bilgisayarı öyle kullan.

Son düzenleme:
@ismailabanoz işlemcin 5600MHz destekliyor. 5600MHz'e sabitleyip deneyebilirsiniz. Ondan önce 2 adet RAM takıp deneyin. Eski şekil 7200 ve 6400MHz'e ayarlayıp 2'li şekil, 4 RAM sorunlu olabiliyor. Memtest86 da en sonki tercihiniz olabilir.
Müsait olduğum ilk zamanda deneyip sonucu bildireceğim. Ama 2 slot ram ile çalışsa bile 64GB benim için kritik. 7200mhz olan RAM desteklenen RAM'ler arasında yok ama XMP olan RAM'i özellikle 4 slot desteği için seçtim. Onu da 5600mhz'de deneyeceğim 4 slot olarak sonucu tekrardan yazarım. Teşekkürler.

EA anti Cheat'i kaldır, Razer araçlarını ve NVIDIA Broadcast'i de kaldır. BIOS'a girip ayarlarını sıfırlayıp çık.

DDU ile ekran kartının sürücüsünü kaldırıp GeForce Experience üzerinden Özel kurulum yaparak tekrar kur.

Sorun devam ederse RAM'lerine Memtest86, testmem5 gibi araçlarla stres testi yapıp sonuçlarını paylaş.

4 modül RAM kullanıp 7200MHz'de seyretmen bu mavi ekranları tetikliyor olabilir, BIOS ayarlarını sıfırladıktan sonra hiçbir şeye karışmadan çık ve bilgisayarı öyle kullan.
Müsait olduğumda bunları da deneyeceğim. Sonuçlar tekrar paylaşırım. Teşekkürler.

Buradaki tüm her şeyi yaptım bir sorun gözükmüyordu tamam dedim çalışıyor herhalde 5-6 saat sonra mavi ekran aldım yine.
BIOS ayarlarını sıfırladım ve hiçbir ayarı değiştirmedim dediğiniz gibi RAM hızı 4000mhz olarak çalışıyordu.
CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hatası aldım ama bu sefer tamamladı. Ona ait minidump dosyası rar dışında olan 121723-4953-01 isimli dosya.
Son minidump google drive bağlantısı.

@ismailabanoz işlemcin 5600MHz destekliyor. 5600MHz'e sabitleyip deneyebilirsiniz. Ondan önce 2 adet RAM takıp deneyin. Eski şekil 7200 ve 6400MHz'e ayarlayıp 2'li şekil, 4 RAM sorunlu olabiliyor. Memtest86 da en sonki tercihiniz olabilir.
Şimdi XPG RAM'leri 5600mhz hızına aldım yarın onu deneyeceğim. Ondan sonra bir de Corsair RAM'lerin sadece 2 tanesini takarak 7200mhz hızında deneyeceğim.

Son düzenleme:
Müsait olduğum ilk zamanda deneyip sonucu bildireceğim. Ama 2 slot RAM ile çalışsa bile 64 GB benim için kritik. 7200MHz olan RAM desteklenen RAM'ler arasında yok ama XMP olan RAM'i özellikle 4 slot desteği için seçtim. Onu da 5600MHz'de deneyeceğim 4 slot olarak sonucu tekrardan yazarım. Teşekkürler.

Müsait olduğumda bunları da deneyeceğim. Sonuçlar tekrar paylaşırım. Teşekkürler.

Buradaki tüm her şeyi yaptım bir sorun gözükmüyordu tamam dedim çalışıyor herhalde 5-6 saat sonra mavi ekran aldım yine.
BIOS ayarlarını sıfırladım ve hiçbir ayarı değiştirmedim dediğiniz gibi RAM hızı 4000MHz olarak çalışıyordu.
CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hatası aldım ama bu sefer tamamladı. Ona ait minidump dosyası RAR dışında olan 121723-4953-01 isimli dosya.
Son minidump google drive bağlantısı.

Şimdi XPG RAM'leri 5600MHz hızına aldım yarın onu deneyeceğim. Ondan sonra bir de Corsair RAM'lerin sadece 2 tanesini takarak 7200MHz hızında deneyeceğim.

NT! KiPageFault+0x3C hatası var dosyada baştan sona, Disklerinin sağlık görsellerini paylaş. Sanal bellek ayarlarıyla oynadın mı daha önce?

4000MHz çalışan RAM'leri yükselterek mavi ekran konusunda ilerleme katedemezsin ben sana söyleyeyim, zaten base değerde çalışıyorlarken sıkıntısız olurlar.

2 XPG RAM'i sistemden çıkarıp bir de öyle kontrol et.

Disk hatası için HD Tune website ya da Download Hard Disk Sentinel üzerinden yolla dosyaları.

Olay raporlarını da paylaş: Rehber: Olay Görüntüleyicisi Raporu Almak

NT! KiPageFault+0x3C hatası var dosyada baştan sona, Disklerinin sağlık görsellerini paylaş. Sanal bellek ayarlarıyla oynadın mı daha önce?

4000MHz çalışan RAM'leri yükselterek mavi ekran konusunda ilerleme katedemezsin ben sana söyleyeyim, zaten base değerde çalışıyorlarken sıkıntısız olurlar.

Disk hatası için HD Tune website ya da Download Hard Disk Sentinel üzerinden yolla dosyaları.

Bu kadar hızlı cevap verdiğin için teşekkür ederim. Bugün temiz format atmadım bilgisayara devamlı mavi ekran hatası vermesi bozmuş ise yarın işe temiz bir format ile başlayabilirim.
Sanal bellek ayarlarıyla hiç oynamadım nasıl oynayacağımı bilmiyorum bile.
Diğerlerini yarın gönderdiğiniz bağlantı üzerinden inceleyip istediklerinizi göndermeye çalışırım.

Bu kadar hızlı cevap verdiğin için teşekkür ederim. Bugün temiz format atmadım bilgisayara devamlı mavi ekran hatası vermesi bozmuş ise yarın işe temiz bir format ile başlayabilirim.
Sanal bellek ayarlarıyla hiç oynamadım nasıl oynayacağımı bilmiyorum bile.
Diğerlerini yarın gönderdiğiniz bağlantı üzerinden inceleyip istediklerinizi göndermeye çalışırım.

Olay raporlarını temiz formattan önce atmalısın yoksa hepsi silinir gider :)

Olay raporlarını temiz formattan önce atmalısın yoksa hepsi silinir gider :)
Tamamdır o zaman ben yarın olay günlüklerini aldıktan sonra format atıp diğer denemeleri yapıyorum. 2 RAM ile mi deneyeyim formattan sonra 4 RAM ile mi? Bugün ki gibi mavi ekran almak uzun sürebiliyor gün yetmeyebilir ondan dolayı söylüyorum sonraki günlerde hepsini deneyebilirim yavaş yavaş.

Tamamdır o zaman ben yarın olay günlüklerini aldıktan sonra format atıp diğer denemeleri yapıyorum. 2 RAM ile mi deneyeyim formattan sonra 4 RAM ile mi? Bugün ki gibi mavi ekran almak uzun sürebiliyor gün yetmeyebilir ondan dolayı söylüyorum sonraki günlerde hepsini deneyebilirim yavaş yavaş.

2 RAM ile dene ve EA anti cheat gerektiren uygulamaları da mavi ekran sorunu çözülene kadar yükleme.

Olay Raporları Google Drive Bağlantısı
Şimdi format atıp 2 RAM ile deneme yapacağım. Çok az şey kuracağım. Black Desert Online kuracağım bilgisayarda yapacağım tek şey olacak, Easy Anti Cheat kullanıyor. EA client falan kurmayacağım. Bir de docker desktop kuracağım RAM'e biraz yük bindirmek için.

Olay Raporları Google Drive Bağlantısı
Şimdi format atıp 2 RAM ile deneme yapacağım. Çok az şey kuracağım. Black Desert Online kuracağım bilgisayarda yapacağım tek şey olacak, Easy Anti Cheat kullanıyor. EA client falan kurmayacağım. Bir de docker desktop kuracağım RAM'e biraz yük bindirmek için.
2 RAM takılı ve BIOS ayarları default iken(RAM hızı 4800mhz) deneme yapıyordum bir sorun yok gibiydi başta hatta oyunda aldığım fps artmış gibiydi. Bir kaç saat geçtikten sonra birden bilgisayar direkt olarak kapandı ve sonradan bilgisayarı açıp tekrar oyunu açtığımda oyun kapandı, sonra yine açtım bu sefer mavi ekran verdi. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL hatasını verdi. Şuan oyun sürekli kapanıp duruyor. Oyun dosyalarında doğrulama yaptım sorun yok sanırım sistemde sorun oluştu kapanma olunca ama sadece tahmin ediyorum.
Minidump ve olay raporlarını google drive'a yükledim. Google drive bağlantısı ve rar adı: Minidump ve olay raporları
Bilgisayar direkt olarak kapandığında bilgisayarda olan bazı olaylar;
- Bilgisayarda bluetooth olarak bir tane hoparlör bağlıydı => Mifa A90.
- Docker desktop açıktı.
- Bilgisayarın toplam anlık kullandığı RAM %80 civarıydı (Toplam 32GB).
- İşlemcinin sıcaklığı 82-86 derece civarında değişiyordu.
- Ekran kartı sıcaklığı 50-70 arasında değişiyordu.
@181951

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı