i9-9900KF overclock ayarları nasıl olmalı?

Zaten standart OC işlemleri için gerekli olan Intel CPU ayarlarını düzgün yapmışsın eksiksiz olarak, bana öyle görünüyor :) Şöyle bir şey yapabilirsin ama. C-state ayarını auto getirip dene, çünkü kapatmak fazladan ısı yükselmesine neden oluyor. Genelde bazı kullanıcılar kapatılmasından yöne söylüyorlar ama ben eski Intel işlemcimde auto bırakıyordum ve açıkcası oyunlarda bir performans farkı görmüyordum...Ve kendi deneyimlerimi söyleyecek olursam eğer, Intel işlemcim ile 4.9-4.8-4.7Ghz oyunlarda birebir aynı performans veriyordu FPS olarak. Ama 5.0Ghz de bir tık fark oluşuyordu. Ben 8600K işlemcime Delid yapmıştım 5.1Ghz kullanıyordum hemde orta seviye bir soğutucu ile. Isı değerlerim maksimum 85 oluyordu. Oyunlar da ise 80 üzeri çıktığını pek görmüyordum.

Anladım,teşekkürler cevaplar için. Genel olarak iki kullanıcıda da kanı,vazgeç bu sevdadan yönünde. O zaman en kötü ihtimalle 4.8 e razı olacağım gibi görülüyor. Ama yine de yaptıklarımdan farklı bir destek alamadım farklı olarak şunu yap,şu ayarı değiştir şeklinde. Bu doğrultuda iyi bileşenlere sahip olduğum takdirde doğru ve yeterli adımları ilerlettiğimi anlıyorum.
2 sene kadar önce 9900KS sahibiydim. İntelin "golden core" olarak isimlendirdiği, üretimden daha iyi silikonları ayırdığı seri yani. Her CPU'nun sweet stop'u farklı. Dolayısıyla voltaj değerleri genel bir skalada değil. Ben all core 5.2GHZ'e 1.35v ile çıkıyordum. Bunun için de Nzxt x72'ye push-pull ful devirde aio bağlıyordum. 80 dereceleri görüyordu. Yanılmıyorsam KF serilerinde 5.0GHZ'e tüm çekirdeklerde çıkmak daha zor. Verim olarak çok bir fark olmuyor emin olun. Enthusiast kullanıcıların sınırları zorlama hadisesi O.C biraz da. Hatta O.C'yi zorlayarak yapmak da degradation denilen CPU'nun zamanla daha yüksek voltaj istemesiyle daha kararsız çalışmasına bile sebep veriyor ilerleyen zamanlarda. Ben kendi "tatlı nokta"mı buldum. Ama bulana kadar çok ter döktüm. Gerekli miydi? Sanırım hayır. Durum böyle :)

Mesela şu ekran görüntüsü kalmış elimde. 5.0Ghz ile OCCT Small test İşte Delid'in faydası Voltaj da yanlış hatırlamıyorsam 1.34 veriyordum.
occtSmall.jpg
:)

Son düzenleme:
Selamlar herkese,
İşlemciyi 5 GHz olarak sabitlemek istiyorum fakat OCCT testinde 3400 MHz değere kadar düşüyor yükte. Bilenlerin yönlendirmesine ihtiyacım var. Yaptığım işlemleri sıralıyorum;
BIOS üzerinden ASUS multicore enhancement kısmını enable yaptım.
CPU Core ratio ayarını Sync all cores olarak seçip 50 değerini girdim.
BCLK aware adaptive voltage ayarını disable yaptım.
CPU Core voltage ayarını 1.400 olarak girdim.
Intel SpeedStep disable yaptım.
Intel speedshift disable yaptım.
C-state kısımlarını disable yaptım.
Anakart: ASUS ROG STRIX Z390-E Gaming.
Sıvı soğutucu: ASUS ROG STRIX lc 240.
RAM: Thermaltake 2x8GB 4000 MHz CL 19.
PSU: Corsair RM850.

Eki Görüntüle 1159003

Eki Görüntüle 1159004
Hocam acaba yaptığınız tüm ayarları geri alır mısınız? OC dahil hepsini. Sanki hiç OC yapmamışsınız gibi. ThrottleStop ile çıkalım isterseniz bu işe.

Hocam acaba yaptığınız tüm ayarları geri alır mısınız? OC dahil hepsini. Sanki hiç OC yapmamışsınız gibi. ThrottleStop ile çıkalım isterseniz bu işe.
Bios üzerinden F5 ile default yapmak yeterli olacaktır sanırım. Bunu yaptıktan sonra sadece rehberde anlattığınız adımlar üzerinden mi ilerleyeceğim? Birde bunu yaparsam core voltage default ayarlarda auto olarak görülüyor,bunu neye göre düzenleyeceğim?

Silikon kalitesi diye tabir edilen bir olay var hocam. Her işlemci belli değerleri göremiyor maalesef kendimden biliyorum. Ne kadar voltaj verirsen ver gene stabil kalmıyor işlemci.
Voltajı 1.35 e indirdim,yine kapanma veya mavi ekran gibi bir durum olmadı. Bu kısımda sorun yok,benim takıldığım kısım frekans düşürmesi. Çünkü cihazı ilk aldığımda yaptığım OC denemelerinde genelde mavi ekrana düşüyordu ama frekans düşürme ile ilk kez bugün karşılaştım. Yaptığım bir ayarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Mavi ekran aldığım dönemlerde maksimum 1.33 e kadar çıkmıştım voltajda,hiç bu kadar voltaj vermedim daha önce,belki de yetersiz voltajdan dolayı daha önce mavi ekrana düşüyordu,şu anda voltaj yeterli ama bu seferde ısınmadan dolayı mavi ekrana düşmeyip frekans kısıyordur,bilemiyorum. Ama o mavi ekran ile frekans düşürme arasında bir tatlı nokta var mıdır? Yoksa dediğim gibi frekans düşüşü tatlı noktadan ziyade bir ayarın açık veya kapalı oluşundan mı kaynaklanıyor? Bunun cevabını arıyorum aslında.

BIOS'da işlemci ayar kısmında “cpu tm function” diye bir seçenek varsa kapalı mı o bakabilir misin? İşlemci belli bir dereceye geldiğinde frekansı düşüren seçenek bu. Bendeki BIOS'ta yazan adı bu UEFI BIOS'larda farklıdır belki.
Eğer frekans düşüren ayarbuysa o zaman bunu kapadığımda 1.35 düşük geldiği takdirde hemen kapanacak,yüksek geldiği takdirde ise ısıya belirli bir sürenin ardından dayanamadığında kapanacaktır ve sonrasında tatlı eşiği bulmak kalacak yanılmıyorsam.

Konuyla ilgileneceğim bugün çok yoğunum hocam. Biraz zaman verin gelip ilgileneceğim.
Bios üzerinden F5 ile default yapmak yeterli olacaktır sanırım. Bunu yaptıktan sonra sadece rehberde anlattığınız adımlar üzerinden mi ilerleyeceğim? Birde bunu yaparsam core voltage default ayarlarda auto olarak görülüyor,bunu neye göre düzenleyeceğim?
Rehberdekini unutun biz farklı bir iş yapacağız. Siz bana ThrottleStop FIVR sekmesinin görüntüsünü atar mısınız ben gelene kadar?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı