miabyte
Hectopat
- RAM
- Kingston Hyperx FURY 32 GB (2X16) 3000 MHz DDR4 HX430C15FB3K2/32
- SSD veya HDD modeli
- Samsung 1 TB 980 PRO MZ-V8P1T0BW M.2
- Ekran kartı
- ASUS GeForce ROG STRIX RTX 2070 SUPER GAMING 8GB G
- Anakart
- Asus ROG STRIX Z390-H GAMING Intel LGA1151 DDR4 AT
- İşlemci
- Intel i9-9900KF Sekiz Çekirdek 3.6 GHz
Merhaba, 2022 Mayıs'ın sonlarından itibaren bilgisayarda mavi ekranlar almaya başladım. O zamanlar 4 diskim vardı ve sağlıkları gayet %99-100 gibiydi. 1 tanesi 1 ay içinde (8 TB'lık bir harddsik) %13leri gördü nasıl oldu anlayamadım bile. Onu çıkarttım sorunun ondan kaynaklandığını düşünüp, yeni bir M.2 SSD aldım ve diskleri formatlayıp C'yi de buna kurdum. (normalde C zaten hard diskte değildi, yine de temiz olsun emin olayım istedim). Bu güne kadar aldığım mavi ekranların %80'i MEMORY_MANAGEMENT, %10'u KERNEL_MODE_HEAP_CORRUPTION diğer %5'i SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, diğer %5'i tamamen random ayrı mavi ekranlar. Daha önce bir konu açmıştım fakat çözülmedi, daha sonra biraz öyle idare ettim ve Reddit'te konu açtım fakat oradan da çözemedik.
Ekleyeceğim minidumplar birbirinden farklı tarihlerde farklı şeyler denerken aldığım minidumplardan örnekler. Reddit'teki inceleyen arkadaşa atmak için paylaşmıştım. Sonuncusu bugün ders çalışırkenki aldığım mavi ekranın minidump ı. En güncel olanı.
Minidump 1
Minidump 2
Minidump 3
Minidump 7.11.2022
Minidump 21.11.22
Minidump 7.12.2022
Ayrıca sentinel Pro and HD Tune ile disklerin sağlığını kontrol etmiştim fakat Reddit'teki kişi CrystalDiskInfo (cdı) ile rapor oluşturup atmamı istedi. Onu da yaptım bu linkte:
Pastebin Rapor
Bu zamana kadar denediklerimden aklımda kalanlar:
Bilgisayar:
Şu an ekstra ne yapabilirim bilmiyorum, daha önce buraya konu açtığımda çözememiştik. Arkadaşım dün kendi bilgisayarında da bir ara sıkıntı olduğunu buradan yardım aldığını hatta Recep Baltaş'ın çözdüğünü söyledi durumu. Ama onunkisi zaten PSU ile çözüldü. Ben de PSU aldım fakat çözülmedi. Yeni hiçbir şey alacak maddi durumum yok, etrafımda parça ödünç alıp deneyebileceğim biri de yok. Zaten deneyemediğim bir işlemciyle ekran kartı kaldı herhalde. Bu bilgisayarı rahat rahat oyun oynarım umuduyla almıştım, fakat bırakın oyunu işimi gücümü yapamaz oldum. Evden çalışıyorum, anakart tamire gittiğinde 1 ay internet kafelere gidip öyle çalıştım gizli gizli. Normalde bu bilgisayarla bebek gibi GTA V bile oynayabiliyordum yağmurdu su efektiydi hiç tık demiyordu. Şu an Stardew Valley açtığımda bile crash yiyebiliyorum ya da direkt mavi ekran. Böyle de bir durum var bazen mavi ekran vermese de ne açıksa onu kapatıyor oyun ve programlarda. Assassin Creed'in oyunlarını her yüklediğimde ultrada açıyordu ben yine FPS falan yükselsin diye medium a falan çekiyordum, şu an Low da 10 dakika anca dayanıyor bazen 10 dakika bile durmuyor oyunda. Oyunlar da hep güncel zaten açmadan hep güncelleme geldiyse güncelleyip öyle açıyordum oyunları. Dün birisine tasarım yetiştirecektim, artık Photoshop ve Illustrator'ü aynı anda açınca kasmaya başladığı için hep milestone odaklı kaydediyorum dosyayı, 1 saat civarı save almamıştım ve mavi ekran yedim. İşi geciktirerek teslim etmem gerekti. Az önce ders çalışırken mavi ekran yedim, reset attı açıldı, şifremi girdim daha ekran açılırken yine mavi ekran yedim. RAM'leri söküp onlarla kendimi kesmeme az kaldı gerçekten. Bir eğlencem oyundu gitti, eğlen miyim artık sadece çalışayım desem çalışmama da izin vermiyor. Ders videosu izleyim desem yine çöküyor. Ne yapayım artık. Geçtiğimiz sene Blender'dan koca koca dosyaların renderlarını alıyordu bebek gibi diyordum vay anasını ne kadar hızlı render alıyor. Şu an çöp adam seviyesindeki düz minicik objeyi render ı bırakın daha editlerken crash yiyor. 3D öğrenmeyi bıraktım program çalışmadığı için. Birileri yardımcı olabilirse çok sevinirim çünkü başka çarem kalmadı.
Ekleyeceğim minidumplar birbirinden farklı tarihlerde farklı şeyler denerken aldığım minidumplardan örnekler. Reddit'teki inceleyen arkadaşa atmak için paylaşmıştım. Sonuncusu bugün ders çalışırkenki aldığım mavi ekranın minidump ı. En güncel olanı.
Minidump 1
Minidump 2
Minidump 3
Minidump 7.11.2022
Minidump 21.11.22
Minidump 7.12.2022
Ayrıca sentinel Pro and HD Tune ile disklerin sağlığını kontrol etmiştim fakat Reddit'teki kişi CrystalDiskInfo (cdı) ile rapor oluşturup atmamı istedi. Onu da yaptım bu linkte:
Pastebin Rapor
Bu zamana kadar denediklerimden aklımda kalanlar:
- 4 diskin dördüne de format atarak tekrar tekrar sıfır temiz kurulum yaptım bir umut yazılımsalsa diye. Hatta bir tanesini 3 gün önce attım bu sefer diğer 3 diski tamamen söktüm tek başına belki hata vermez diye fakat değişmedi durum.
- RAM'lar ile ilgili olduğunu düşünmüştüm ilk başta. RAM'leri tek tek takıp Memtest yaptığımda sıkıntı olmadı, birlikte taktığımda hata aldım Memtest'te. Fakat şöyle bir şey var, geçen ay birisinden yalvara yakara emanet aldığım bir çift RAM'le Memtest yaptım, yine hata aldım. Bu arada iki sette de RAM'leri tek takınca Memtest hata vermiyor, fakat ben yine de mavi ekran almaya devam ediyorum. (RAM'leri tekli ve Dual denediğimde farklı slotlarda da denedim acaba biri bozuk ona mı denk geldi diye, durum aynı)
- YouTube, Reddit ve teknoloji bloklarındaki şunu kurun şunu silin tarzında gördüğüm her şeyi denedim.
- Kaspersky'den kaynaklanıyor olabilir mi diye şüphelenip (halbuki 2 yıldır var böyle bir sıkıntı yoktu), formattan sonra kurmadım fakat yine de mavi ekranlar devam etti.
- Bazı arkadaşlarım Memory odaklı mavi ekranlar alıp durduklarını sonra PSU'yu değiştirince çözüldüğünü söylemişti, aynı şeyleri internette de görünce bir umut olmayan paramla PSU alıp değiştirdim. Bir faydası olmadı maalesef.
- Sorun RAM'lerde değilse bile RAM slotlarında olabilir diye şüphelendim ve ASUS teknik servisine yolladım kartı. 1 aya yakın sürede geldi, tüm hataları ve denediğim şeyleri belirtmeme rağmen RAM slotlarıyla alakalı bir şey çıkmamış, chipsetlerini yenileyip geri yollamışlar. Servisten geldiğinde sorunum değişmedi hiç.
- Disklerde yer kalmadıysa ondan olabiliyormuş fakat böyle bir durum mümkün değil diskler hep 1TB ve ben şu an %30'larını falan anca kullanıyorum.
- Virus odaklı olmasına pek imkan vermiyorum. Programlardan oyunlara her şey lisanslı, internetten reklama vs tıkladığım yok. Zaten ben istesem tıklamayı Kaspersky izin vermez epey agresif bir program. Kaspersky'de lisanslı tabii. Bir de o kadar formatta zaten bir noktada temizlenirdi herhalde.
- Mavi ekranlar bilgisayarı yorduğumda ya da zorladığımda olmuyor. Random oluyor. Mesela daha hiçbir şey açık değil, PC başında bile değilim Spotify da müzik çalıyor sadece ve hop mavi ekran. Ya da mesela en basitinden bugün ders çalışıyordum sadece 1 tarayıcı ve onda 3 ya da 4 sekme açıktı hop mavi ekran verdi, reset attı. Açılınca şifremi girdim, şifreden sonra hop bir mavi ekran daha. Tabii oyun oynarken ve çalışırken de veriyor onlarda vermiyor değil.
- Her şeyin driverları kurulu, güncel. Her formattan sonra zaten driverları kurup bir nabzını yokluyorum hiçbir şey kurmadan, acaba bir program ya da oyun mu sebep oluyor diye, ama boş hali de veriyor zaten mavi ekranı.
- BIOS güncel, genelde defaultta. Bazen insanların ve reddit/youtube gibi yerlerin önerilerine göre bir şeyler deneyip öyle kullanıyorum bir süre, bir umut. Değişmiyor sonuç.
- bunların dışında da işte 6 aydır uğraşıyorum aklıma gelen en temel olanlar bunlardı ama bir sürü ufak tefek tutorial vs denedim.
Bilgisayar:
- CPU: Intel Core i9 9900KF
- mainboard: ROG STRIX Z390-H Gaming
- Memory: 2x16 HyperX Fury
- Graphics Card: ASUS GeForce RTX 2070 Super 8 GB
- C: Samsung 1 TB 980 Pro MZ-V8P1t0bw M.2
- D: Kingston 240GB HyperX Savage SSD SHSS37A/240G
- e: Seagate 3.5" 1 TB Barracuda ST1000DM010 SATA 3.0
- F: Samsung 1 TB 970 EVO Plus MZ-V7S1t0bw M.2
Şu an ekstra ne yapabilirim bilmiyorum, daha önce buraya konu açtığımda çözememiştik. Arkadaşım dün kendi bilgisayarında da bir ara sıkıntı olduğunu buradan yardım aldığını hatta Recep Baltaş'ın çözdüğünü söyledi durumu. Ama onunkisi zaten PSU ile çözüldü. Ben de PSU aldım fakat çözülmedi. Yeni hiçbir şey alacak maddi durumum yok, etrafımda parça ödünç alıp deneyebileceğim biri de yok. Zaten deneyemediğim bir işlemciyle ekran kartı kaldı herhalde. Bu bilgisayarı rahat rahat oyun oynarım umuduyla almıştım, fakat bırakın oyunu işimi gücümü yapamaz oldum. Evden çalışıyorum, anakart tamire gittiğinde 1 ay internet kafelere gidip öyle çalıştım gizli gizli. Normalde bu bilgisayarla bebek gibi GTA V bile oynayabiliyordum yağmurdu su efektiydi hiç tık demiyordu. Şu an Stardew Valley açtığımda bile crash yiyebiliyorum ya da direkt mavi ekran. Böyle de bir durum var bazen mavi ekran vermese de ne açıksa onu kapatıyor oyun ve programlarda. Assassin Creed'in oyunlarını her yüklediğimde ultrada açıyordu ben yine FPS falan yükselsin diye medium a falan çekiyordum, şu an Low da 10 dakika anca dayanıyor bazen 10 dakika bile durmuyor oyunda. Oyunlar da hep güncel zaten açmadan hep güncelleme geldiyse güncelleyip öyle açıyordum oyunları. Dün birisine tasarım yetiştirecektim, artık Photoshop ve Illustrator'ü aynı anda açınca kasmaya başladığı için hep milestone odaklı kaydediyorum dosyayı, 1 saat civarı save almamıştım ve mavi ekran yedim. İşi geciktirerek teslim etmem gerekti. Az önce ders çalışırken mavi ekran yedim, reset attı açıldı, şifremi girdim daha ekran açılırken yine mavi ekran yedim. RAM'leri söküp onlarla kendimi kesmeme az kaldı gerçekten. Bir eğlencem oyundu gitti, eğlen miyim artık sadece çalışayım desem çalışmama da izin vermiyor. Ders videosu izleyim desem yine çöküyor. Ne yapayım artık. Geçtiğimiz sene Blender'dan koca koca dosyaların renderlarını alıyordu bebek gibi diyordum vay anasını ne kadar hızlı render alıyor. Şu an çöp adam seviyesindeki düz minicik objeyi render ı bırakın daha editlerken crash yiyor. 3D öğrenmeyi bıraktım program çalışmadığı için. Birileri yardımcı olabilirse çok sevinirim çünkü başka çarem kalmadı.