IBM neden artık bilgisayar üretmiyor?

Ben şu anlık yapay zekada uzmanlaşıyorum quantum ile birleşen kısımları var diye duymuştum yapay zekanın nasıl öğrenebilirim pek kaynak bulamadım da quantum programlama alanında.

Yabancı kaynakları kurcalayacaksın, çok fazla metin oluyor güncel olaylarla ilgili. Türkçe kaynak ise az ya da eski.

IBM hep beğendiğim bir marka ve eski yılların vazgeçilmezi ama şimdi sistem üretmiyor, yapmıyor ve tasarlamıyor. Bu firmaya ne oldu, kayboldu?
Son kullanıcılar için ürün çıkartmayan firmalar kaybolmuş olmuyor. IBM'in şu anki hizmet alanları enterprise seviyesi altyapı bileşenleri ve yapay zeka. Nedir bu enterprise seviyesi altyapı bileşenleri:
1. Storage üniteleri: IBM XIV, IBM All Flash, IBM Spectrum vs.
2. Fiziksel sunucular: Eskiden IBM kendi ismiyle üretim yapıyordu ancak fabrikalarını Lenovo satın aldı ve artık Lenovo Thinksystem adıyla üretiliyorlar.
Bunlara ek olarak:
1.Danışmanlık hizmetleri:
IBM Dünyanın dört bir yanında altyapı danışmanlık hizmeti veriyor. Günümüzde danışmanlık tarafından ellerini ayaklarını gittikçe çekmeye başladılar ancak yakın bir geçmişte Türkiye'de 100'den fazla müşterileri vardır. Mesela: Zorlu Holding, Vestel, Tuborg, Danone vs. gibi dev firmalar.
2. Yazılım desteği:
IBM hizmet verdiği firmalarda kendi yazılımlarını kullanıyor. En bilinenleri Tivoli ve BlueCare(bu tam yazılım değil süreç yönetim sistemi).

Kafanızı şişirmemek için kabaca bu şekilde özetledim. Mesleğimden dolayı uzmanı olduğum bir konu o yüzden yorum yapmak istedim.

IBM dünya tarihinin gelmiş geçmiş en inovatif ve güçlü bilişim şirketlerinden biridir ve sonsuza kadar öyle kalmaya devam edecektir.

Bu arada benzer yanılgı Nokia için de var. Günümüzde son kullanıcı için cep telefonu üretmedikleri için şirketin battığı veya kapatıldığı sanılıyor ancak Nokia şu anda telekomünikasyon, network ve mikroçip konusunda dünyanın sayılı firmalarından bir tanesi.

Bu arada benzer yanılgı Nokia için de var. Günümüzde son kullanıcı için cep telefonu üretmedikleri için şirketin battığı veya kapatıldığı sanılıyor ancak Nokia şu anda telekomünikasyon, network ve mikroçip konusunda dünyanın sayılı firmalarından bir tanesi.

Yalnızca Nokia'nınki mecburiyetten oldu. IBM ise kendi kararıyla bu yola girdi daha çok. İstese iki tarafı da yönebilecek güce, paraya ve popülariteye sahipken küçülüp kişisel bilgisayar kısmından kurtulmak istediler.

Yalnızca Nokia'nınki mecburiyetten oldu. IBM ise kendi kararıyla bu yola girdi daha çok. İstese iki tarafı da yönebilecek güce, paraya ve popülariteye sahipken küçülüp kişisel bilgisayar kısmından kurtulmak istediler.
Nokia'nın Symbian-Android-IOS çekişmesi zamanlarındaki CEO'sunun şöyle trajik bir yorumu vardı: "Her şeyi doğru yaptık ama başaramadık."

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı