İç tesisatı yenilemek gerekli mi?

Celalozbir

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar dalga geçmeyin konu hakkında fikir sahibi değilim. Routerdan Ethernet çekince 1gbit internet alabiliyorum ancak odamdaki data prizinden Ethernet ile bağlanınca Max 100Mbps görebiliyorum. Burada internet servis sağlayıcının yapabileceği bir şey var mı komple ev içi tesisatın mı yenilenmesi gerekiyor? Teşekkür ederim

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2024-09-05 saat 14.28.47_53bd830c.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-09-05 saat 14.28.47_53bd830c.jpg
    126,3 KB · Görüntüleme: 43
Arkadaşlar dalga geçmeyin konu hakkında fikir sahibi değilim. Routerdan Ethernet çekince 1gbit internet alabiliyorum ancak odamdaki data prizinden Ethernet ile bağlanınca Max 100Mbps görebiliyorum. Burada internet servis sağlayıcının yapabileceği bir şey var mı komple ev içi tesisatın mı yenilenmesi gerekiyor? Teşekkür ederim

Büyük ihtimal sıva altı kablon CAT5. Bu yüzden 100 MBPS limiti var. Bunu nasıl değiştireceğine gelirsek; ortalama bir ölçü alıp gidip CAT6 kablo kestir. Görseldeki prizi çıkar ve içerideki CAT5 kabloyu kes. Ardından yeni aldığın CAT6 kablo ile CAT5 kabloyu birbirine çözülmeyecek şekilde bağla ve çek. Sıva altındaki hortumdan kolayca kayacaktır. Bağlantı yeri geldiğinde bir miktar pay bırakarak kes ve prizlere tekrardan bağlantı kur. Sorunun düzelecektir.

Bir benzerini ben yaptım. Binada fiber olmasına rağmen daire içi tesisatım ADSL için kullanılan iki telli bakır kablo idi. İlgili boat kutusunu bulup optik kabloyu bağlayıp çektim. Oradan da GPON'a kablo kanalıyla güvenli bir şekilde götürdüm. Evimde iki adet Keenetic HOPPER ile mesh sistem kurdum ve her şey çok güzel oldu. Kablosuz 700 MBPS kablolu 950-960 MBPS görüyorum.

Büyük ihtimal sıva altı kablon CAT5. Bu yüzden 100 Mbps limiti var. Bunu nasıl değiştireceğine gelirsek; ortalama bir ölçü alıp gidip CAT6 kablo kestir. Görseldeki prizi çıkar ve içerideki CAT5 kabloyu kes. Ardından yeni aldığın CAT6 kablo ile CAT5 kabloyu birbirine çözülmeyecek şekilde bağla ve çek. Sıva altındaki hortumdan kolayca kayacaktır. Bağlantı yeri geldiğinde bir miktar pay bırakarak kes ve prizlere tekrardan bağlantı kur. Sorunun düzelecektir.

Bir benzerini ben yaptım. Binada fiber olmasına rağmen daire içi tesisatım ADSL için kullanılan iki telli bakır kablo idi. İlgili boat kutusunu bulup optik kabloyu bağlayıp çektim. Oradan da GPON'a kablo kanalıyla güvenli bir şekilde götürdüm. Evimde iki adet Keenetic HOPPER ile mesh sistem kurdum ve her şey çok güzel oldu. Kablosuz 700 Mbps kablolu 950-960 Mbps görüyorum.

Çok sağ ol hocam bu dediklerini tesisattan neredeyse hiç anlamayan bir ben becerebilir mi hiç bulaşmadan bir elektrikçi mi çağırsam daha iyi olur

Bu
Büyük ihtimal sıva altı kablon CAT5. Bu yüzden 100 MBPS limiti var. Bunu nasıl değiştireceğine gelirsek; ortalama bir ölçü alıp gidip CAT6 kablo kestir. Görseldeki prizi çıkar ve içerideki CAT5 kabloyu kes. Ardından yeni aldığın CAT6 kablo ile CAT5 kabloyu birbirine çözülmeyecek şekilde bağla ve çek. Sıva altındaki hortumdan kolayca kayacaktır. Bağlantı yeri geldiğinde bir miktar pay bırakarak kes ve prizlere tekrardan bağlantı kur. Sorunun düzelecektir.

Bir benzerini ben yaptım. Binada fiber olmasına rağmen daire içi tesisatım ADSL için kullanılan iki telli bakır kablo idi. İlgili boat kutusunu bulup optik kabloyu bağlayıp çektim. Oradan da GPON'a kablo kanalıyla güvenli bir şekilde götürdüm. Evimde iki adet Keenetic HOPPER ile mesh sistem kurdum ve her şey çok güzel oldu. Kablosuz 700 MBPS kablolu 950-960 MBPS görüyorum.

işlemi yapan örnek bir video vesaire olsa çok iyi olurdu ya

Çok sağ ol hocam bu dediklerini tesisattan neredeyse hiç anlamayan bir ben becerebilir mi hiç bulaşmadan bir elektrikçi mi çağırsam daha iyi olur

Bu

işlemi yapan örnek bir video vesaire olsa çok iyi olurdu ya

Aslında çok basit işlem ama daha önceden yapmayan biri için karmaşık gelebilir. O yüzden tavsiyem bir elektrikçi çağır o yapsın. Ama kablonun CAT6 olmasına kesinlikle dikkat et. Elektrikçi için maksimum 15 dk sürecek bir işlem.

Aslında priz üzerinde CAT6 yazıyor ama büyük ihtimal farketmeden koydular onu. Yoksa routerden 1000 alıp ethernet prizinden 100 almanın başka mantıklı açıklaması yok

Aslında çok basit işlem ama daha önceden yapmayan biri için karmaşık gelebilir. O yüzden tavsiyem bir elektrikçi çağır o yapsın. Ama kablonun CAT6 olmasına kesinlikle dikkat et. Elektrikçi için maksimum 15 dk sürecek bir işlem.

Aslında priz üzerinde CAT6 yazıyor ama büyük ihtimal fark etmeden koydular onu. Yoksa routerden 1000 alıp Ethernet prizinden 100 almanın başka mantıklı açıklaması yok

Hocam şimdi açtım prizi bu zaten CAT6 bağlantısı olmuyor mu? B bağlantıları yapılmış CAT5 mi CAT 6 mı olduğunu anlamanın farklı bir yolu var mı?

Dosya Ekleri

• 20240905_182050.jpg
    20240905_182050.jpg
    170 KB · Görüntüleme: 26
Hocam şimdi açtım prizi bu zaten CAT6 bağlantısı olmuyor mu? B bağlantıları yapılmış CAT5 mi CAT 6 mı olduğunu anlamanın farklı bir yolu var mı?

Hocam o kabloda yazar. Görseldeki kablonun dış kesitine dikkatlice bakın. CAT5 yada CAT6 olduğu yazar.

Ek olarak; CAT6 kablo içerisinde sert plastik madde bulunur, bu CAT5 kabloda yoktur.

İlgili görsel:

1725571440658.png

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı