İdam cezası etik mi?

Etik kısmına girmiyorum da ideal toplumda olmamalı. Cezanın tek amacı caydırıcı olmak ve suçluyu toplumdan bir süre izole etmek olmaktan ziyade rehabilite de etmeli.
 
Etik kısmına girmiyorum da ideal toplumda olmamalı. Cezanın tek amacı caydırıcı olmak ve suçluyu toplumdan bir süre izole etmek olmaktan ziyade rehabilite de etmeli.
Bunu yapmanın daha basit bir yolu var.

O eylemin oluştuğu ortamı bozmak. Mesela..

Hırsızlık, fakirlik ortamında olur. Zenginler çalmaz. Oppss. Yanlış oldu galiba :/
 
Amerika'da bazı suçlular ölümcül enjeksiyon yerine elektrikli sandalyede idam edilmeyi seçiyor, bu kadar cesur suçlular varsa bence caydırıcılığı çok fazla olamaz gerçi caydırıcılığı ülkeden ülkeye de değişebilir.
 
İksini de dene sonuçları gör ama her suça aynı ceza vermek bana akıllıca gelmiyor şahsen adam öldür hapis hırsızlık yap hapis e suçlar birbirinden farklı olduğu halde neden hep aynı cezalar var? Öldürülenin ve yakınlarının hakkı yok mu da katilleri hapse atıyoruz
 
Her gün salgın, savaş, terör, hastalıklar ve diğer insanlar yüzünden pek çok masum kişi hayatını kaybediyor. Diğer yandan şu anda ABD´de bundan 20 yıl önce 3 kişiyi öldürmüş ve pek çok başka suç işlemiş bir kişi zehirli iğne verilerek uyutuluyor. İlk gruptaki masumları bile düşünmemize gerek yokken bir suçlunun gezegene daha fazla zarar vermemesi adına geldiği yere, yani doğaya iade edilmesinin etik olup olmadığını tartışmanın zaman kaybı ve boş bir iş olduğunu düşünüyorum.
 
İdam cezasının amacı suçu işleyeni cezalandırmak değil, o suçu işlerse öleceğini bilmesi ve dolayısıyla suçu işlemekten vazgeçmesi. Yani birincil amacı caydırıcılık.
 
Idam aslinda ceza bile sayilmaz. 50 sene hapiste yatmaktansa idam edilmeyi tercih ederim.

Idamin bana gore mantigi sudur -> topluma zararli bir parazitin elimine edilmesi. Bireye ceza degil, topluma bir fayda sunar boylece.

Bisikletini vereceksin altina, elektrik urettireceksin. 15 kw uretmeden yemek vermeyeceksin.
Uretemezse acliktan olsun. Uretirse de topluma katki saglamis olur. Pedal ceviremeyecek sevgi pitirciklarina verilecek cezayi da hukukcu arkadaslar dusunsun.
 
Ben bu dediğin mesele hakkında Thomas More'nin Ütopya'sında denizci Ütopya'yı anlatmadan önce hukukundan bahsettiği bir İran ülkesinin sistemi hoşuma gitmişti. Okuyunca da hak verirsiniz ki bu günümüzde pek etkili olabileceğini sanmıyorum ama bir şekilde günümüz hayatına da entegre edilse iyi olabilir. Sistem kişiyi biraz daha caydırmak üzerine kurulu aslında. Kişiyi kanu göreviyle cezalandırmalar çokçaydı. Hatta yanlışım yoksa işini iyi yapanlar bi süre sonra normal halkça da iyi muamele yapıyordu. Biraz unuttum ama bakarsanız dediğimi anlayabilirsiniz. İdam bence korku faktörünü topluma aşılayarak suçların azalmasına olanak sağlar ama bu ne kadar mantıklı? Sorunları kökten çözmeyi biraz daha yeğlerim bu konuda ama onunda ucu bucaği belli değildir ki. İnsan iradesi sonuçta durmuyor ki. O yüzden ben biraz daha ne zorlayıcı ne de çok rahat olan bir cezalandırma sistemi yeğlerim. Bu olay aynı kitaptan yani Ütopya'dan, Ütopyalıların savaşlar hakkındaki tutumu ile örnekleyebilirim sanırım istediğimi. Ütopyalılar çoğunlukla savaşlarını zeka oyunları ile bitirmeye çalışan bir millet. Elbet ki elleri boş durmuyor ve halkı eğitiyorlar fakat savaş vatanı savunmaya gelene kadar savaşı ya akıl oyunları ile ya da (isimini hatıtlamasamda) içi tamamen barbarlardan ve kiralık askerlerden oluşan bir devletin askerlerini kullanırlar. Birazcık denge politikası uyguladığım doğrudur. Çok kesin olamadığım bu tip konularda dengeli davranmaya çalışırım.
 

Geri
Yukarı