[İddia] Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı'nın geçme notu 70'e yükseltildi!

Umarım kıyafet kuralı ve diğer derslerde de geçme notu uygulanır. Liseden yeni mezun olmuş birisi olarak bugün arkadaşları gördüm konsere gider gibi giyiniyorlar.

Beyaz, lacivert takım elbiselerle okula giderken iyi bir öğrenci profili çiziyorduk. Biz giydik diye herkes giymek zorunda değil ama en azından eskisi gibi gri forma siyah kumaş pantolona geçilse okulda olduklarını hatırlar. Genel konuşmuyorum.

35 derece havada yazın öğlen sıcağında sırtımızda 10kg çanta ile pantolon giymek ne kadar sıkıntılı bir şey biliyor musun?

Önce ahlakı eğitim sistemini düzeltsinler sonra kılık kıyafete bakarsınız.

100 yapsınlar da rahat etsinler. Sanki herkes sözelde mükemmel olmak zorundaymış gibi. Adamın milli değerlere çok hakim olmasını istiyorsanız tarih dersine buna benzer bir limit koysunlar. Ya da iyice zorlasınlar sayısal ve dil bölümlerini de yksde edebiyattan sorumlu tutsunlar. Bazı arkadaşlar bazı hocaların nasıl sınav yaptığını bilmiyor sanırsam 70 çok yüksek bir not bazı insanlar için. Anlamsız bir değişiklik daha milleti okuldan soğutmak için 40 takla atıyorlar.

Pandeminin başında mezun oldum. 9. sınıfta edebiyat hocamız zorla şiir ezberletip tiyatroya gönderirdi. O zamanlar zorla yaptığım şeyleri şu an isteyerek yapıyorum, değerini bilmek lazım. İstemediğim şeyleri niye öğreniyorum diye sorgulamak yerine sorunları aşmaya bakmak gerek. Çünkü bu kafayla devam ederseniz üniversiteden mezun olamazsınız.
Sorun da tam olarak bu işte. Sorgulamaya çalışan bir nesile anlamsız görevler yüklüyorlar adam sadece mezun olmak için yapıyor istemeye istemeye. Teşvik yok sadece zorunluluk var. Sen isteyerek bir alana yönelmişsin şans eseri ama herkes bunu yapacak diye birşey yok. Nasıl savunuyorsunuz anlamıyorum adam sayısal seçmiş bir ton şeyle uğraşıyor üstüne edebiyat sınavı çıkıyor. Böyle düşünürseniz bu sistem zaten düzelmez.

Sorun da tam olarak bu işte. Sorgulamaya çalışan bir nesile anlamsız görevler yüklüyorlar adam sadece mezun olmak için yapıyor istemeye istemeye. Teşvik yok sadece zorunluluk var. Sen isteyerek bir alana yönelmişsin şans eseri ama herkes bunu yapacak diye birşey yok. Nasıl savunuyorsunuz anlamıyorum adam sayısal seçmiş bir ton şeyle uğraşıyor üstüne edebiyat sınavı çıkıyor. Böyle düşünürseniz bu sistem zaten düzelmez.
Ben öyle düşünmüyorum zaten, zorundasın diyorum. Sorgulamaya çalışmak bir şey değiştirmediği için bunu uygun yerde yapmak gerek.

Konu kişilerin kendi notlarıyla övünme yerine mi dönmüş banamı öyle geldi? Size edebiyat kolay geldi diye başkasına gelmeyebilir sana zor gelen ders ona kolay gelebilir herkesin kafası aynı çalışmıyor herkes her şeyde kusursuz olamıyor ne yazık ki.

35 derece havada yazın öğlen sıcağında sırtımızda 10kg çanta ile pantolon giymek ne kadar sıkıntılı bir şey biliyor musun?

Önce ahlakı eğitim sistemini düzeltsinler sonra kılık kıyafete bakarsınız.

Bizde lise, ortaokul, ilkokul okuduk bizde yazın sıcağın ortasında bir yerlerimizden ter akıyordu şikayet etmedik yapacak bir şey yok.

60 gayet ideal olabilirdi zaten konuşma ve dinleme sınavları geldiği için.

Matematik hariç her ders 70 matematik 60 olmalı çünkü bizim sınıftan çoğu kişi 2 alıyor hoca iki sözlüye 100 verse bile 60i gecemediginden sinif tekrarı yaparlardı.

Arkadaşlar, mesele dersi sevip sevmemek değil. Her dersi sevmek zorunda değilsiniz ancak belli bir sistem var ve bu sistemi değiştirebilmenin yolu, bu sistemde hayatta kalmaktan geçiyor. Buna elden bir şey gelmez ve çalışılmadığı sürece yapılamayacak hiçbir ders yoktur. Bazı kişiler gerçekten tembelliğe öyle bir alıştığı için ister istemez onlara zor geliyordur ancak zorluklara da alışmak lazım. Üniversiteye geçtiğinizde, bölümünüzle alakalı dersler göreceğinizi mi zannediyorsunuz? Alakasız dersler, her yerde illaki olacak. Belki de o dersin, o bölümde niye okutulduğuna anlam veremeyeceğiniz dersleriniz de olacak fakat güncel sistem bu şekilde maalesef. Bu sistemi değiştirebilmenin yolu da bu sistemde hayatta kalmaktan geçiyor ve hiçbir lise dersinin de abartıldığı kadar zor olduğunu düşünmüyorum. Ek olarak da üniversitelerde geçme notu zaten 60, çoğu üniversitede durum böyle ve lisede olduğu gibi sözlü notuymuş, proje notuymuş yok üniversitede. Sınavda ne alırsanız o. Bunları şimdiden söyleyeyim de üniversiteye geçince şaşırmayın. En azından lisede size yardımcı olabilecek sözlü ve proje notları var. Dünyanın sonuymuş gibi davranmanız, mantıksız geliyor o yüzden.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı