Ideapad 330S-15AST Boot Menüsü Açılmıyor

HasanKantemur

Centipat
Daha fazla  
Herkese iyi günler.

Lenovo Ideapad 330S-15AST adlı notebook'um "Boot" menüsüne girmiyor.

AMD A9425 islemci
Samsung 4gb RAM
Radeon 530 ve Radeon R5 2GB

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ayrıca BIOS'a da sadece Windows üzerinden gelişmiş başlangıçtan girebiliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese iyi günler.

Lenovo Ideapad 330S-15AST adlı notebook'um "Boot" menüsüne girmiyor.

AMD A9425 islemci
Samsung 4gb RAM
Radeon 530 ve Radeon R5 2GB

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ayrıca BIOS'a da sadece Windows üzerinden gelişmiş başlangıçtan girebiliyorum.
Merhaba, bios'a girememenizin sebebi FN tuşunuzun kilitli olması olabilir. FN+F2 yaparak girmeyi denediniz mi? Bu söylediğim boot menü için de geçerli. FN+F12 yaparak boot menüye erişebilmeniz gerekir, tabii boot menü bios üzerinden devre dışı bırakılmadıysa.
1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve FN+F12 yaparak boot menüye erişmeyi deneyin. Bu yöntem işe yaramazsa bilgisayarınızı tekrar yeniden başlatın ve FN+F2 yaparak bios'a erişmeyi deneyin.
2. Novo tuşu kullanarak bios'a erişmeyi deneyin. Bilgisayarınızı kapatın. Novo butonu modem sıfırlama butonuna benzer. Bilgisayarınızın adaptörünü taktığınız tarafta küçük bir delik ve Novo işaretini arayın. Buradaki Novo deliğine kürdan veya benzeri bir nesneyle girerek içerideki butonla bilgisayarı açmayı deneyin. Bilgisayar bios'tan başlayacaktır. Bios açıldığında F9 tuşuna basarak veya Load Optimized Default seçeneğine enter yaparak bios'u sıfırlayın. Ardından F10 yaparak bios'tan çıkın. Eğer fonksiyon tuşlarının kendi görevlerini yerine getirmesini isterseniz bios'a girin ve configuration menüsündeki hot keys seçeneğini disabled hale getirin.
Fonksiyon tuşlarının kendi görevlerini yerine getirmesinden kastım şuydu; Lenovo bilgisayarlarda varsayılan olarak fonksiyon tuşlarını asıl görevleri (F2 tuşuna basarak yeniden adlandırmak) gibi çalışmaz. Bunun yerine FN+F2 tuşlarına basar gibi işlem yapar. Örneğin; bilgisayarın sesini azaltma. Yani varsayılan olarak FN tuşu kilitlidir.

Son düzenleme:
Gösterdiğiniz yöntem için çok teşekkür ederim bios için dediklerinizi yaptım lakin boot menüsünü bir türlü acamiyorum
Bios'a F2 yaparak erişebildiniz mi? Eğer erişebildiyseniz boot sekmesindeki ayarları kontrol eder misiniz? Burada F12 tuşuyla boot menüye girişinizi engelleyecek bir durum söz konusu olabilir. Bu arada bios'taki boot sekmesinden dilediğiniz aygıtı öncelikli olarak ayarlayabilirsiniz. Şu ayarları değiştirerek tekrar deneyebilirsiniz. Öncelikle bios'tan security sekmesine gidin. Burada Secure Boot ile ilgili bir menü arayın ve bulduğunuzda bu menüye girin. Menüye girdiğinizde secure boot configuration diye bir menü görebilirsiniz. Tekrar içeri girin. Buradaki ayarı disabled (devre dışı) yapın ve ESC tuşuna basarak geri dönün. Şimdi Boot sekmesine gidin ve fastboot seçeneğini bulun. Buradaki seçeneğe girerek bunu da disabled olarak belirleyin. Şimdi save and exit sekmesine gelin ve save changes and exit seçeneğine enter yaparak değişiklikleri kaydedin. F10 yaparak da değişiklikleri kaydedebilirsiniz. Size sorulduğunda yes seçeneğini belirleyin. Ardından tekrar F12 yaparak boot menüye erişmeyi deneyin. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Maalesef erişemedim. Windows üzerinden gelişmiş başlatma aracılığıyla giriş yapabildim ama Boot menüsüne yine giriş yapamadim.
Maalesef erişemedim. Windows üzerinden gelişmiş başlatma aracılığıyla giriş yapabildim ama Boot menüsüne yine giriş yapamadim.

İsterseniz BIOS'un resimlerini atabilirim.

Dosya Ekleri

• 20201228_181542.jpg
    20201228_181542.jpg
    62,7 KB · Görüntüleme: 54
  • 20201228_181529.jpg
    20201228_181529.jpg
    59,5 KB · Görüntüleme: 45
  • 20201228_181519.jpg
    20201228_181519.jpg
    167,3 KB · Görüntüleme: 49
  • 20201228_181511.jpg
    20201228_181511.jpg
    78,3 KB · Görüntüleme: 43
  • 20201228_181441.jpg
    20201228_181441.jpg
    105,6 KB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:
Anladığım kadarıyla normal yollardan bios'a erişemediniz. Çok ilginç. Acaba bu sorun ne zaman başladı? Bilgisayarınızın pili çıkarılabiliyor mu? Bilgisayarınızda Novo tuşu bulunuyor mu?

Anladığım kadarıyla normal yollardan BIOS'a erişemediniz. Çok ilginç. Acaba bu sorun ne zaman başladı? Bilgisayarınızın pili çıkarılabiliyor mu? Bilgisayarınızda novo tuşu bulunuyor mu?

Ilk defa deniyorum ve maalesef pil çıkartılmıyor.
Boot etmek istememin sebebi Android-X86 kurmaktı.

Nova tuşu da maalesef işe yaramıyor.

Nova tuşu da maalesef işe yaramıyor.
Anlıyorum. Gönderdiğiniz resimlere baktığımda secure boot açık görünüyor ve USV HDD ilk sırada değil. Öncelikle secure boot seçeneğine girerek disabled seçeneğine enter yapmalısınız. Ardından boot sekmesine giderek boot priority (önyükleme önceliği) başlığının altındaki listede ufak bir değişiklik yapmalısınız. Burada USB HDD seçeneğinin üzerine ok tuşlarını kullanarak gelin. Şimdi USB HDD seçeneğini F5 ya da F6 tuşlarını kullanarak listenin en başına almaya çalışın. Hani en yukarıda Windows Boot Manager seçeneği var ya işte onun yerine USB HDD seçeneği gelmeli. USB HDD seçeneğini hareket ettirerek yukarı taşımalısınız. Klavyenizin sağ tarafında hesap makinesi bölümü varsa + (artı) boot aygıtını yukarı kaydırmak için + veya - (eksi) boot aygıtını aşağı kaydırmak için kullanılıyor olabilir. Ayrıca fareyi kullanarak da boot aygıtını yukarı taşıyabilirsiniz. Son olarak F10 yapın ve kaydederek bios'tan çıkın.
Ekleme: Ben zamanında Android'i USB belleğe yazdırmak için UNetbootin uygulamasını kullanmıştım.

Anlıyorum. Gönderdiğiniz resimlere baktığımda Secure Boot açık görünüyor ve usv HDD ilk sırada değil. Öncelikle Secure Boot seçeneğine girerek disabled seçeneğine enter yapmalısınız. Ardından Boot sekmesine giderek Boot priority (önyükleme önceliği) başlığının altındaki listede ufak bir değişiklik yapmalısınız. Burada USB HDD seçeneğinin üzerine ok tuşlarını kullanarak gelin. Şimdi USB HDD seçeneğini F5'ya da F6 tuşlarını kullanarak listenin en başına almaya çalışın. Hani en yukarıda Windows Boot Manager seçeneği var ya işte onun yerine USB HDD seçeneği gelmeli. USB HDD seçeneğini hareket ettirerek yukarı taşımalısınız. Klavyenizin sağ tarafında hesap makinesi bölümü varsa + (artı) Boot aygıtını yukarı kaydırmak için + veya - (eksi) Boot aygıtını aşağı kaydırmak için kullanılıyor olabilir. Ayrıca fareyi kullanarak da Boot aygıtını yukarı taşıyabilirsiniz. Son olarak F10 yapın ve kaydederek BIOS'tan çıkın.
Ekleme: Ben zamanında Android'i USB belleğe yazdırmak için unetbootin uygulamasını kullanmıştım.

Dediğinizi 2 gün önce denemiştim. Boot menu açılmamıştı ve BIOS'a tekrar girdigimde Windows Boot Manager tekrardan listenin en başına geliyor yani sıfırlanıyor.
Dediğinizi 2 gün önce denemiştim. Boot menu açılmamıştı ve BIOS'a tekrar girdigimde Windows Boot Manager tekrardan listenin en başına geliyor yani sıfırlanıyor.

Cihazımın garantisinin bitmesine 18 gün kaldı ve cihazın içini açıp bataryasını çıkartıp tekrardan takarsam bu sorun kesin olarak çözülür mü?

Cihazımın garantisinin bitmesine 18 gün kaldı ve cihazın içini açıp bataryasını çıkartıp tekrardan takarsam bu sorun kesin olarak çözülür mü?
Hayır, bence bataryayı çıkardığınızda kesin olarak çözülür diyemeyiz. Yalnız siz USB belleği ilk sıraya aldığınızda boot menü açılmayacak. Eğer USB belleği doğru şekilde hazırladıysanız Android kurulum ekranı gelecektir. Novo tuşuyla bios'a girememeniz ilginç gelmişti mesela. Bios'u güncellemek daha mantıklı bence. Tabii henüz güncellemediyseniz. Ekleme: USB belleği ilk sıraya alırsanız ve USB belleği makineden çekerseniz bios eski haline dönebilir. Peki geçen sefer Secure boot'u kapatmış mıydınız?
Buradan makineniz için en son bios'u indirebilirsiniz. Eğer makinenizin modelinden emin değilseniz makinemi algıla diyerek otomatik olarak algılanmasını sağlayabilirsiniz. Uyarı: Bios güncellemesi esnasında asla makinenizi kapatmayın, gücünü kesmeyin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı