İdeolojiniz nedir?

İdeolojiler

  • Milliyetçilik

    Oy: 122 35,0%
  • Komünizm

    Oy: 24 6,9%
  • Şeriatçılık

    Oy: 22 6,3%
  • Nasyonel Sosyalizm

    Oy: 16 4,6%
  • Osmanlıcılık

    Oy: 21 6,0%
  • Feminizm

    Oy: 7 2,0%
  • Çevrecilik

    Oy: 5 1,4%
  • Liberalistlik

    Oy: 38 10,9%
  • Muhafazakârlık

    Oy: 9 2,6%
  • Kapitalizm

    Oy: 22 6,3%
  • Laiklik

    Oy: 104 29,8%
  • Anarşizm

    Oy: 11 3,2%
  • Kemalizm

    Oy: 94 26,9%
  • Hümanizm

    Oy: 10 2,9%
  • Sekülerizm

    Oy: 31 8,9%
  • Batıcılık

    Oy: 26 7,4%
  • Faşizm

    Oy: 20 5,7%
  • Nasyonel Bolşevizm

    Oy: 2 0,6%
  • Monarşizm

    Oy: 7 2,0%

  • Oy verenlerin toplamı
    349
Ben kendimi hiçbir ideolojiye bağlı görmüyorum. Kendi fikirlerim ve doğrularım doğrultusunda yaşarım ve bunları da akıl ve araştırma yoluyla daha mantıklı ve faydalı şekilde evirmeye çalışırım. Listedeki her ideoloji ile eşleşen fikirlerim olabilir, bir ideolojinin bir ilkesini doğru bulup bir başka ilkesini tamamen zırva buluyor olabilirim. Her aklı başında insanın fikirlerinin de bu şekilde olmasının mantıklı ve doğal olduğu görüşündeyim. Ancak listedeki ideolojiler hakkındaki fikirlerimden kısaca bahsetmek isterim. Lütfen bu ideolojilere sahip olduğunu söyleyen kişiler alınmasın, gücenmesin, bunlar benim ideoloji hakkındaki genele yayılmış, abartılı ve detaysız görüşlerimdir.

Öncelikle muhafazakarlık, her ne kadar dünya ve teknoloji gelişiyor olsa da ve değişim insanlığın en büyük ihtiyacı olarak görülse de muhafazakarlık dediğimiz geleneklere bağlı kalmak görüşü de toplumların yaşamlarını sürdürebilmesi için elzemdir. Sürekli ve hızlı şekilde gelişim ve değişim çökmeye mahkumdur.

Şeriatçılık, nasyonal sosyalizm, kemalizm, anarşizm, faşizm, nasyonal bolşevizm ve monarşizm, evet birçok ideolojiyi ortak bir noktada topladım burada. Benim açımdan temel ortak noktaları radikal görüşler olması. Bir atasözü vardır, "azı karar, çoğu zarar" diye. Bu ideolojiler bir düşünceye körü körüne bağlanmış, kendisini üstün gören/sanan, başka fikirlere ve ideolojilere saygısı olmayan, onları küçük gören, hiçbir yerde fayda sağlamayan, kavGA-dövüş getiren ve bundan beslenen ideolojilerdir. Tamamı ile karşıyım, başta bazı ideolojileri karşı olsam da mantıklı bulduğum yanları olabileceğini söylemiştim. Bunlar o ideolojilerin arasında yok.

Komünizm, benim için hayalperestlik ve hayal satmadır.

Milliyetçilik, az önce yerdiğim ideolojilerin arasında bir yer alabilirdi, ancak milliyetçilik benim için farklı bir anlam taşıyor. Benim için milliyetçiliğin vatanseverlik ilkesi önemli ve mantıklı, ancak buna da farklı bir anlam yüklüyorum. İnsanın yaşadığı yeri temiz tutması, diğer insanlarla birlikte yaşadığının farkında olması gibi konular benim için vatanseverliktir. Bu kadar basit evet, sokağa çıkıp silah sıkmanıza, insanları tehdit etmenize gerek yok. Ülkücülük gibi milliyetçi geçinen ideolojiler benim için terörizmden farksızdır. Evcilik ya da mafyacılık oynamaya devam etmesinler lütfen.

Hümanizm, bir başka hayalperest akım. Ama bunu daha çok vurdumduymazlık olarak görüyorum ben, ne kadar garip değil mi tüm insanlık için mücadele ettiğini savunan bir ideolojiye bu yakıştırmayı yapmam. Ama onlar da insan diyerek kimleri kimleri savunduğunuzu gördükçe inanın nefret ediyorum bazen. Evet, onlar da insan, ancak beynini kullanmayan insanlar yok olmaya mahkum olmalı, bırakın da olsunlar.

Laiklik bir ideoloji değildir.
Ancak sekülerizme gelirsek, din ve devlet işlerinin ayrı olması, insanların hayatını idame ettirebilmek için bir dine inanmak mecburiyetinde olmaması benim için çok mantıklı bir görüş. Bir fikre ya da dine inanmak isteyen inansın ancak başkalarının inancına karışmasın tabii ki. Bir de bu inancın toplumsal etkisi ve sınırlılıkları söz konusu olmalı, ışid gibi radikal ve saçma sapan inançlara sahip olacaksanız bu fikir etik dışı ve yok edilmesi gereken bir fikirdir.

Osmanlıcılık, ya hadi geç abicim osmanlı mı kaldı? Bir gecede cahil kaldık de bir de oldu mu? Heh, helal.

Liberalizm, bireysel özgürlükler, alkış. Toplumsal eşitlik, alkış. Onu da özgürleştirelim, şu da özgür olsun, bu da kafasına göre takılsın. Denetlenmesi çok zor olduğunu düşünüyorum. Katıldığım yönleri var ancak zor bir ideoloji.

Feminizm, her ne kadar kadın haklarının ihlali sebebiyle bu hakları korumak ve toplumda kadınları eşit bir konuma getirmek fikriyle ortaya çıkmış olsa da günümüzde bunun suistimal edildiğini düşünüyorum. Kadınların daha fazla hakka sahip olması gerektiği, erkeklerden üstün olduğu, her kadın istediği yerde istediğini yapar gibi suyu akmış beyinler tarafından kullanıldığını görmek midemi bulandırıyor. Feminizm güzel bir fikirdir, ancak sabote ve suistimal edilmiştir.

Çevrecilik, her ideolojinin bir parçası olması gerektiğini düşündüğüm görüştür. Dünya olmasa bu ideolojiler ne işe yarar?

Batıcılık, başkası olma kendin ol diyorum ve böyle bir ideoloji yokmuş gibi davranıyorum. Batı bizden üstün de doğu değil mi? Kendimizi elbette daha iyi olan ülkelerle ve sektörlerle kıyaslamamız gerek, ancak bu kıyaslama sonucunda yapmamız gereken şeyin benzemek değil, geliştirmek, adapte etmek olduğunu düşünüyorum. Burada Cumhuriyet'in ilk yıllarında Avrupa ülkelerinden derlenen yasaları öne sürerseniz de, şu anda sıfırdan bir cumhuriyet kurmadığımızı, sınırlı sayıda akademisyenimiz olmadığını, eğitim seviyesini şöyle anlatabilirim. 1923-24 eğitim yılında 5095 öğrencimiz varmış ülke genelinde. Bir değiliz, dönem farklı, devir değişti.

Kapitalizm, benim de param yok arkadaşlar, ben de düşmanım bu kapitalizme 😂

Kısacası, her ağaçtan bir meyve toplamak lazım, bireysel ve karma fikirlerin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bağnaz olmayalım, mantıklı olalım. Okuyup düşünelim.

İyi sosyaller.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı