İhtiyaçlarıma uygun Linux dağıtımı önerisi

Xanteus

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, uzun zaman Windows hatta her zaman Windows kullanmış birisi olarak artık farklı bir OS kullanma gereği duydum. Lakin ihtiyaçlarımı karşılayacağından şüphe duyuyorum. Linux kısmından çok iyi anlayan arkadaşlara birkaç soru sormak istiyorum:

- Linux kullanımı zor mu? Bir şeyleri indirmek falan zor mu sıkıntı yaşar mıyım sıkıntı yaşadığımda internet üzerinden çözüm bulmak kolay mı?
- Türkçe seçeneği var mı?
- Oyun kısmında sıkıntı yaşamayacağım bir dağıtım var mı? Çok oyun oynayan biriyim o yüzden bu kısım çok önemli. ( 900-1000TL'lik oyunlara param dayanmadığı için korsan da oynuyorum korsanda sıkıntı yaşar mıyım)
- Aktif olarak Unity ve Visual Studio 2022 kullanıyorum ve yazılım açısından gerekli herhangi bir programda sıkıntı yaşar mıyım? Bölümüm açısından program gerektiğinde indirince sıkıntı yaşar mıyım? (Yazılım müh.)

Son olarak bu tüm sorularımı karşılayan Linux dağıtımı hangisi? Eğer varsa :D

Şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanımı zor değil, sorunlar için çözüm bulabilirsiniz, Türkçe desteği de var ama sistemleri ingilizce kurun, Türkçede yarım yamalak log çıkıyor. Oyun üzerine olan Garuda gibi dağıtımlar var, onları tercih edebilirsiniz. Korsan oyun için Linux'ta da destek var ama Windows'da olduğu kadar yok haliyle . Unity de kullanılıyor, sıkıntı yaşamazsınız diye düşünüyorum.

Merhaba arkadaşlar, uzun zaman Windows hatta her zaman Windows kullanmış birisi olarak artık farklı bir OS kullanma gereği duydum. Lakin ihtiyaçlarımı karşılayacağından şüphe duyuyorum. Linux kısmından çok iyi anlayan arkadaşlara birkaç soru sormak istiyorum:

- Linux kullanımı zor mu? Bir şeyleri indirmek falan zor mu sıkıntı yaşar mıyım sıkıntı yaşadığımda internet üzerinden çözüm bulmak kolay mı?
- Oyun kısmında sıkıntı yaşamayacağım bir dağıtım var mı? Çok oyun oynayan biriyim o yüzden bu kısım çok önemli. ( 900-1000TL'lik oyunlara param dayanmadığı için korsan da oynuyorum korsanda sıkıntı yaşar mıyım)
- Aktif olarak Unity ve Visual Studio 2022 kullanıyorum ve yazılım açısından gerekli herhangi bir programda sıkıntı yaşar mıyım? Bölümüm açısından program gerektiğinde indirince sıkıntı yaşar mıyım? (yazılım müh.)

1. cevap: Linux'un bazı sürümlerini kullanabilmek için linuxu/kodlamayı az öğrenmen gerekebilir ondan sonra kolay.

2. cevap: Var.

3. cevap: Büyük bir kısmında sıkıntı yaşarsın diye biliyorum.

4. cevap: Eğer Unity, vs 2022'nin Linux için arc diye biliyorum o versiyonları varsa sıkıntı yaşamazsın.

Dağıtım içinde insanlar Linux Mint öneriyor Linux'u öğrenmek için bir kontrol edip deneyebilirsiniz diye düşünüyorum.

Hocam Fedora. Kesinlikle şu ana kadar kullandığım en iyi dağıtım Fedora'dır. En stabil ve en kararlı Linux Fedora. RPM paket yöneticisi ile her hangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Benim 4 yıllık Linux deneyimim var. Neredeyse son kullanıcı için olan bütün dağıtımları kullandım içlerinden en düzgün çalışan Fedora ve Arch Linux'tu. Ancak Arch Linux son kullanıcı için uygun değil çünkü biraz karmaşık ve Rolling Update sistemi bazen kararsız olabiliyor.
O yüzden en iyi işletim sistemi Fedora'dır.

Tabanı tanındık bir dağıtım kullanırsanız hem sorun yaşama ihtimaliniz azalır, hem olası sorunlarda destek yazı bulma olasılığınız çoktur. Tanındık tabanlar Debian, Ubuntu, Arch. Kullanımı kolaydan kasıt sanırım grafik arayüz ağırlıklı olan bir dağıtım.
Linux Mint
Linux Lite
Zorin Core
Deneyebilirsiniz.

Korsan oyun oynayabilirsiniz ama işlemler zahmetli diye biliyorum. Play on Linux ile oyunu installerıyla kurun, kurduğunuz klasöre normal crack uygular gibi cracki koyun böyle olması lazım. Half life oynamıştım böyle LXLE'de.

Hocam Fedora. Kesinlikle şu ana kadar kullandığım en iyi dağıtım Fedora'dır. En stabil ve en kararlı Linux Fedora. RPM paket yöneticisi ile her hangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Benim 4 yıllık Linux deneyimim var. Neredeyse son kullanıcı için olan bütün dağıtımları kullandım içlerinden en düzgün çalışan Fedora ve Arch Linux'tu. Ancak Arch Linux son kullanıcı için uygun değil çünkü biraz karmaşık ve Rolling Update sistemi bazen kararsız olabiliyor.
O yüzden en iyi işletim sistemi Fedora'dır.
Arkadaşın hiç bir sorusuna cevap yok, ayrıca fazla öznel bir yorum.
1. cevap: Linux'un bazı sürümlerini kullanabilmek için linuxu/kodlamayı az öğrenmen gerekebilir ondan sonra kolay.

4. cevap: Eğer Unity, vs 2022'nin Linux için arc diye biliyorum o versiyonları varsa sıkıntı yaşamazsın.

Dağıtım içinde insanlar Linux Mint öneriyor Linux'u öğrenmek için bir kontrol edip deneyebilirsiniz diye düşünüyorum.
Hangi distrolar için kodlama gerekiyor acaba? Bu biraz yanlış bir söylem oldu, doğru linuxu bilmek gerekiyor ama.

Oyunun büyük bir kısmında sıkıntı yaşarsın derken?

- Aktif olarak Unity ve Visual Studio 2022 kullanıyorum ve yazılım açısından gerekli herhangi bir programda sıkıntı yaşar mıyım? Bölümüm açısından program gerektiğinde indirince sıkıntı yaşar mıyım? (Yazılım müh.)

Hocam ekstra bir işiniz yok ise sadece görüntü için değmez diye düşünüyorum özellikle bu şekilde istekleriniz varken.

Arkadaşın hiçbir sorusuna cevap yok, ayrıca fazla öznel bir yorum.

Hangi distrolar için kodlama gerekiyor acaba? Bu biraz yanlış bir söylem oldu, doğru Linux'u bilmek gerekiyor ama.

Oyunun büyük bir kısmında sıkıntı yaşarsın derken?

İkiniz içinde cevap vereyim bildiğim sadece 3 adet Linux var Kali Ubuntu Mint o yüzden bunlardan edindiğim az bilgi ile bir şeyler söylemek istedim ayrıca bende bir şey soracağım Linux'un böyle Windows gibi keyloggerları vs var mı takip etmek için insanları? (Linux kendi yapmışmı eğer yapmadıysa bende Linux'a geçmeyi düşünüyorum Mint vs)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı