İki farklı RAM CL değeri

mstf_zgr

Decapat
Daha fazla  
CPU-Z programında RAM'in RAS to CAS değeri 19 iken, AIDA64'de anakart çipseti sekmesinde CL değeri 17. Yani anakart CL17 destekliyorken üzerine 19 CL değerine sahip RAM mi takılmış?

RAM'de 1 gecikme değeri yok. tCL (CAS LATENCY'nin kısaltması) denen değer en başta yazılır. Ondan sonra tRCDRD, tRCDWR, tRP ve tRAS gelir. Bunlar ana gecikmeler olarak geçer. Bunlar dışında tonla gecikme daha var alt gecikme değeri olarak geçen ama pek dişe dokunur etkileri yok.

RAM üzerine bakarsan etikette örneğin 3000 MHz 16-20-20-39 yazar. 16'dan kastı tCL yani CAS LATENCY, ilk 20 olan tRCD değerleri, diğer 20 tRP yani PRECHARGE değerini belirtirken 39 tRAS yani ACT TIME'ı belirtir.

Ekleme: Bazı anakartlarda tRP veya tRAS yazmaz, RAS PRE ve RAS ACT yazar. PRE'den kastı PRECHARGE'dır ve tRP'yi belirtir. RAS ACT da tRAS değerini gösterir.

Son düzenleme:
Teşekkürler arkadaşlar. Ben çok detay bilmediğim için sadece frekans değeri, ddr değeri ve CAS Latency değerine bakıyorum. Diğer değerler zaten yeni aldığım ram üzerinde yazmıyor. Kendim değil servise taktıracağım garanti bozulmasın diye. Laptopda 2666mhz cl19 bir ram var. Ben de bunun aynısını aldım. Ancak aida64 e baktığımda max 2400mhz desteklediğini öğrendim anakartın. Bu zaten sadece ram çalışma frekansını sınırlayacaktır, içindeki de zaten 2666mhz ve sorunsuz çalışıyor.
Aida'nın çipset sekmesinde görülen CL vb. değerler dinamik sürekli değişiyor. Sanırım çözmüş olduk. Çok sağolun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…