İkinci El Alışverişte Ev Adresinizi Paylaşmayın

Ben eski Casper bilgisayarımı adamı evime getirip öyle satmıştım ve bir problemde yaşamadım. Hatta telefon numaramı da verdim. Dedim ekran kartı takarsan mesaj at tavsiye vereyim diye. Ertesi gün mesaj atmıştı R7 240 mı takayım HD 4850 mi diye.

Yani ben mağdur olmalarını önlemek adına veriyorum. Ama sizde haklısınız tabi. Herkes iyi niyetten anlamaz.
 
Satış esnasında parayı EFT-havale ile alacaksanız paranın tam geçtiğinden emin olun ve aktarabileceğiniz başka bir hesap varsa oraya aktarın bu işlemler 24 saat içinde geri alınabiliyor. Havale yaparak alacağınız ürünlerde ise açıklama kısmına ilan numarası ve ürünü yazın, ürün gelmezse savcılığa başvurmak için deliliniz olsun, kapıda ödemeli ürünlerde ise gramajı kontrol edin şüphe çeken durumda ürünü teslim almayın. Telefon gibi cihazlarda AnTuTu bilgisayarda userbench programlarından geçirin DxDiag üzerinden tam bileşenlere ve özelliklerini eşleştirerek bakın.
 
Bu konudan dert yanan bayağı insan varmış forum ortamında :) Ben de bir adet akıllı saat sattım.
İlk defa cahillik edip kapıma müşteri çağırdım; çocuklu aile geliyor sonuçta, biraz aklı başında insanlardır dedim. Yurt dışı ürünü olduğunu belirttim, garantisi yok dedim. Bozulursa ne yapacağım diye sordu, beni bağlamaz ancak durup dururken bozulacak bir saat değil dedim. Yine de elektronik aletlerin bozulma olasılığından da bahsettim. Ürünün yurt dışı fiyatına kadar baktık.

1 hafta sonra manyetik mıknatıslı USB şarj kablosunu bozmuşlar, şarj etmiyor diye bana şikayet ediyorlar. Aldığım günden beri çocuğun yüzü gülmedi, sattığında bir arıza mı vardı demeler. O soru işaretlerini gözüme gözüme sokmalar. Evimi bildiği için "Geleyim, yüz yüze konuşalım" dedi.

Öyle bir hata yaparsan sonuçlarına katlanırsın, göze alabiliyorsan buyur gel dedim. O zile basıldığı anda olay çok başka yere gider çünkü, haneye tecavüzdür zile basmak. Neyse ki 5 dakika sonra kapıdayım dediği halde zile basan hiç kimse olmadı binaya.

Valla her ihtimale karşı evdeki ruhsatlı silahın mermileri namluya koymuştum. Ne olacağı belli mi olur arkadaşlar? Amcamlarımın falan da haberi vardı - kontak halindeydik, komple aile apartmanı zaten. Öyle bir konuşuyor ki düzenli ordu yığacak sandım kapıya :)
Hayır yani gelse ne yapabilecek? Bizim başımızı belaya sokturacak zorla hepsi bu.
İnsanlar çoluk çocuk sahibi olduğu halde eşini - çocuğunu göz ardı edip hareket ediyor aptalca.

Ben binada huzursuzluk çıkmasın diye çaba gösteriyorum, elemanın çoluk çocuğu - eşi hiç umurunda değil. Sanki bana bir yamuk yapsa basıp gidebilecek hiçbir şey olmamış gibi, ben de kendisinin ad - soyad - adres bilgilerine sahibim.

Uzun lafın kısası bir daha iğne bile satsam kapıma insan çağırmam. Koca koca insanlar ile 40 liralık kablo için uğraşıyoruz :) Ticarette asla iyi niyet göstermemek - kimseye güvenmemek gerekli. Güvenli alışveriş ile alakalı onca yazı yazdığım halde ben bile kapıma müşteri çağırmak gibi bir hatada bulundum.
 
Ben de 2. el PC topladım, bazı parçaları gidip evlerinde test edip aldım hatta bazı parçalarda sorun yaşadığımı düşündüm " getir beraber bakalım" diye yardımcı olmak isteyen dahi vardı.

Tamamen insanın kendi yapısıyla alakalı diye düşünüyorum.
 
İyi satıcılar da var. Biz PS2 döneminde ikinci el PS2 almıştık. Adam bir sıkıntısı yok demişti. Denemeden aldık. Eve geldik. Sıkıntısız çalışıyordu. Ertesi gün adam arayıp bir sorun olup olmadığını sordu. Bir sorun olmadığını söyledik. Hatta adam yanında bir poşet oyun vermişti. Hala daha sağlam bir şekilde duruyor. Çok iyi bir insandı. Bir daha böyle insan görmedim zaten.

Fakat bu zamanlarda alıcılarda artık güvenilir değil. Bu yüzden pek samimi olmamak lazım. Mümkünse deneyip, çalıştığını gösterdikten sonra bir daha konuşmamak. Yoksa adam bozduğu gibi sana gelir. Başın çok ağrır. Bu konuda da baya haklılık payı var.
 
Herkes satıcı ağzıyla konuşmuş. Bir şey satın alan yok herhalde. Diyelim karşı taraftan ikinci el bir ekran kartı satın aldınız, bu kartı yolun ortasında mı deneyeceksiniz de sorun olup olmadığını anlayacaksınız. Sonra bir de komple irtibat koparacaksınız?

Bence bir şey satıp tamamen irtibat koparmaya çalışan kişiler üç kağıtçı tiplerdir.
 
Bir de eşini çocuğunu alıp mi gelmiş. İnsanlar garip. Her çeşit insan da var. Ne olacağı belli değil, dikkat etmek gerek dediğin gibi.
Hayır tek gelmeyi kast ediyordu sanırım, kendisinin de adres ve isim bilgisi vardı zaten bende. Engelledikten sonra yabancı bir arama veya mesaj gelmedi zaten, keşke hiç cevap vermeseydim diyorum. 40 liralık kablo için kimseyle uğraşmaya değmez; yine de 5 liralık ürün bile olsa haklıysam kimseye zırnık koklatmam.
Ben de 2. el PC topladım, bazı parçaları gidip evlerinde test edip aldım hatta bazı parçalarda sorun yaşadığımı düşündüm " getir beraber bakalım" diye yardımcı olmak isteyen dahi vardı.

Tamamen insanın kendi yapısıyla alakalı diye düşünüyorum.
Alıcı olmaktan ziyade satıcı olmaktan bahsediyorum; sizin yaptığınız gibi sonradan problem yaşama veya yaşadığını zannetme durumlarında alıcı ve satıcının bağının kopması gerekiyor artık.

Ben birine X ürününü sattıktan sonra X ürünü kontrolümden çıkar. Güvenliğini sağlayamam X ürününün, kişinin farkında olarak veya olmayarak verdiği bir hasardan veya bir aksilik olup kendi kendine bozulma durumundan neden ben sorumlu olayım ki?

Alırken çok iyi kontrol edeceksiniz hepsi bu; ve bazı ürünlerdeki bazı problemleri uzun süre kullanmadan anlayamıyorsunuz ne yazık ki. İkinci el üründe her zaman bir miktar risk payı vardır, bu konuda yapılabilecek hiçbir şey yok :)
 
Ben satarken alıcıya güven yaşatabilmek için adres dışında iletişim adreslerimi paylaşıyorum. Kargo takibini hem kendim yapıyorum, hem alıcıya ulaştırıyorum. Eline ulaştığını görünce de mesaj atıp bilgi alıyorum, sattığım ürüne güvendiğim için olumlu cevap alıyorum. Bu saatten sonra o yoluna ben yoluma oluyor.

Bazısı bunları bile yapmaz, iyi niyetli olmaya çalışıyoruz yine de ama suistimal etmeye kalkanlara ben de acımam.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı