İkinci El Otomobil Alırken Neler Yapılır?

koc.alpkaan19

Hectopat
Katılım
21 Aralık 2018
Mesajlar
172
Çözümler
1
Yer
Çorum
Kendime ilk defa ikinci el araba alacağım. Arabayı alırken mecburi hangi işlemler yapılıyor ve nereden yaptırmalıyım ? ( Trafik sigortası vb. )
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Birkaç sigorta şirketinden fiyat alın. Poliçeleri güzelce okuduğunuza emin olun. Kaza durumunda araç başına ne kadar hasar karşılayacakları ve ölümlü kaza durumunda ne kadar tazminat karşıladığına dikkat edin. Çekici hakkı gibi ek seçenekleri de alın. Kullanmanız gerekirse çok büyük faydasını görürsünüz. Bir değişiklik olmadıysa, araç satışından sonra 15 gün süreniz olacaktır yaptırmak için.

Satış işlemini Noter aracılığıyla yapacaksınız. 225 TL gibi bir masrafınız olacak. Plakanız ise satış anında otomatik olarak belirlenecek, verilen belge ile plakanızı çıkarttırmaya gideceksiniz.

Yakın zamanlarda ikinci el araç satışı yapmadım. Sıfır araç tescili yaptım ama o konuda bazı farklılıklar vardı. Hatalı veya eksik bilgi verdiysem, arkadaşlar düzeltecektir.
 
Yanlış bilgilendirme!
Öncelikle alacağınız arabanın bir borcu olmamalı aksi halde size tescili yapılamaz. Bunu da zaten arabanın size devrinin yapılacağı noterde borç mevcut ise size söylerler. Noterde iken devir sırasında aracı satan kişiye -bedelini aldınız mı?- gibi bir soru sorulacak parayı nakit verecekseniz o kısımda kendisine teslim edebilirsiniz veya banka üzerinden o sırada havale/eft gerçekleştirebilirsiniz. Sorun yaşamamak için aracı almadan parayı vermemenizi öneririm. Daha sonra devir sonrasında size bir kaç belge verilecek ve o belgelerle Emniyet Trafik Şubesine gideceksiniz. Emniyet sizden gerekli belgeleri dosya içerisinde istetecek siz dosyaları da Emniyetin etrafında bu işi yapan yerlerden temin edebilirsiniz. Dosya içine gerekli evrakları koyduktan sonra Emniyette sıraya girip plaka işlemlerini halledeceksiniz. Plaka için isterseniz 100-200 TL'ye listede varolan plakalardan seçebilir veya herhangi bir para ödemeden rastgele bir plaka alabilirsiniz. Plaka işi çözüldükten sonra sigorta/kasko işlemleri yine Emniyetin etrafında aracılık yapan firmalardan ya da kendi tanıdığınız sigortacıdan yapabilirsiniz. Tavsiyem bir kaç yerde fiyat bilgisi alarak ucuz olanı seçmeniz. Sigortalarda verilen özellikler genelde aynıdır. Kasko yapacaksanız verilecek teminatlar önemlidir dikkat edin.
 
Emniyete gidilmeyecek. Yanlış bilgilendirmeyelim. Satış ve plaka işlemleri tamamen Noter içerisinde gerçekleştiriliyor artık. Plaka seçimi de yapamıyorsunuz. Satış anında plaka sistem tarafından veriliyor. Sigorta teminatları da aynı olmaz. Araç başına 10.000 TL teminat veren de vardır, 100.000 TL veren de. 20 TL ucuza yaptırdım diye sonradan büyük dert açılabilir insanın başına.
 
Emniyete gidilmeyecek. Yanlış bilgilendirmeyelim. Satış ve plaka işlemleri tamamen Noter içerisinde gerçekleştiriliyor artık.
2017'nin başında araç satmıştım ve işlemler söylediğim gibiydi. Siz uyarınca araştırayım dedim. Sistem değişmiş ve şöyle bir yol planı anlatmışlar;


Yapılan değişiklikler:
-2017 yılı içerisinde plaka değişiklik ücreti kaldırıldı.
-1 Şubat 2018 itibariyle araç satışında plaka değişiklik işlemlerinde emniyet müdürlüğü devreden çıkarıldı.
-Eskiden trafik sigortasını yaptırmadan ruhsat alınamıyordu, artık alınabiliyor. Fakat trafik sigortası olmayan aracın satışı yapılamama durumu devam ediyor.
-Emniyet müdürlüğü devredeyken bağış ile istenilen plaka alınabiliyordu, artık alınamıyor. Özel plaka isteyen 15 bin TL ödemek zorunda. (Bu kısım bu şekilde mi işleyecek, göreceğiz.)
-Ayrıca mernis ikametgah adresiniz hangi il ise plakanız o ile çıkıyor.

Gelelim işlemlerin yapılışına;(Plaka değişikliği ile)
-Alıcı ve satıcı anlaşır ve notere gidilir.
-Her iki tarafın kimlikleri ve aracın ruhsatı memura verilir.
-Memur aracı sorgulatır, park cezası, vergi borcu, rehin durumu gibi satışa mani nedenler yoksa işlemleri başlatır.
-"Plaka değişikliği olacak mı?" diye sorar.
-Bu noktada gerekli evrak imza işleri yapılır.
-Alıcı ve satıcıya satışın gerçekleştiğine dair belge verilir.
-Eğer plaka değişikliği istenmişse alıcıya bir adet şöforler odasına vermek üzere üstünde -sistem tarafından otomatik belirlenen- yeni plakanın yazılı olduğu, imzalı evrak verilir.
-Eski plakalar imha edilmek üzere noter tarafından teslim alınır.
-Son aşama olarak bilgiler yazdırılarak yeni ruhsat alıcıya verilir.
-Notere bu işlemler için toplamda 181 Lira ödenerek burada işlemler tamamlanır.
-Noterden ayrıldıktan sonra Şoförler ve otomobilciler odasına gidilerek noter tarafından verilen plaka bilgilerinin yazılı olduğu evrak teslim edilir.
-Normal font için 50 Lira, kalın font için 60 lira ödenerek plaka basımı yaptırılır.

Ve bu noktada işlemler tamamlanmış olur. Satış tarihinden itibaren 15 Gün içinde zorunlu trafik sigortası yapılmalıdır. Bu 15 günlük süreçte araç, devlet tarafından sigortalı durumdadır.
 
Beyler peki ödeme işlemini nasıl yapıyorsunuz? Yani hem alıcı hem de satıcının güvenliği nasıl sağlanıyor? Satıcı parayı almadan işleme başlamam derse ne yapacağız? Bu durumda ben satıcıya nasıl güveneceğim?
 
Beyler peki ödeme işlemini nasıl yapıyorsunuz? Yani hem alıcı hem de satıcının güvenliği nasıl sağlanıyor? Satıcı parayı almadan işleme başlamam derse ne yapacağız? Bu durumda ben satıcıya nasıl güveneceğim?
Nakit ödeyecekseniz Noterde iken parayı yanınızda hazır tutuyorsunuz. İşlemler yapılırken noter bedeli sorduğunda satan kişiye bedeli teslim edebilirsiniz. Aynı şekilde havale/eft de yapabilirsiniz. Diyelim ki siz parayı yolladınız karşıdaki kişi o an satmıyorum dedi. Kendisine Sebepsiz Zenginleşme Davası açarak hem yolladığınız parayı hem de bir miktar tazminat alırsınız.
 
Beyler peki ödeme işlemini nasıl yapıyorsunuz? Yani hem alıcı hem de satıcının güvenliği nasıl sağlanıyor? Satıcı parayı almadan işleme başlamam derse ne yapacağız? Bu durumda ben satıcıya nasıl güveneceğim?

Bazı bankalarda hesaba bloke koyma işlemi yapılıyor bildiğim kadarıyla. Alıcı ile satıcı bankaya gidiyor. Alıcının hesabındaki para kontrol edilip banka tarafından bloke konuluyor. Satış işlemi yapıldıktan sonra bankaya haber verilip para satıcı hesabına aktarımı yapılıyor. Böyle bir sistemde kullanabilirsiniz. Bankanızın böyle bir hizmeti olup olmadığını önceden teyit etmenizde fayda var.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı