İkinci el RX 6700 sistem bir anda kapandı ve açılmıyor

Letsplaygwent

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
İnşaat mühendisi öğrencisi.
Herkese selam, ben 15 gün önce 2.el bir toplama bilgisayar aldım.

R5 5600.
Sapphire RX 6700.
Gigabyte A520M S2H anakart.
16 GB DDR4 RAM (markasını bilmiyorum)
500GB M.2 SSD.

Tabii testlerini vs. yaptım. Prime95 olsun diğer testler olsun hepsini başarıyla tamamladım. Sadece işlemci stok soğutucu olduğu için fazla ısınıyordu. Aldıktan sonra sıvı soğutucu taktım yine aynı şekilde testlerde 90 derece olan işlemci bu sefer 60 dereceyi geçmiyordu. 30 dakika boyunca test devam etti hata vs. almadım sıcaklıklarda stabildi.

Böyle bayağı kullandım bugüne kadar. Bugün Steam'de oyun indirirken boştayken bilgisayar bir anda kapandı ve tekrar açılmadı. Koku falan çıkmadı güç kaynağından. Güç kaynağındandır dedim gittim diğer kasanın anakart güç kablosunu, işlemci güç kablosunu ve ekran kartı güç kablosunu buna taktım fakat sistem yine açılmadı. Sizce sorun ne olabilir? Her şeyi yaptım hemen hemen fakat sorunun kaynağını bulamadım.

Diğer güç kaynağının sorunsuz çalıştığını ve kusursuz kablo montajını yaptığınızı varsayarak ben olsam şu aşamaları denerdim.

• Öncelikle anakartınıza takılı buzzer var mı? Eğer yoksa takıp denemekte fayda var. Kasa hiçbir şekilde elektrik almıyorsa buzzer da bir işe yaramayabilir ama denemek lazım.
  • Sistemden söktüğünüz güç kaynağını test edin. Güç kaynağının boşta voltaj testi nasıl yapıldığına dair video mevcut.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

• BIOS pilini çıkarıp bekleyin 4-5 dakika, veya CMOS reset PIN'i varsa onu da kullanabilirsiniz. BIOS'u sıfırlayıp çalıştırmayı deneyin.
  • RAM'leri söküp tek tek takıp deneyin.
  • Ekran kartını söküp kasayı çalıştırmayı deneyin.
  • Son olarak, BIOS flashback özelliği görünüyor anakartta. Qflash ile BIOS güncellemeyip yeniden enerjilendirmeyi deneyin. Bu aşamada qflash LED'i yanıp sönüyor mu onu kontrol edin.
Bu aşamalara rağmen hâlâ herhangi bir görüntü alamıyorsanız anakartta arıza vardır. Anakartın da kısa devre testleri mevcut. Mesela ilk etapta anakartı ben olsam kasadan çıkarıp uzay montaj olarak test ederim.

Teşekkürler.

Diğer güç kaynağının sorunsuz çalıştığını ve kusursuz kablo montajını yaptığınızı varsayarak ben olsam şu aşamaları denerdim.

• Öncelikle anakartınıza takılı buzzer var mı? Eğer yoksa takıp denemekte fayda var. Kasa hiçbir şekilde elektrik almıyorsa buzzer da bir işe yaramayabilir ama denemek lazım.
  • Sistemden söktüğünüz güç kaynağını test edin. Güç kaynağının boşta voltaj testi nasıl yapıldığına dair video mevcut.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

• Bios pilini çıkarıp bekleyin 4-5 dakika, veya CMOS reset pini varsa onu da kullanabilirsiniz. Biosu sıfırlayıp çalıştırmayı deneyin.
  • RAM'leri söküp tek tek takıp deneyin.
  • Ekran kartını söküp kasayı çalıştırmayı deneyin.
  • Son olarak, bios flashback özelliği görünüyor anakartta. Qflash ile bios güncellemeyip yeniden enerjilendirmeyi deneyin. Bu aşamada qflash ledi yanıp sönüyor mu onu kontrol edin.
Bu aşamalara rağmen hâlâ herhangi bir görüntü alamıyorsanız anakartta arıza vardır. Anakartın da kısa devre testleri mevcut. Mesela ilk etapta anakartı ben olsam kasadan çıkarıp uzay montaj olarak test ederim.

PC hiç açılmıyor ki bios flashback nasıl yapıcam ?

Arkadaşlar güncelleme:

İşlemci güç kablosunu çıkarınca kasa çalışıyor PSU da sıkıntı yok yani. Sorun işlemcide mi o zaman?

PC hiç açılmıyor ki bios flashback nasıl yapacağım?
Bios flashbback işlemi sistem kapalıyken yapılıyor.

İşlemci güç kablosunu çıkarınca kasa çalışıyor, PSU'da sıkıntı yok yani. Sorun işlemcide mi o zaman?
İşlemci besleme voltaj hattında da kısa devre olmuş olabilir. VRM'leri görsel olarak kontrol edin, herhangi bir şişme vs. var mı bir bakın. Multimetreniz var mı?

BIOS flashbback işlemi sistem kapalıyken yapılıyor.

İşlemci besleme voltaj hattında da kısa devre olmuş olabilir. VRM'leri görsel olarak kontrol edin, herhangi bir şişme vs. var mı bir bakın. Multimetreniz var mı?

Maalesef yok ama sanırım sorunu buldum. Çalışan bir işlemciyi taktım ve yine çalışmadı. Benim işlemciyi de diğer kasaya taktım çalıştı kasa. Anakart değişimi gerekiyor maalesef. Zaten pek sevmemiştim bahane oldu. Sizin varsa öneriniz evde yapabileceğim yapayim ama tamirciye vs. vermem gider sıfır alırım.

Sizin varsa öneriniz evde yapabileceğim yapayim ama tamirciye vs. vermem gider sıfır alırım.
Anakartın sıfırı 2400₺ zaten. Yapacak olan kişinin de 1000₺ altına yapabileceğini sanmıyorum. Multimetre olsaydı CPU güç soketinde kısa devre var mı yok mu bakılabilirdi. Oradan yola çıkarak VRM'ler test edilebilirdi en azından. İşlem basit mi zor mu pek kestiremiyorum maalesef. Geçmiş olsun.

Anakartın sıfırı 2400₺ zaten. Yapacak olan kişinin de 1000₺ altına yapabileceğini sanmıyorum. Multimetre olsaydı CPU güç soketinde kısa devre var mı yok mu bakılabilirdi. Oradan yola çıkarak VRM'ler test edilebilirdi en azından. İşlem basit mi zor mu pek kestiremiyorum maalesef. Geçmiş olsun.
Teşekkür ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı