İkinci kez mezuna kalınırsa askerlik tecili yapılabilir mi?

@Aslan Mert cevabınız için çok teşekkür ederim hocam benim yaş 23 lisans okuyorum dedim 2. Üniversite önlisans aöf okumak istiyorum ataması hoşuma gitti o yüzden sordum yani sonuçta 2. Üniversite önlisans bölümü hiçbir zararı olmaz ben lisans tecili olarak devam ederim.

@Hicabi292 lisans okuyorken ayrıca ön Lisans'a kayıt olmanız ne lisanstaki öğrenci azami eğitim süresi boyunca verilen (askere alma kanunu madde 20/2) ne de lisanstan mezuniyetten sonra isteğe bağlı verilen 2 yıllık tecili (aynı kanun madde 20/3-b) bozacağını sanmıyorum çünkü açıkçası lisans eğitimi aldıktan sonra veya sırasında ön lisans okumak yani kanundaki tanımı ile "daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna" kayıt yaptırmak daha üst seviyede bir eğitim kurumundan, sizin özelinizde lisanstan, eğitim alanın tecilini pozitif veya negatif yönlü etkilemiyor. (aynı kanun madde 20/2-a)

Dolayısıyla siz şu anki eğitim kurumunuzda eğer azami eğitim süresiniz el veriyorsa 28 yaşınıza kadar okumaya devam edebilirsiniz, 28 yaşınızı doldurduğunuz yıl sonunda halen lisansta okuyor olsanız bile teciliniz kalmamış oluyor, askerlik işlemlerinizi yapmanız gerekiyor.

Şu anki kurumunuz olan Lisans'tan mezun olduktan sonra ise yine 28 yaşınız üst sınır olacak şekilde isteğe bağılı mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl boyunca tecil veriliyor ancak tekrar hatırlatayım, üst sınır 28 (gerçi bununla ilgili ilginç bir şey fark ettim ama sadece teorik yani pratikte karşılığı yok, onun linkini bu ama siz üst sınırın 28 olduğunu bilin). Dolaysıyla 28 veya 27 yaşınızda lisanstan mezun olursanız +2 tecilim var diyemiyorsunuz, 28 yaşınızı doldurduğunuz yılın sonu üst sınır.

Sizin özelinizde lisanstan mezun olduktan sonra ikinci üniversite kapsamında açık, örgün fark etmeksizin, 2. üniversite mi YKS ile mi girdiniz fark etmeksizin, ön lisans veya lisans okuyor dahi olsanız kanun m.20/2-a bendi kapsamında ne orada okuyorsunuz diye eğitim azami süresince ne de lisanstan sonra ayrıca oradan mezun olduktan sonra onun yani daha geç tarihli mezuniyet tarihinin üzerine +2 tecil verilmiyor.

Sizin şu an 28 üst sınır olmak üzere lisans eğitiminiz devam ettiği sürece veya yine 28 yaş üst sınır olmak üzere lisanstan mezun olduktan sonra +2 yıl kadar teciliniz var.

Sizin özelinizde şu anki lisans eğitiminiz bittikten ve +2 yıl tecili de bittikten veya 28 üst sınırına takıldıysanız tecil ettirmenin tek yolu daha üst seviyede bir eğitim kurumu olan yüksek Lisans'a kayıt yaptırmanız gerekiyor. Onun için de şunu okuyabilirsiniz; Çözüldü: Yüksek lisans için gereken şartlar nedir?

Bildiğim kadarı ile önce tezsiz okunup terk veya mezun ile ilişik kesildikten sonra tezli yüksek lisans yöntemi oluyor. Böylelikle de 32 üst sınır olmak üzere oraya kadar erteleyebilirsiniz.

Tezliden sonra da geriye doktora kalıyor. Doktora da yaparsanız aynı kanunun m.20/4-c ve D bentlerine göre 35 yaşınıza kadar erteleme yapabilirsiniz.

Bir farklı yol da "dövizle bedelli askerlik" olan kışlasız bedelli askerlik. Bunun için de yurt dışında ilgili kurumdan yasal çalışma iznini de barındıran oturma izninizi aldıktan sonra konsolosluğa başvurursunuz ve 35 yaşınıza kadar ertelenir. Yurt dışında yasal bir şekilde 1095 gün (yaklaşık üç yıl) çalışırsanız "dövizle bedelli askerlik" kapsamında o günkü bedellinin MB kuruna göre çevrilmiş değerini öder, uzaktan, sanırım konsoloslukta, bir bilgisayar ile vatandaşlık sınavına girersiniz. Sınavı da geçerseniz askerlik yükümlüğünden kurtulmuş olursunuz.

Askerlik tecili bozma e-Devlet'te olmuyor şubeye gittim internetten girin dedi olmadı yine muayene olunca mı ? bozulacak tecil acaba.

@ahmetgbs12 konu hakkında ayrıntılı bilgim yok ancak MSB sitesindeki bilgilerden yola çıkarak (https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/askerlik-basvurusu-nasil-yapilir) e devlet üzerinde "Askerliğim" alanında yoklama işlemlerinizi başlatmanız gerekiyor. Ardından sağlık muayenesi oluyorsunuz, hekim gerekli bilgileri sisteme yüklüyor ve kalan işleri askerlik şubesi hallediyormuş. Daha ayrıntılı bilgi için mutlaka yukarıda paylaştığım linki okuyunuz ayrıca Askerlik tecili bozma bu başlık da size yardımcı olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı