İkinci Nesil Intel Sistem Toplama Rehberi

Makaleler
24
Son dönemde ikinci el sistem toplayan arkadaşlar merak ediyordu 2. nesli. Ben de size yardımcı olacağım bu sistemler ile ilgili. Önce işlemcimizden başlayalım.
İşlemci:
Burada en önemli olan husus kullanım amacı. Ancak ben her ne amaçla olursa olsun 2. nesil Pentium ve Core i3 işlemcileri tavsiye etmiyorum. Çünkü bu işlemciler günümüze göre çok yetersiz. E-Spor oyunları için i5 2500K, 1080P AAA oyunculuk için i7 2600K, oyunun dışında modelleme ve render amaçlı kullanım için de E5 26XX serisi mantıklı lakin E5 16XX serisinin fiyatları çok yüksek. Ayrıca E5 serisinin anakartları pahalı lakin 12 çekirdekli işlemci (E5 2697 V2) bile takılabiliyor, yani önü açık. (Görseller bana ait değildir)

cinebenchr15.png

3dmarkvantage.png

Anakart:
Anakart olarak overclock yapmayacaksanız H61, yapacaksanız da P67 çipsetli bir anakart yeterli. Ancak anakart alırken mümkün olduğunca çok PCI-E slotlu olması geliştirme yapmanıza olanak sağlar. Bunun dışında OC destekli olup Mosfet soğutucusu içermeyen bir anakartınız varsa o anakarta Mosfet soğutucusu takmak hem ucuz hem de faydalı bir yatırım olacaktır. Not:X79 anakartların özellikleri çok değişken oldukları için burada yer verilmemiştir.

COUGARPOINT.png

Ekran Kartı:

Ekran kartı olarak alabileceğinizin ve işlemcinize uygun olanının en iyisini almanızı tavsiye ederim. Genel olarak RX560 E-spor oyunları için 500-600TL sıfır fiyatıyla iyi bir tercihken genel 1080P oyunculuk için RX570 850TL sıfır fiyatıyla biçilmiş kaftan.
Not:Sol tarafta kalan sarı ve turuncu kısımlar sadece tavsiye amaçlıdır. 2670 ile 2650 V2 eşdeğerdir.

SANDYBRIDGE.png

RAM:
RAM olarak ofis ve e-spor oyun kullanımı için 8GB 1333MHz, genel oyun ve iş amaçlı kullanım için ise çift kanal 16GB 1333Mhz RAM önermekteyim. E5 26XX işlemcilerle anakart destekliyorsa daha ucuza bulunabilen ECC RAM de kullanabilirsiniz. RAM soğutucusu çok mühim değil ama olursa iyi olur.
Soğutucu
İşlemci soğutucusu olarak 50TL civarına bulabileceğiniz 2 ısı borulu 90mm fanlı soğutucu hız aşırtma yapmayacaksanız işinizi görür. Overclock yapacaksanız 6 ısı borulu 120mm çift fanlı bir soğutucu öneririm. Termal macun olarak da 35TL fiyatıyla Xigmatek PTI önerebilirim. Gayet kaliteli bir termal macundur. 4 birim ısı iletkenliği vardır. Ancak bütçeniz yüksekse sıvı metal ve ped çözümlerine de göz atabilirsiniz lakin bu işlemciler için gerekli olduğunu pek sanmıyorum.
Termal Macun testi, Tom`s Hardware adlı internet sitesinden alıntıdır.

aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9YL0YvNjk4NDUxL29yaWdpbmFsL2ltYWdlMDA2LnBuZw==.png

Kasa:

Kasayı hijyen ve hissiyattan ötürü sıfır almanızı öneririm. Ayrıca ikinci el kasa piyasası pek iyi değil. Böyle bir sistem için F/P kasalar ucuzdan pahalıya: Sharkoon VS4-S/Aerocool QS183 Adv.(mATX)/Sharkoon VS4-W/Zalman N2/Zalman S2/Raidmax Delta I/Sharkoon V1000-W(mATX)/Sharkoon VG6-W RGB/Zalman N3/Sharkoon C10(ITX)/Xigmatek Eden II/DeepCool Matrexx 55/Silverstone SG13(ITX)/Sharkoon TG4 RGB/Thermaltake V21(ITX)/Sharkoon Pure Steel/CM Mastercase Pro 3(mATX). Bu kasalar hava akışı ve özellik olarak sizi gayet tatmin eder. Herkesin zevki ayrı ama ben bunların arasından Zalman N3 veya Mastercase Pro 3 modelini alırdım. FSP CMT110 modelini yazmadım çünkü malzeme kalitesi pek iyi değil, bizzat kullandım.

PSU:

PSU olarak ikinci el, Tier 4 ve üzeri bir PSU almanızı öneririm. Cooler Master V/GX serisi, Corsair CX/RMİ serisi, FSP Hydro G ve X, Evga G3 ve B3, Inwin Classic serisi, Seasonic Prime, S12II ve M12II serisi ve Silverstone Strider Plus serisi güç kaynakları gayet kaliteli ve ulaşılabilir güç kaynaklarıdır. PSU Tier listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Depolama:
Depolama olarak katı hal sürücü kullanmanızı öneririm. Adata SU630, Crucial BX500 ve Toshiba TR200 ucuz ve kaliteli katı hal sürücüleridir. Cougar Point anakartların çoğunda M.2 slotu bulunmuyor ancak PCI-E kartla bu slotu sisteminize kazandırabilirsiniz. Bu durumda da Crucial P1 NVME SSD size tavsiyem olacaktır.

Bitiş:
Her ne olursa olsun tüm platformlardan piyasa araştırması yapmayı ve alacağınız ürünü birebir test ederek ve benchmark testi yaptırarak ya da güvenli alışveriş metodlarıyla almayı unutmayın. Yeni sisteminizi veya yükseltilmiş eski sisteminizi iyi günlerde kullanın, sağlıcakla kalın! Her türlü sorunuzu bu konuda sorabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı