İkinci universite ve askerlik erteleme

horozZ

Decapat
Arkadaşlar yaşım 20, ön lisans mezunuyum. Askerliğim mezuniyetim ile 2025/9. ayına kadar ertelenmiş durumda.
İkinci üniversite gibi bir fırsatım olduğunu yeni öğrendim ve bu senenin başvurularını kaçırdım. Bu nedenle 2024'te başvuracağım, 2026'da ortalara doğru mezun olacağım. Oradan da KPSS gireceğim tabii.

İkinci üniversite askerlik ertelemesi yapmıyor. Bu nedenle sorum şu:

Ben açıktan okuduğumu belgelerle göstererek 2025 de bitince, 2 sene kadar askerliğimi erteletebilir miyim? En azından memur olana kadar. Sonrasında yine yaparım. Fakat şu an ve önümüzdeki senelerde ayrılamam bulunduğum yerden.
Veya mazeretsiz erteleme hakkım var mı?

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
4 yıllık okuduğun zaman 2. üniversite kaç yıllık olduğu önemli olmaksızın, hatta 2. üniversite oku ya da okuma bunu belirtmeksizin 2 yıl erteleme hakkın var. 2023 mezunu arkadaş 2025 erteletti. 2. üniversite 4 yıllık ama falan deyince üniversite etkilemiyor vs gibi bir bilgi vermişti memur.

Hocam bende bu yaz önlisans programından mezun oldum. Askerlik tecilim 2025/7.ayında bitiyor. Bildiğim kadarıyla açıköğretim okursanız 2.kez tecil erteleme hakkınız var. Ben bu yaz tekrar Yks'ye girerek istediğim bir bölümü açıktan okuyacağım. Eylül 2024'de ki Kpss sınavını kaçırmayın.

Buradan daha detaylı inceleyebilirsin. Fakat erteleme ön lisans veya lisans diye ayrı ayrı olmuyor. Fakülte ve yüksekokul mezunları 2 yıl koşulsuz erteleniyor. Bir sonraki erteleme işlemi için üst öğrenim görmen gerekiyor.

@horozZ @forzamontial @540642 askere alma kanunu m.20/3-a'ya göre 2 yıllıktan da m.20/3-b'ye göre 4 yıllıktan da mezun olursan mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıllık tecil hakkın olur. 2. bir üniversite okuyup hem eğitim sırasında verilen "azami eğitim sürecince tecil" hem de mezuniyet sonrası verilen tecil hakkından da yararlanmak isteyebilirsin. Bunun için m.20/2-a "a) bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez." hususuna dikkat etmelisin. Bu ne demek? Eğer ön lisanstan mezunsan lisans bir bölüme yazılarak, eğer lisanstan mezunsan yüksek lisansa yazılarak ertelemelere devam edebilirsin ancak bunun da bir üst sınırı var o da m.20/2 "...28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla..." 28 yaşına kadar. Ancak şimdilik 28 yaş seni ilgilendirmiyor. Seni ilgilendiren ön lisanstan mezun olduğun için mutlaka lisans bölümüne yazılman gerektiği, seneye YKS girip tekrar ön lisans bölümüne yazılırsan bu haktan yararlanamazsın.

@horozZ @forzamontial @540642 askere alma kanunu m.20/3-a'ya göre 2 yıllıktan da m.20/3-b'ye göre 4 yıllıktan da mezun olursan mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıllık tecil hakkın olur. 2. bir üniversite okuyup hem eğitim sırasında verilen "azami eğitim sürecince tecil" hem de mezuniyet sonrası verilen tecil hakkından da yararlanmak isteyebilirsin. Bunun için m.20/2-a "a) bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez." hususuna dikkat etmelisin. Bu ne demek? Eğer ön lisanstan mezunsan lisans bir bölüme yazılarak, eğer lisanstan mezunsan yüksek lisansa yazılarak ertelemelere devam edebilirsin ancak bunun da bir üst sınırı var o da m.20/2 "...28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla..." 28 yaşına kadar. Ancak şimdilik 28 yaş seni ilgilendirmiyor. Seni ilgilendiren ön lisanstan mezun olduğun için mutlaka lisans bölümüne yazılman gerektiği, seneye YKS girip tekrar ön lisans bölümüne yazılırsan bu haktan yararlanamazsın.
Evet dedikleriniz kendi araştırmalarıma göre de doğru bilgiler. Peki sistemde böyle bir erteleme pek tabii mümkün değil onu anladım. Ama ben özel olarak gidip, durumumu belirtip, işte sonrasında kpss gibi nedenlerimi söyleyip, bunu mazeretten saydırabilir miyim ?
2026 kpss de ben her türlü atanırım, o konuda netim kendime güveniyorum. Bana sadece Tecilimin bitişinden itibaren yani 2025/9. aydan itibaren 1.5 sene lazım. Atandıktan sonra memur olduktan sonra askere yine giderim, hiç problem değil. Fakat şuan bulunduğum yerden ailevi nedenlerden dolayı ayrılamam.
Bunun yok mudur bir olur yanı hocam ?

Hocam bende bu yaz önlisans programından mezun oldum. Askerlik tecilim 2025/7.ayında bitiyor. Bildiğim kadarıyla açıköğretim okursanız 2.kez tecil erteleme hakkınız var. Ben bu yaz tekrar Yks'ye girerek istediğim bir bölümü açıktan okuyacağım. Eylül 2024'de ki Kpss sınavını kaçırmayın.
Erteleme yapılmıyormuş maalesef. Yani öğrendiğim bilgiler bu yönde.
Kendi mezun olduğum alanda memur olmak istemiyorum, çünkü bu alanı/branşı sevmiyorum, bir ömür bu mesleği yapmak istemiyorum. KPSS detaylarını bilmiyorum ama her halükarda daha farklı bir alan düşünüyorum. 2024 kpss'ye çalışmayacağım bu yüzden. Hedefim 2026 kpss.

Sağolun bilgi verdiğiniz için hocam. O zaman 4 yıllık okuyacağım mecbur.

@horozZ Böyle bir mazeret olduğunu duymadım hiç de sanmıyorum. Ancak 2024 veya 2025 yılındaki YKS sınavına girip bir açık öğretim lisans bölümüne yerleşebilirseniz eğitim azami sürecince (yani lisans için 7 yıl) + mezun olduktan sonra talebiniz üzerine 2 yıl tecil hakkı kazanırsınız (tabii 28 yaşını geçmemek kaydıyla). Eğitiminiz de açık öğretim olduğu için bulunduğunuz yerden ayrılmanıza gerek kalmaz.

@horozZ ayrıca kpss işleri nasıl oluyor tam bilmiyorum, atanmak istediğiniz meslek için belli bir ön lisans mezunu olmanız gerekiyorsa şöyle bir yöntem de izleyebilirsiniz. Yine aynı şekilde 24 veya 25'te YKS sınavına girer, açık öğretim lisans bölümüne yazılır ve sınavsız ikinci üniversite kapsamında bu programa dahil olan 4 üniversitenin açtığı bölümlerden istediğiniz 2 yıllık bölüm de açılmışsa onu da açıktan okuyabilirsiniz.
Sınavsız ikinci üniversite kapsamında açıktan okuduğunuz 2 yıllıktan mezun olur, KPSS girer, atanırsınız.
Tecil devam etsin isterseniz 4 yıllığa da açıktan devam eder veya onu da sonlandırırsınız. Böylelikle istediğiniz iki yıllık bölümü okumuş, KPSS girip atanmış ve belli bir süre ertelemiş olursunuz. Ancak bu yöntem için önemli bir husus var ki emin olarak konuşamıyorum o da "aynı anda hem açık öğretim lisans okunurken hem de açık öğretim ön lisans okunabiliyor mu? Bunu sınavsız ikinci üniversite programındaki 4 üniversiteye ulaşıp onlara sormanız daha yararlı olacaktır.

Son düzenleme:
@horozZ Böyle bir mazeret olduğunu duymadım hiç de sanmıyorum. Ancak 2024 veya 2025 yılındaki YKS sınavına girip bir açık öğretim lisans bölümüne yerleşebilirseniz eğitim azami sürecince (yani lisans için 7 yıl) + mezun olduktan sonra talebiniz üzerine 2 yıl tecil hakkı kazanırsınız (tabii 28 yaşını geçmemek kaydıyla). Eğitiminiz de açık öğretim olduğu için bulunduğunuz yerden ayrılmanıza gerek kalmaz.

@horozZ ayrıca kpss işleri nasıl oluyor tam bilmiyorum, atanmak istediğiniz meslek için belli bir ön lisans mezunu olmanız gerekiyorsa şöyle bir yöntem de izleyebilirsiniz. Yine aynı şekilde 24 veya 25'te YKS sınavına girer, açık öğretim lisans bölümüne yazılır ve sınavsız ikinci üniversite kapsamında bu programa dahil olan 4 üniversitenin açtığı bölümlerden istediğiniz 2 yıllık bölüm de açılmışsa onu da açıktan okuyabilirsiniz.
Sınavsız ikinci üniversite kapsamında açıktan okuduğunuz 2 yıllıktan mezun olur, KPSS girer, atanırsınız.
Tecil devam etsin isterseniz 4 yıllığa da açıktan devam eder veya onu da sonlandırırsınız. Böylelikle istediğiniz iki yıllık bölümü okumuş, KPSS girip atanmış ve belli bir süre ertelemiş olursunuz. Ancak bu yöntem için önemli bir husus var ki emin olarak konuşamıyorum o da "aynı anda hem açık öğretim lisans okunurken hem de açık öğretim ön lisans okunabiliyor mu? Bunu sınavsız ikinci üniversite programındaki 4 üniversiteye ulaşıp onlara sormanız daha yararlı olacaktır.
Dedikleriniz doğru ve son sorunuzun cevabı net olmamakla beraber evet diye biliyorum. Ama şöyle bir şart vardı sanırım, aynı açık öğretim üniversitesinde okuyamayız. Yani anadolu üniversitesi lisans işletme okuyorum diyelim, gidip ön lisans çocuk gelişimini de yine gidip anadolu üniversitesinde okuyamam, başka üniversiteleri tercih etmem gerekli.

Tahminimce, gidip patates soyacağım, mobbinge maruz kalacağım, angarya işler yapacağım, hakaretlere maruz kalacağım ve buna 6 ay devam etmek zorunda bırakılacağım... Hayatımdan dolaylı yoldan 1 sene çalınıyor.
Resmen kariyerimin ortasına ediliyor şuan, 6 ay kendimi hevesimin, tutkumun olduğu, istediğim bir alanda geliştirmek varken gidip ot gibi yaşayıp geleceğim.

İnanın yapması zor gelmiyor, korkmuyorum da askerlikten, sadece gereksiz geliyor, hiçbir şey öğretmeyecekler, ezip gönderecekler

Merhaba. İşlemlerinizi nasıl yaptınız? Ben de önlisans eğitimi görüyorum. Seneye mezun olabilirim. Seneye YKS'ye girip bir lisans bölümüne kaydolursam tecilim devam ediyor mu yani?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı