Tam olarak nasıl bir kariyer hedefliyorsunuz? (benim düşünceme göre her üniversite öğrencisi giriş seviye, orta seviye ya da yüksek seviye bir bilgisayara sahip olmalıdır.)
Kodlama ile ilgili bir bilgim yok. Burdakiler arasında kesinlikle öğrenmelisin dediğiniz birşey varmı?Anlıyorum, sizlerle dolaylı olarak meslektaşız denebilir. Özellikle günümüz standartlarında iktisat öğrencilerinin/iktisat mezunlarının benim perspektifime göre sahip olması gereken oldukça mahiyetli teknik beceriler bulunmaktadır. Bunlar:
- Python | NumPy | Pandas | MatPlotLib | Seaborn
- Apache Spark
- Apache Cassandra
- ElasticSearch
- MongoDB
- Makine Öğrenmesi (Öncesinde Lineer Cebir Öğrenmek Gerekir)
- Microsoft Server SQL
- PostgreSQL
- Oracle SQL
- MySQL
- Microsoft Excel
- Microsoft Power BI
- Microsoft PowerPoint
- Maltego
Bu becerilerin tamamı olmasa bile bir kısmına sahip olan İktisat mezunları sahip oldukları teknik beceriler sayesinde ekonomik niteliğe sahip küçük ya da büyük pek çok veri tabanları üzerinde ileri düzeyde çeşitli analitik çalışmalar ve istatistiksel yorumlamalar yapabilme kapasitesine erişebilirler.
Hocam bu veri bilimcileri iktisatçılardan mı çıkıyor?Anlıyorum, sizlerle dolaylı olarak meslektaşız denebilir. Özellikle günümüz standartlarında iktisat öğrencilerinin/iktisat mezunlarının benim perspektifime göre sahip olması gereken oldukça mahiyetli teknik beceriler bulunmaktadır. Bunlar:
- Python | NumPy | Pandas | MatPlotLib | Seaborn
- Apache Spark
- Apache Cassandra
- ElasticSearch
- MongoDB
- Makine Öğrenmesi (Öncesinde Lineer Cebir Öğrenmek Gerekir)
- Microsoft Server SQL
- PostgreSQL
- Oracle SQL
- MySQL
- Microsoft Excel
- Microsoft Power BI
- Microsoft PowerPoint
- Maltego
Bu becerilerin tamamı olmasa bile bir kısmına sahip olan İktisat mezunları sahip oldukları teknik beceriler sayesinde ekonomik niteliğe sahip küçük ya da büyük pek çok veri tabanları üzerinde ileri düzeyde çeşitli analitik çalışmalar ve istatistiksel yorumlamalar yapabilme kapasitesine erişebilirler.
Bir de hocam bu saydıklarınızı araç olarak mı öğrenmek lazım? Yoksa arkalarındaki teknoloji de öğrenilmeli mi?İktisat disipliniyle meşgul olan öğrencilerin tamamı sahip olduğu veri aracılığıyla çeşitli analitik çalışmalar yürüterek elde ettiği bulgular neticesinde bir öngörüye sahip olurlar. Özellikle 3. ve 4. sınıflarda son derece kompleks istatistiksel derslerin verileceğini varsayarsak (çünkü her üniversitenin sunduğu dersler ve içerikler farklıdır) 3. ve 4. sınıfta sizlere avantaj sağlayabileceği gibi mezuniyet sonrasında da akranlarınıza oranla pozitif anlamda ciddi bir farklılık kazandıracaktır.
Bu kapsamda
Python'nun NumPy ve Pandas kütüphanelerini,
Apache Spark'ı,
Apache Cassandra'yı,
MongoDB'yi,
Microsoft Server SQL'i,
Microsoft Excel'i,
Microsoft Power BI'ı ve
Microsoft PowerPoint'i öğrenmenizi tavsiye ederim.
Ek olarak Microsoft Server SQL, PostgreSQL, Oracle SQL ve My SQL veri tabanı sorgulama eylemi bakımından birbirine son derece benzer işlemlerle gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda Microsoft Server SQL üzerinde veri tabanı sorgulamayı öğrenmiş birisi birebir olmasa bile oldukça benzer metotlarla PostgreSQL, Oracle SQL ve My SQL üzerinde çalışmalarını yürütebilir. İşin bir de veri tabanı programlama kısmı bulunmaktadır ancak İktisat disiplini ile ilgilenen kişiliklerin bunu öğrenmesi bana göre kesin olarak gerek değildir.
Oğlum adam chatgpt'ye yazdırıp sana cevap veriyor, direkt yazsana chatgpt'yeHocam bu veri bilimcileri iktisatçılardan mı çıkıyor?
İktisatla bilgisayar bilimi aslında bayağı yakınlar. Bilişimle ilgili buluşundan nobel alan iktisatçı veya tam tersi mi neyse işte. Öyle sağlam adamlar varmış iksatta. Bir profesörden duymuştum.
Bir de hocam bu saydıklarınızı araç olarak mı öğrenmek lazım? Yoksa arkalarındaki teknoloji de öğrenilmeli mi?
Merhabalar, benim cevaplarıma ithafen mi söylüyorsunuz emin değilim ancak öyle olduğunu varsayıyorum. ChatGPT kullanmadım, önyargılarınızı kendinize saklayın. Bu tarz programlama dillerini, kütüphaneleri, sorgulama dillerini ve programları tahmin etmek ve ihtiyaç duyulan disiplin çerçevesinde kullanmak zor bir şey değil...Oğlum adam chatgpt'ye yazdırıp sana cevap veriyor, direkt yazsana chatgpt'ye![]()
Günümüzde pek çok sayısal ve eşit ağırlık odaklı bölümler bilgisayar bilimleriyle dolaylı ya da direkt olarak ilişkilidir. Çünkü günümüzdeki küresel standartlar teknoloji çerçevesinde şekillenmektedir. Veri Bilimi, Veri Analizi, Büyük Veri Mühendisliği gibi meslek pozisyonlarını sadece tek bir disipline (İktisat) sığdırmak pek mantıklı bir yaklaşım olmaz. Sonuç olarak mühendislik bölümlerinden mezun pek çok kişinin dışında matematik, ekonometri, istatistik, iktisat, uluslararası ticaret, kamu yönetimi bölümünün mezunları ve öğrencileri de bu meslek pozisyonlarında/bilgisayar bilimleri disiplininde oldukça başarılı bir kariyere sahiptirler. Ek olarak iş hayatındaki tecrübem dahilinde bahsi geçen pozisyonlarla uzaktan yakından ilgisi olmayan bölümlerden mezun olan kişiliklerde (hepsi için geçerli olmasa bile pek çoğu) bu alanlarda başarılı bir meslek hayatına sahiptirler. Burada formal eğitimin gereksiz olduğundan bahsetmiyorum, sadece bu ve buna benzer nice pozisyonların yalnızca formal eğitim çerçevesinde şekillenmediğini, bireyin entelektüel kapasitesi ve kendini geliştirme kabiliyeti ile doğrudan alakalı olduğuna vurgu yapıyorum.Hocam bu veri bilimcileri iktisatçılardan mı çıkıyor?
İktisatla bilgisayar bilimi aslında bayağı yakınlar. Bilişimle ilgili buluşundan nobel alan iktisatçı veya tam tersi mi neyse işte. Öyle sağlam adamlar varmış iksatta. Bir profesörden duymuştum.
Bir de hocam bu saydıklarınızı araç olarak mı öğrenmek lazım? Yoksa arkalarındaki teknoloji de öğrenilmeli mi?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.