Çözüldü İleri giden saat için osilatör önerisi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Mersin
Merhaba, elimde her gün 15sn kadar ileri giden bir dijital saat var. Osilatörünü değiştirerek tamir edebilir miyim?

Elimde birkaç benzer yapıda kristal var ama hepsi uygun mudur bilmiyorum. Bu konuda dikkat etmem gereken neler var? Aşağıya saatin kartını ve elimdeki kristalleri bırakıyorum.

IMG_20230411_135900.jpg

Cevap gelmeyince kafama göre ortadaki kristali seçtim ve lehimledim. Şu an için saat sorunsuz çalışıyor gibi ama ileri gitme sorununu çözebildim mi onu göreceğiz. Başarılı olursam rehber konusu açacağım.

Final edit: Kristal değişimi sonrası saat mükemmel çalışıyor. Eskiden günde 10-15 saniye fark oluşurken şimdi 2 günde 1 saniye bile fark etmiyor. Eğer saatinizde ileri gitme veya geri kalma sorunu varsa kuvarsını değiştirerek çözebilirsiniz.

Son düzenleme:
Bugün babamla analog ve dijital saatlerdeki zaman sapma farkını ve kuvars kristalinin öneminin muhabbetini yapmıştık ve az evvel anlamadığım bir şekilde bu konuya "benzer konular" içeriğinden girmiş bulundum. Tesadüf işte.

Bugün babamla analog ve dijital saatlerdeki zaman sapma farkını ve kuvars kristalinin öneminin muhabbetini yapmıştık ve az evvel anlamadığım bir şekilde bu konuya "benzer konular" içeriğinden girmiş bulundum. Tesadüf işte.

Mekanik saatlerde hassas ayar yapmak için sistem var ama genelde kuvars saatlere böyle şeyler eklemiyorlar.

Şu an konuda bahsettiğim saat ayda 2 saniye kadar az sapıyor. Golledge marka üst kalite bir kuvars daha aldım, ileride onu takmaya karar verirsem burada sonuçları paylaşırım.

Mekanik saatlerde hassas ayar yapmak için sistem var ama genelde kuvars saatlere böyle şeyler eklemiyorlar.

Şu an konuda bahsettiğim saat ayda 2 saniye kadar az sapıyor. Golledge marka üst kalite bir kuvars daha aldım, ileride onu takmaya karar verirsem burada sonuçları paylaşırım.

Düşünüp yapmış olduğun deneme çok mantıklı bir hareketti. Genelde kuvars saatler satılırken aylık sapma payı da bilgi olarak veriliyor. Bende yarı analog yarı dijital Casio C100D var 6 ay gibi bir sürede 34 saniye ileri gittiğini hesaplamıştım. Geri kalmasından iyidir. Birebir aynı özelliklere sahip ama kadranı ve kasası farklı başka Casio AMW-810 model saatinde 2 ay sonra 1 dakika 12 saniye ileri gittiğini gözlemlemiştim. Bu iki saatinde analog kolları dijital saniyeye bağlıydı saniye kolu yoktu. Aynı marka aynı model saatlerde bile kuvarsların birebir aynı sapmaya sayıp olma ihtimali sanırım çok düşüktür. Bahsettiğin kuvarsın ne kadar etki edeceğini merak ediyorum, paylaşırsın. Ek olarak bir bilgi vereyim Casio F-91 saatler yıllar içerisinde 5 dakika geri kalıyorlardı ben çok eskiden kullanırken. O yüzden 5 dk ileri ayarlardık.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı