İleride 10. nesil işlemcilere undervolt yapılır mı?

BEACT

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, küçük bir sorum vardı. İnternette ve sosyalde araştırdığıma göre 10. nesil işlemcilere undervolt işlemi yapmak mümkün değilmiş. Bunun ileride ki yıllarda ya da yakın zamanda yapmak mümkün olur mu ya da BIOS ayarlarından bir şeyler yapıp bu işlemi mümkün kılabiliyor muyuz?

Merhaba, dün bir rehberle karşılaştım ve bu arkadaşımız undervolt kilidini kendi bilgisayarında açmış, siz de inceleyebilirsiniz. MSI gibi üreticiler bazı modellerinde gelişmiş (Advanced) BIOS menüsünden izin verebiliyor fakat çoğu üretici bize bu imkanı sağlamıyor. Rehber bu, fakat garantiyi etkileyebilir:

Merhaba, dün bir rehberle karşılaştım ve bu arkadaşımız undervolt kilidini kendi bilgisayarında açmış, siz de inceleyebilirsiniz. MSI gibi üreticiler bazı modellerinde gelişmiş (Advanced) BIOS menüsünden izin verebiliyor fakat çoğu üretici bize bu imkanı sağlamıyor. Rehber bu, fakat garantiyi etkileyebilir:
Teşekkür ederim. Bu arada sanırım siz de Casper Excalibur kullanıyorsunuz fazla ısınma var mı sizde de? Ben PC Hocası TV'nin videolarına bakarak G900 model bir laptop aldım ama sıcaklık değerleri çok daha fazla. Sizce bu yöntem işimize yarar mı?

Aynen 9.nesil işlemcili G770 kullanıyorum. Undervolt yapılmadan satılıyor ve bu şekilde oyunlarda 90-95 derecelerde çalışıyordu. Ayrıca işlemci frekans düşürüyordu. İncelemelerdeki düşük sıcaklık değerleri büyük ihtimal düşük işlemci frekansı veya güç sınırı ile sağlanıyor, zaten çoğunda da frekans değerleri gösterilmiyor. Yani işlemci çekirdek hızı sürekli son devirde çalışmadığı için sıcaklıklar da düşük kalıyor olabilir. Eğer işlemci sürekli 4 GHz hızında çalıştırılsa 60-70 derece sıcaklıklar fabrika ayarındaki bir cihaz için hayal olur.
Düşük (min. gerekli) işlemci hızında da oyun oynanabiliyor bu bir soru işareti olarak kafanızı kurcalardı.

Şu an -125 mV ile kullanıyorum. Oyunlarda ~5-10 derecelik fark yarattı ve işlemci frekans düşürmeden olması gerektiği gibi çalışıyor.
Buna ek olarak daha da serin çalışması açısından stand üzerinde kullanıyorum, 80 derecenin üzerine nadiren çıkıyor.

Sonuç olarak Monster cihazlarda olduğu gibi Excalibur modellerinin de UV yapılmadan satılmaması gerektiğini düşünüyorum, ve eğer bir şekilde undervolt yapabilirseniz sıcaklık değerlerini düşüreceğinden emin olabilirsiniz.

Bu rehberi uygulamadan önce Casper ile iletişime geçerek BIOS dosyası edinmeniz gerekebilir fakat bizde çalışır mı çalışmaz mı bilemiyorum. Bu yöntem size fikir vermesi açısından güzeldir fakat birebir aynı işlemleri uygulayabilmeniz mümkün olmayabilir.

Aynen 9.nesil işlemcili G770 kullanıyorum. Undervolt yapılmadan satılıyor ve bu şekilde oyunlarda 90-95 derecelerde çalışıyordu. Ayrıca işlemci frekans düşürüyordu. İncelemelerdeki düşük sıcaklık değerleri büyük ihtimal düşük işlemci frekansı veya güç sınırı ile sağlanıyor, zaten çoğunda da frekans değerleri gösterilmiyor. Yani işlemci çekirdek hızı sürekli son devirde çalışmadığı için sıcaklıklar da düşük kalıyor olabilir. Eğer işlemci sürekli 4 GHz hızında çalıştırılsa 60-70 derece sıcaklıklar fabrika ayarındaki bir cihaz için hayal olur.
Düşük (min. gerekli) işlemci hızında da oyun oynanabiliyor bu bir soru işareti olarak kafanızı kurcalardı.

Şu an -125 mV ile kullanıyorum. Oyunlarda ~5-10 derecelik fark yarattı ve işlemci frekans düşürmeden olması gerektiği gibi çalışıyor.
Buna ek olarak daha da serin çalışması açısından stand üzerinde kullanıyorum, 80 derecenin üzerine nadiren çıkıyor.

Sonuç olarak Monster cihazlarda olduğu gibi Excalibur modellerinin de UV yapılmadan satılmaması gerektiğini düşünüyorum, ve eğer bir şekilde undervolt yapabilirseniz sıcaklık değerlerini düşüreceğinden emin olabilirsiniz.

Bu rehberi uygulamadan önce Casper ile iletişime geçerek BIOS dosyası edinmeniz gerekebilir fakat bizde çalışır mı çalışmaz mı bilemiyorum. Bu yöntem size fikir vermesi açısından güzeldir fakat birebir aynı işlemleri uygulayabilmeniz mümkün olmayabilir.
Tam da konuyu açmadan önce Casper'dan cevap almıştım yeni BIOS sürümünü aldım e-mail yolu ile. UV yapmaya karar verirsem BIOS'u güncelleyip denemeye çalışacağım ama bir türlü cesaret edemiyorum 😅

Şu anki BIOS sürüm numaranız ile gönderilen sürüm numarasını karşılaştırın. Yanlış BIOS gönderebiliyorlar. Gönderilen EXE dosyasını Winrar ile açarak içerisindeki dosyaları görebilirsiniz, açmadan önce.

1608973250756.png

Bu şekilde yollamışlar. Yapayım mı? Şuan ki 163'tü sanırım.

Exe dosyasını çalıştırdığınızda uyumlu olup olmadığını kontrol edecektir. Yapıp yapmamanız size kalmış bir durum.
Tekrar merhaba bugün denemeye karar verdim fakat CMD'de rehber de söylenenin aynısını yapıyorum fakat şu hata geliyor.

"Not Recognized As an Internal or External Command"​

Ayarlardan bir şeyi değiştirmem mi gerekiyor bilemedim.

BIOS güncellediniz mi? Yoksa eski sürüm üzerinden mi deniyorsunuz?
Kilit kaldırma işlemi hakkında bilgim bulunmuyor, rehberi hazırlayan kişiye danışmalısınız.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı