İleride anne babaya bakmak sizce mantıklı mı?

485936

Hectopat
Kişisel bir soru siz nasıl biliyorsanız onu yazabilirsiniz neyse. İleride okusanız etseniz, evlenmek dahi isteseniz ama aile fertleriniz emekli olunca sen bize bakacaksın demesini nasıl karşılardınız? Yani iş buldun diyelim ama bir yandan ailene yetmeye çalışıyorsun. Üstüne evlenmek istesen vicdanın rahat olmayacak ve kafan allak bullak olacak. Siz olsanız ne yapardınız? Kişisel bir soru olduğu için çok açmak istemiyorum ve sizin fikirlerinizi almak için yazıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok fazla etken var. Eğer durumunuz iyiyse ve direkt olarak aile kurmadıysanız tabii ki bakmanız mantıklı olacaktır.

Ancak kendi ailenizi kurduysanız ufak tefek maddi destek dışında çok bir şey yapamayabilirsiniz. Gerek ülkenin koşulları gerekse aile yaşantısına etkileri nedeniyle iki tarafın da huzurunu bozabilir genel ayrılık sebepleri arasında var.

Mesela ben yuva kurduğum zaman aileme maddi destek sağlamayı düşünüyorum ancak sürekli menavi destek veremesem de illa ki vereceğim.

Çok fazla etken var. Eğer durumunuz iyiyse ve direkt olarak aile kurmadıysanız tabii ki bakmanız mantıklı olacaktır.

Ancak kendi ailenizi kurduysanız ufak tefek maddi destek dışında çok bir şey yapamayabilirsiniz. Gerek ülkenin koşulları gerekse aile yaşantısına etkileri nedeniyle iki tarafın da huzurunu bozabilir genel ayrılık sebepleri arasında var.

Mesela ben yuva kurduğum zaman aileme maddi destek sağlamayı düşünüyorum ancak sürekli menavi destek veremesem de illa ki vereceğim.
Ya yalan olmasın ileride maddi durumum az da olsa iyi olacağını düşünüyorum evleneceğimi de düşünüyorum tabii nasip olursa. Ama bilmiyorum özel meselelerim var biraz açıklayacak olursam işte, "Emekli olduktan sonra sen bize bakacaksın o kadar okutuyoruz ediyoruz vb. sen farklısın" gibi sözler. Bilmiyorum yani evet ufak tefek şeyler olur da benim de hayatım yok mu bende bir birey değil miyim? İleride tüm paramı aileme vermek istemiyorum. Çünkü bu devirde ailemize bile güvenemez olduk daha kendimize zar zor yetinirken ben nasıl bu parayı havaya atayım veya psikolojimi?

Kişisel bir soru siz nasıl biliyorsanız onu yazabilirsiniz neyse. İleride okusanız etseniz, evlenmek dahi isteseniz ama aile fertleriniz emekli olunca sen bize bakacaksın demesini nasıl karşılardınız? Yani iş buldun diyelim ama bir yandan ailene yetmeye çalışıyorsun. Üstüne evlenmek istesen vicdanın rahat olmayacak ve kafan allak bullak olacak. Siz olsanız ne yapardınız? Kişisel bir soru olduğu için çok açmak istemiyorum ve sizin fikirlerinizi almak için yazıyorum.

Ailemin bana hayatımda %2'lik bile bir katkısı olmadığı için açıkçası çok da umurumda değil emekli maaşlarını hibe gösterip huzur evlerinde kalabilirler.

Seni bir nevi yaratan onlar büyümeni sağlayıp buralara kadar gelmeni sağlayan da onlar. Ailevi bir sorunun yoksa tabii ki bakmalısın. Mesela bir arkadaşın dediği gibi ailesinin kendisine katkısı olmamış şimdi o durumda değişir, durumları yoksa yapacak bir şey yok. Ailen sana hep iyi olduysa gereken desteği verdilerse sende vereceksin.

Durumdan duruma değişir. Örneğin ailenin evi ve senin evlendikten sonraki evin ayrı evler ise başka, senin şahsi bir evin (tapu olarak değil, başını sokacak ayrı bir kirada olabilir) yoksa başka (gerçi o zaman zorundasın)

Diyelim annen baban ve senin yaşadığın evler farklı. Böyle bir durumda ikisinin de sağlığı yerinde ise, elbette yaşlılıkla birlikte bazı sorunları olur ama elleri ayakları tutuyorsa, arada bir onlara gidersiniz. Onlar sizin eve gelir. Maddi açıdan katkıda bulunursun vs. Zaten her şey onlar için yolunda iken niye özel hayatını gasp edercesine evine gelsinler ki, evleri var ne de olsa. Hem özletmek iyidir.

Fakat anan baban sağlığını kendilerine iyi bakmayacak düzeye inmişse, onlara el uzatmayacak mısın? Uzatmayabilirsin elbette ama ben böyle bir şey yapmayacağını farz ederek devam ediyorum.
İşbu durumda senin söylediğin "bütün paramı onlara mı harcıyacağım?" sorusu bana pek mantıklı gelmiyor. Onlar senden para alıp da boğazda yemeğe, Antalya'da tatile mi gidiyorlar yoksa karın tokluğu ve sağlık için maddi destek mi talep ediyorlar? Muhtemelen ikincisini talep ediyorlar. Maddi durumun iyi ise bu sana çok koymayacaktır. Özellikle babanın da biraz emeklilik/kira gibi gelirleri varsa nefes alırsın. Bunlar yoksa yükün biraz ağırlaşır ama dediğim gibi "bakmak" demek temel ihtiyaçları karşılamak demektir. Har vurup harman savurmak değildir.

Peki böyle bir durumdan eşinle olan ilişkin ve çocuğun nasıl etkilenir? Çocuğun iyi bir nine-dedeye sahipse bence sorun yok. Fakat eşin tamamen kendi kişiliğine ve ana babanın ona takınacağı tavra bağlı. Annen muazzam bir kaynana da olsa eşin gıcıklık yaratabilir. Evde sürekli siyaset yaparak seni anana babana düşman kılabilir. Bu hem seni yıllarca büyüten ailenin hem de senin psikolojini uzun vadede yerle bir eder. Zira ne kavgalar, ne sözler işiteceksin neler. Sabır gerekiyor. Hele hem anan gıcık hem de eşin gıcıksa vay haline. Çocuğunun da psikolojisi bozulur.

Anana babana bu konuda güveniyorsan, eşini iyi seçmeni öneririm. Seni yetiştirenlere saygı ve sevgi beslemeyecek, onlara senin istemediğin bir şekilde davranacak biriyle evlenmek seni yaralar. Bakma konusunda da Allah göstermesin başlarına bir bela gelirse vicdanen temel ihtiyaçlarını karşılamış olursun. Umarım ailenin sağlığına bir zeval gelmez, eşin de iyi olur, mutlu da bir yuvan olur.

Saygılar.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı