İleride ekran kartları kaldırılır mı?

hukukçubey

Hectopat
Katılım
19 Eylül 2021
Mesajlar
1.268
Çözümler
2
Biraz YouTube'da takıldım ve Ryzen7 5700G işlemciyi gördüm. APU olmasına karşın CS:GO'da +200, RDR 2'de +40 FPS veriyor. Sizce ileride ekran kartları, yerini APU sistemlere bırakmaz mı? Yani ilerleyen teknoloji ile APU işlemcilere daha güçlü dahili grafik birimi entegre edilmesi imkansız değil bence. Ek olarak olması çok da iyi olur. Kasada yer açılır. :)
 
Teknolojinin uzun vadede ne getireceğini kestirmek pek mümkün değil. Ancak şu an yüksek ekran kartları ile aldığımız fps'leri, APU sistemlerle de almak muhtemelen mümkün olacaktır. Ancak öte yandan ihtiyaç duyulacak yeni durumlar için de çok farklı teknolojilerde grafik kartları yine sistemlerimizin parçası olur.
 
Zor ama imkansız değil. RTX3090 gibi bir kartın sadece işlemcinin içinde olduğunu düşünemiyorum.
Bence de, oyunlar için belki (şuan ki örneklerle) işlemci içerisinde 3060 3070 performansında apu işlemciler olabilir, ama 3090 gibi kartlar hala harici olacaktır bence. Belki güç tüketimi, ve büyüklüğü konusunda geliştirilebilirler.
 
İşlemcilerin kaldırılıp CPU görevlerinin ekran kartına verilme ihtimali daha fazla. :)
 
Zor ama imkansız değil. RTX3090 gibi bir kartın sadece işlemcinin içinde olduğunu düşünemiyorum.
Hocam çok değil 20 sene önce de insanlara ''ileride cep telefonu ile görüntülü görüşeceğiz, hatta internet olmadan görebileceğiz'' deseydin insanlar inanmazdı. Ama teknoloji dünyası işte... Ayrıca dediğiniz ekran kartı da bir çip. O çipi işlemciye entegre edebildikleri gün artık ekran kartına gerek kalmadı demektir. Bakalım ne olacak ileride, bekleyip göreceğiz.
 
İhtimali var, ama kısa zamanda bunun gerçekleşeceğine inanmıyorum. İşlemcilerin iç yapısı, mimarileri genelde zaten karışık. Çip üretmek çok zor zaten, üstüne de çok güçlü bir entegre grafik birimi ayırmak ve ikisini beraber yönetmek kolay değil. AMD şu sıralar bunu Ryzen işlemcilerinde iyi beceriyor, ona laf yok.

Asıl sorun çok ama çok güçlü ekran kartlarına rakip sayılabilecek GPU'nun işlemci içerisine entegre edilmesi. Yakın zamanda muhtemelen RTX 3000 serisi ekran kartlarına rakip entegre GPU göremeyeceğiz gibi geliyor bana. En azından AMD ve Intel tarafında.

Sanırsam Apple bunu yapmıştı. M1 Max adındaki çipin grafik işlem performansı mobil 3080 ile kapışıyordu. Ama dediğim gibi Intel ve AMD için henüz erken gibi, daha yolu var.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı