İlk insanlarla günümüz insanı arasındaki en büyük farklar nelerdir?

Katılım
7 Şubat 2017
Mesajlar
3.024
Makaleler
4
Çözümler
64
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
müh.
Merhaba. Değerli arkadaşlar;

Bugün Habertürk ekranında sn. Prf. Dr. Sinan Canan (Sinir Bilimci) ile yapılan bir tartışmada tam kullanılamayan veya sınırlı olarak kullanılan insan beyni büyüklüğünün, ilk insan beynine kıyasla günümüz insan beyni geçen bu zamanda evrimsel olarak gerçekten de küçülebilir mi, bu doğru mur?

Erkek beyni büyüklüğüyle, daha büyük olan haliyle tüm kadınlardan daha zeki olamaz mıydı? Halbuki beynin büyüklüğü ve şekli değil de, işlevi ve nasıl, en doğru kapasiteyle ve en doğru yönlendirilmeyle bunun belirlenebildiği, eğitimle, vb. çok doğru olarak yönlendirilip kullanıldığında pek çok konuda daha etkili dolabileceği, olumlu yönlerden hiç işlenmemiş, belirli eğitimleri almamış ilk ham insan beyninin bugünkü insanının beynine göre daha üstün olamayacağı düşünülebilir.

Ancak ilk insanların beyinleri günümüz insanın beyni kadar çok meşgul değildi, hayvanları avlayıp aç kalmamak, çok büyük savaşlara girmemek veya bunu düşünmemek (Dev mamutları avlamaları dışında) ozon tabakasının çok incelmesi, kutuplarda buzulların erimesi, karbondioksitin artması, küresel ısınma, gıda endüstrisindeki yozlaşma, örneğin tüm ilaçları, GDO'su bilerek bozulmuş bazı gıdalar üzerinden tüm insanlığın zoraki gelen ihastalığıyla en büyük htiyacı haline dönüştürebilme, doğal kaynakların kirlenebilmesi, işsizlik, nüfus artışı, kuraklıkla baş gösteren su sıkıntısı, gittikçe artan enerji ihtiyacı, başka dünyaları keşfetmeye çalışıp yaşanabilir başka dünya şartlarını alternatif olarak arayabilme, vb. problemleri düşünüp aklına getirebilme gibi bir lüksü (belki deavantajı) hiç bulunmuyordu, örneğin. Bu konuya belki daha çok değişik yönlerden bakarak, daha değişik olabilecek, daha farklı görüşlerinizi bekliyorum. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
İlk insan. Çok geriye gitmişsiniz. Bundan 1500 sene önceki insan ile şu anda yaşayan insanı karşılaştırmak zor.

Bunun farkları sağlıklı bir şekilde yazabilmek için bir oda dolusu kitap okumak lazım. Önce şu anda yaşayan insanları sonra diğer odaya geçip oradaki kitapları okuyup ilk insanlar hakkındaki bilgileri araştırmak lazım. Sonra salona geçip bomboş odada oturup bir 10 sene düşünmek lazım.

Ama kısaca şunu diyebilirim ki domino etkisi vardır insan beyninde. Bir taşı vurdunuz mu diğerleri hareketlenmeye başlar. Ama gel gör ki her insan için geçerli değil. Ailelerde bile görüyoruz ki bazı çocuklar zehir gibi ama abisi kel alaka.

Bugün şunu düşündüm. Yeğen bizdeydi bugün. Kızdırdı beni. Kapatırım bak neti dedim yaramazlığı kesti. Onun yaşında iken interneti bırak "i" si bile yoktu.

Yaşadıklarımız nesilden nesile farklılık gösterir. Bu da beyin fonksiyonları düşünme tarzını ve beynin çalışmasını değiştirir.
 
Çok fark yok. O günde et zor bulunuyordu bugunde. Insanlar hala mağara adamları gibi davranıyorlar. Tek farkımız kıyafetlerimiz ve küresel konuştuğumuz dil ve iletişim şekilleri. Kanunlar olmasa mağara adamından farkımız yok.
 
İlk insanlar daha becerikli. Olmak zorunda. Hem avcı hem toplayıcı olmak zorunda. O yüzden zeki ve çevik olması gerek.

Şuan sokaktan çevireceğim her 10 kişiden biri hem zeki hem çeviktir. Zeki dediğim hayvan anlayabilen, tuzak ve kapan kurabilecek ama hayatında hiç matematik, geometrik ders almamış birisi için zor. Aynı zamanda ağaca tırmanmak, avın arkasından koşmak yada yırtıcılardan kaçmak için hızlı ve çevik olmak zorunda.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı