Müzik Profili
Decapat
bu varlığa verilecek herhangi bir ceza adaletin yokluğunu gösterir. Bu da Tanrı'ya karşıdır.
Şimdi, kendi inandığınız dini işin içine katmayın
Öncelikle Tanrı'nın olma ihtimalinin, olmama ihtimalinden daha fazla olduğunu düşünüyorum. Binlerce din var ve bu dinlerin Tanrı tasavvurları birbirinden farklı. Bu durumda "Kusursuz bir varlık yarattıklarına haksızlık edemez." cümlesi bence doğru değil. Canı isterse eder. Hatta canı isterse herkese zevk için acı çektiren bir Tanrı olabileceğini düşünmek yine yanlış olmaz.
Karşı değildir. Size veya bir başkasına göre karşı olmasının sebebi, Tanrı tasavvurunuzda "adalet" kelimesinin olmasıdır. Bunlar Semavi dinlerin bir argümanı. Mesela ben Spinoza gibi Tanrı=Evren, Evren=Tanrı diye bir argüman ortaya atsam, (doğru mu değil mi tartışmıyorum) bu Tanrı modelinde adalet kelimesinden söz etmek doğru olmaz. İlk önce bir temellendirme yapmak gerekir.
Yukarıdaki 5 maddelik cümlelerin çoğu Semavi Dinlerin argümanlarına karşı yazılmış yalnız onu anlamadım. Siz. Tanrı'nın haksızlık ettiğini düşündüğünüzden, argümanı temellendirmek için birinci maddeyi yazmışsınız mesela. En sonunda yine "Tanrı adaletli değildir." gibi bir cümle ile bitirmişsiniz.
Eğer Tanrı kusursuz bir varlık ise, istediğine ceza istediğine ödül veremez. Hak edene vermesi gerekir yoksa o Tanrı, Tanrı değildir. Kusursuz bir varlıktan bahsediyoruz. Zevk için herkese işkence edecek bir tanrı insani özellikler bulundurur. Her şeye gücü yeten bir tanrı herkese işkence etmek isteseydi hemen cehenneme atardı neden dünyaya yolluyor?
5 Madde yazdım hepsi birbiriyle bağlantılı ve son madde ilk maddeyle çelişiyor çünkü bu bir sorunsal.
Cehennem sadece semavi dinlerde mi var? Neredeyse tüm dinler iyilik edenin mükafat ve kötülük edenin ceza alacağını ve kendi dinine inanmayanın ağır ceza alacağını söyler. Dinin ilk çıkış amacı kötü değildi zaten. Her din insanlara yapması gerektiğini söyler. Bazıları kötülük edin bile diyebilir.Cehennem ne alaka onu anlamadım. Şu an Semavi Dinleri tartışmıyoruz. Cehennem dediğiniz yerin hangi dinlerde olduğu belli, tanımı belli. Kendi dinimizi karıştırmıyorduk hani? Ha siz direkt onlara hitaben yazıyorsanız ben biraz yanlış gelmişim. Bu durumda karşı tarafa da kendi dinleri hakkında söz hakkı düşüyor.
Cehennem sadece semavi dinlerde mi var? Neredeyse tüm dinler iyilik edenin mükafat ve kötülük edenin ceza alacağını ve kendi dinine inanmayanın ağır ceza alacağını söyler. Dinin ilk çıkış amacı kötü değildi zaten. Her din insanlara yapması gerektiğini söyler. Bazıları kötülük edin bile diyebilir.
Cehennem denen kavram sadece Semavi dinlerde yok başka dinlerde de ona benzer tanımlamalar var. Ben onu kast ettim. Yani Tanrı isterse kötülük edebilecek ise neden direk ceza almamız gereken yere atmadı?
Cehennemden kasıt, belirli bir mekan değil. Söyler zaten. Bazı dinlere göre ceza almak için "cehennem" denilen yere gitmek zorunda değilsin. Yani sizin dediğiniz, "direkt cehenneme yollasın" olayı karışıyor. Mesela Taoizm yanlış hatırlamıyorsam.
Bu arada karşı tarafa söz hakkı düşüyor. Direkt onların dinlerini hedef alıyorsunuz çünkü.
Bunu da bilemeyiz. Tanrı var ise sebepsiz yaratacaksa bu kusursuz bir iş midir?Din bir insan ürünüdür. Tanrı'nın var olup olmadığını hiç kimse bilemez.
Benim cehenneme yollamaktan kastım Tanrı herkesin canını yakmak istiyorsa neden hemen ceza vermiyor? Yazının başında belirttim, genel konuşuyorum herhangi bir dini resmen hedef aldığım yok
Tanrı var ise sebepsiz yaratacaksa bu kusursuz bir iş midir
Zaten iş Felsefe olduğu için konuyu buraya açtım. Yaşamak acı çekmek olamaz çünkü çok güzel şeyler de var hayatta. Eğer öyle olsa herkes intihar etmek isterdi ama intihar etmek istemek depresyonun belirtisi ve bu bir hastalık.Biraz açıklayıcı konuşmanız lazım o zaman. Bu arada cehennem İslam'ı kapsar ve otomatik olarak yanıtlar gelecek. Benim bir inancım yok bu arada. Sadece kendime ait bir Tanrı figürüm var diyelim.
Belki de veriyordur. Yaşamak acı çekmek olamaz mı? Of be... Kimin sözüydü unuttum. Burada iş metafiziğe, yani felsefeye kayıyor.
Neyse, ben bu konuları biraz fazla uzatırım. Yoksa Kelam Kozmolojik Argüman'a falan giriş yapacağız. Hadi kaçtım, kolay gelsin.