İman sorunsalı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Müzik Profili

Decapat
1. Tanrı kusursuzdur. Kusursuz bir varlık yarattıklarına haksızlık edemez.
2. Binlerce din vardır ve her biri kendisinin doğru olduğunu, kendisine iman etmeyenin ceza alacağını söyler. Bunlardan birini Tanrı göndermiştir.
3. Genel olarak benimseyeceğiniz din yaşadığınız topluma bağlıdır. Tanrı'nın gönderdiği dinin toplumunda yaşamak şans ister.
4. Bazı yaratılanlar bu şansı elde eder bazıları edemez. Tanrı bazı yarattıklarına avantaj sağlamaktadır.
5. Yaratılanların alacakları ödül ve ceza büyük oranda şansa bağlıdır. Tanrı adaletli değildir.

Şimdi, kendi inandığınız dini işin içine katmayın ve "aklını kullansaydı benim dinini bulurdu" gibi hiçbir değeri olmayan bir cevap vermeyin. Her zaman kendinizi sanki başka bir dinin benimsendiği toplumda doğmuş gibi hissedin.

Ayrıca alacakları ceza ve ödülden bahsediyoruz, yani alacakları cezanın boyutu hiçbir zaman adaleti göstermez. Eğer bir varlık kendi elinde olmadan bir şans oyununa katıldıysa ve kaybettiyse, bu varlığa verilecek herhangi bir ceza adaletin yokluğunu gösterir. Bu da Tanrı'ya karşıdır.

Öncelikle Tanrı'nın olma ihtimalinin, olmama ihtimalinden daha fazla olduğunu düşünüyorum. Binlerce din var ve bu dinlerin Tanrı tasavvurları birbirinden farklı. Bu durumda "Kusursuz bir varlık yarattıklarına haksızlık edemez." cümlesi bence doğru değil. Canı isterse eder. Hatta canı isterse herkese zevk için acı çektiren bir Tanrı olabileceğini düşünmek yine yanlış olmaz.

bu varlığa verilecek herhangi bir ceza adaletin yokluğunu gösterir. Bu da Tanrı'ya karşıdır.

Karşı değildir. Size veya bir başkasına göre karşı olmasının sebebi, Tanrı tasavvurunuzda "adalet" kelimesinin olmasıdır. Bunlar Semavi dinlerin bir argümanı. Mesela ben Spinoza gibi Tanrı=Evren, Evren=Tanrı diye bir argüman ortaya atsam, (doğru mu değil mi tartışmıyorum) bu Tanrı modelinde adalet kelimesinden söz etmek doğru olmaz. İlk önce bir temellendirme yapmak gerekir.

Şimdi, kendi inandığınız dini işin içine katmayın

Yukarıdaki 5 maddelik cümlelerin çoğu Semavi Dinlerin argümanlarına karşı yazılmış yalnız onu anlamadım. Tanrı'nın haksızlık ettiğini düşündüğünüzden, argümanı temellendirmek için birinci maddeyi yazmışsınız mesela. En sonunda yine "Tanrı adaletli değildir." gibi bir cümle ile bitirmişsiniz. Bunların çoğu Semavi Dinlere çıkıyor.

Eğer Tanrı kusursuz bir varlık ise, istediğine ceza istediğine ödül veremez. Hak edene vermesi gerekir yoksa o Tanrı, Tanrı değildir. Kusursuz bir varlıktan bahsediyoruz. Zevk için herkese işkence edecek bir tanrı insani özellikler bulundurur. Her şeye gücü yeten bir tanrı herkese işkence etmek isteseydi hemen cehenneme atardı neden dünyaya yolluyor?

5 Madde yazdım hepsi birbiriyle bağlantılı ve son madde ilk maddeyle çelişiyor çünkü bu bir sorunsal.

Cehennem ne alaka onu anlamadım. Şu an Semavi Dinleri tartışmıyoruz. Cehennem dediğiniz yerin hangi dinlerde olduğu belli, tanımı belli. Kendi dinimizi karıştırmıyorduk hani? Ha siz direkt onlara hitaben yazıyorsanız ben biraz yanlış gelmişim. Bu durumda karşı tarafa da kendi dinleri hakkında söz hakkı düşüyor.

Hak edene vermesi gerekir diye bir şey yok. Bunlar tamamen Semavi Dinlerin argümanı. Tekrar söylüyorum. Anlaşılan bu çerçeveden çıkamayacağız bu başlıkta.

İfadeler: GCN
Cehennem sadece semavi dinlerde mi var? Neredeyse tüm dinler iyilik edenin mükafat ve kötülük edenin ceza alacağını ve kendi dinine inanmayanın ağır ceza alacağını söyler. Dinin ilk çıkış amacı kötü değildi zaten. Her din insanlara yapması gerektiğini söyler. Bazıları kötülük edin bile diyebilir.

Cehennem denen kavram sadece Semavi dinlerde yok başka dinlerde de ona benzer tanımlamalar var. Ben onu kast ettim. Yani Tanrı isterse kötülük edebilecek ise neden direk ceza almamız gereken yere atmadı?

Cehennemden kasıt, belirli bir mekan değil. Söyler zaten. Bazı dinlere göre ceza almak için "cehennem" denilen yere gitmek zorunda değilsin. Yani sizin dediğiniz, "direkt cehenneme yollasın" olayı karışıyor. Mesela Taoizm yanlış hatırlamıyorsam.

Bu arada karşı tarafa söz hakkı düşüyor. Direkt onların dinlerini hedef alıyorsunuz çünkü.

Benim cehenneme yollamaktan kastım Tanrı herkesin canını yakmak istiyorsa neden hemen ceza vermiyor? Yazının başında belirttim, genel konuşuyorum herhangi bir dini resmen hedef aldığım yok.
Din bir insan ürünüdür. Tanrı'nın var olup olmadığını hiç kimse bilemez.
Bunu da bilemeyiz. Tanrı var ise sebepsiz yaratacaksa bu kusursuz bir iş midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim cehenneme yollamaktan kastım Tanrı herkesin canını yakmak istiyorsa neden hemen ceza vermiyor? Yazının başında belirttim, genel konuşuyorum herhangi bir dini resmen hedef aldığım yok

Biraz açıklayıcı konuşmanız lazım o zaman. Bu arada cehennem İslam'ı kapsar ve otomatik olarak yanıtlar gelecek. Benim bir inancım yok bu arada. Sadece kendime ait bir Tanrı figürüm var diyelim.

Belki de veriyordur. Yaşamak acı çekmek olamaz mı? Of be... Kimin sözüydü unuttum. Burada iş metafiziğe, yani felsefeye kayıyor.

Neyse, ben bu konuları biraz fazla uzatırım. Yoksa Kelam Kozmolojik Argüman'a falan giriş yapacağız. Hadi kaçtım, kolay gelsin.

Tanrı var ise sebepsiz yaratacaksa bu kusursuz bir iş midir

Değildir ve olmak zorunda değil işte. En başından beri bunu söylemeye çalışıyorum. Kusursuz bir şey olması, yaptığı işleri kusursuz yapmaz. Çünkü irade gücü sınırsızdır, neyi ne kadar kusurlu yapacağına kendisi karar verir. (Bana göre)

Son düzenleme:
Zaten iş Felsefe olduğu için konuyu buraya açtım. Yaşamak acı çekmek olamaz çünkü çok güzel şeyler de var hayatta. Eğer öyle olsa herkes intihar etmek isterdi ama intihar etmek istemek depresyonun belirtisi ve bu bir hastalık.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…