İman sorunsalı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Eğer siz Avrupa'da doğsaydınız Hristiyan, Çin'de doğsaydınız Budist, Hindistan'da doğsaydınız Hindu, Israil'de doğsaydınız Yahudi olurdunuz. Din çok basit bir Coğrafya meselesidir.

Olay bu kadar basittir. Bunu bile sorgulamaktan aciz insanlara bir şey analatamazsınız. Övünür dini ile. Ben orada doğsam da müslüman olurdum diye boş boş geveler.

Dinlerin son kullanma tarihi geçmiştir. Yok olmaya mahkumdur hepsi.
 
@Silinen üye bu tayfa bir kendilerini akıllı sanıyorlar zaten din ve Tanri olgusu bu kadar basit ve kesin bir şey olsaydi biz de inaniyoruz derdik olup biterdi biz manyak değiliz bu kadar kitap okumaya, araştırma yapmaya, kafamızı sorgulaya sorgulaya patlatmaya ve hala ısrarla bu konularda yine araştırmaya devam ediyoruz. Bunlarin çoğu da maalesef inandıkları dinin bile kitabını bile okumayıp boş muhalefet yapan insanlar.

Din ve Tanrı olgusu bu kadar basit kesin bir şey olsaydı dünya üzerinde bu kadar din olmazdi.

Biz boşuna sorgulamadık, iyi ki sorguladik, iyi ki bilim var.
 
Demek ki neymiş? Herkes kendine göre haklıymış. Siz ne anlatırsanız anlatın, herkes inanmak istediğine inanacaktır. Bu su götürmez bir gerçek.

Bunun gibi yüzlerce konu var forumda. Peki değişen ne? Kim kimin fikrini veya inancını değiştirebilmiş ki? Boş işler bunlar.

Bu yüzden forumlarda din ve siyaset gibi konuların açılmasına karşıyım. İnsanları birbirine düşürmekten başka bir halta yaramıyor.

Almanların çok sevdiğim bir sözü var; Leben und leben lassen. Yani yaşa ve yaşat.

Bırakın insanların inancıyla uğraşmayı. Yargılamak ne sizin ne de benim görevim değil.
 
Din bir insan ürünüdür. Tanrı'nın var olup olmadığını hiç kimse bilemez.
Yazarken nasıl düşündünüz bu cümleyi? Kur'an-ı Kerim boşuna mı indi? Peygamberler boşuna mı gönderildi? '' Tanrı'nın var olup olmadığını hiç kimse bilemez. '' Tanrı bize Peygamberler ve Kur'an-ı Kerim aracılığıyla kendini göstermiştir.
Olay bu kadar basittir. Bunu bile sorgulamaktan aciz insanlara bir şey analatamazsınız. Övünür dini ile. Ben orada doğsam da müslüman olurdum diye boş boş geveler.

Dinlerin son kullanma tarihi geçmiştir. Yok olmaya mahkumdur hepsi.
Hangi coğrafya da doğduğun fark etmez. Haklısınız ben başka ülkede doğsam yine müslüman olurdum diyenler var. Orasına katılmıyoruz ama Allah C.C herkese bir ömür vermiştir. Ve ilk Ayeti Oku'dur. İnsanın ne olup bittiğini araştırması için. Tanrı eğer yok ise bir amacımız yok. Zina yapabiliriz, hırsızlık yapabiliriz, kul hakkı yiyebiliriz neticede küçük bir kıza tecavüz eden bir adamla kız aynı yere gidecektir. Bırakın tanrı yoksa bile bizim dinimiz güzeldir. Çalmamayı, kul hakkı yememeyi, zina etmemeyi, kadın erkek eşitliğini ki. Bugün Hristiyan diye tabir ettiğimiz Avrupa bile Allah'ın gönderdiği peygambere Hz. İsa'ya inanıyor. Ve hala tanrıyı sorgulayanlar var.
 
Son düzenleme:
1. Tanrı kusursuzdur. Kusursuz bir varlık yarattıklarına haksızlık edemez.
2. Binlerce din vardır ve her biri kendisinin doğru olduğunu, kendisine iman etmeyenin ceza alacağını söyler. Bunlardan birini Tanrı göndermiştir.
3. Genel olarak benimseyeceğiniz din yaşadığınız topluma bağlıdır. Tanrı'nın gönderdiği dinin toplumunda yaşamak şans ister.
4. Bazı yaratılanlar bu şansı elde eder bazıları edemez. Tanrı bazı yarattıklarına avantaj sağlamaktadır.
5. Yaratılanların alacakları ödül ve ceza büyük oranda şansa bağlıdır. Tanrı adaletli değildir.

1) Kusursuz ve mukemmel bir varligin, haksizlik edip etmedigini bizler limitli algi kapasitemizle algilayamayiz. Kusursuz birinin haksizlik yapamayacagi beklentisi dogrudur, ancak bize gore haksizlik gibi gorunen bir seyin gercekten kusursuz bir perspektifle haksizlik olup olmadigini bizler cozemeyiz.

2) Hic birini tanri gondermemis de olabilir. Birbirinden bagimsiz farkli tanrilar, farkli cografyalarda farkli dinleri olusturmus olabilir. Tanri tek de olabilir, cok da olabilir; hic olmayabilir de. Tek tanrili dinlerin, cok tanrili dinlerden daha gecerli olduguna dair empirik bir kanit yok.

3) Kesinlikle dogru. Cografya ve toplum en temel etken. Sonradan azinlik bir grup inanclarini sorgulayarak farkli inanislara kayabilir. Ancak rastgele secilen bir insanin hangi dine inandigi buyuk ihtimalle hangi cografyadan rastgele secildigine bagli.

4) Bunu bilemeyiz. Eger din kurallari dogruysa, var olan kurallar butunu icerisinde celiskiler bulunabilir. Ornegin Islam icin belirli bir yasa ermeden olen cocuklarin direkt cennete gitmelerini haksizlik olarak algilayabiliriz. Ama herhangi bir dinden bagimsiz gozle bakarsak, neyin nasil avantaj sagladigini bilemeyiz. Cunku bizler mukemmel bir varligi algilayamayabiliriz. ( 1. maddedeki arguman)

5) Bu da 4. maddedeki ile ayni cevap ile iliskilendirilebilir. Bilemeyiz.

Ben bir ateist olarak, tanri kesinlikle yoktur diyemiyorum. Bana gore bunu diyen insanla "tanri kesin var" diyen esit oranda yaniliyor.

Ancak tanri kavramini cogu insan yanlis yorumluyor. Tanri mukemmel, kusursuz olmak zorunda degil. 1 tane olmak zorunda degil. Tanri, insan ustu varlik demek. Bazi mitolojilerde tanimlandigi gibi, gucunun limitleri olabilir, kusurlari olabilir. Ancak bu onu daha az tanri yapmaz. Gucu yagmur yagdirmaya yetiyordur ama denizlerde dalga olusturamiyordur. Insan yaratabiliyordur ama adaleti saglayamiyordur mesela. Monoteistik dinlerin asiladigi "Super-Tanri" imgesinden bagimsiz dusunup, olayi Islam cografyasindan izole ele alirsaniz aslinda cok tanrili dinler ile, tek tanrili dinlerin elindeki delil miktarinin birbirlerine yakin oldugunu gorursunuz.

Not: Ateist nasil kesinlikle tanri yoktur diyemez diye dusunmeyin. Buyuk ihtimalle tanri yok dediginiz andan itibaren ateizm inancinin sinirlarina girmissinizdir. Birden fazla ateist kategorisi var.
 
kadın erkek eşitliğini
İslam'da öyle bir eşitlik söz konusu bile değil ama diğer hususlar iyi şeyler.

İnsan ahlakı nereden geldi? Dinler mi getirdi? Yoksa ahlak üzerine dinler mi inşa edildi?

Önce ahlakın nasıl var olduğunu bilirsen bu soruya doğrudan cevap edinmiş olursun. Din olmasaydı ve Tanrı olmasaydı şu ve bu kötülükleri yapabilir miydik? Gibi sorular bak nasıl havada kalıyor.
Avrupa bile Allah'ın gönderdiği peygambere Hz. İsa'ya inanıyor. Ve hala tanrıyı sorgulayanlar var.
Çoğunluğun herhangi bir şeye inanıyor olması, o şeyin sorgulanmasına engel değil. Fakat herhangi bir şeye çoğunluğun inancı değil de kanıtı var ise o zaman sorgulamaya kapanabilir.
 
@PORSHİUS

ss1.JPG


Bu yazdigin cok hatali.

Insanlar ahlak degerlerini dinlerden edinmek zorunda degil. Senin hirsizlik yapmamanin onundeki tek engel Cehenneme gitme korkusu mu?

Neyin dogru, neyin yanlis olduguna insan akliyla ve vicdaniyla karar verir. Yazili emirlerle degil.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı