Aslında elma ile armut kıyaslaması olmuş. Çünkü minimal base vanilla Arch vs minimal base vanilla Debian değil de kullandığınız distroları kıyaslamışsınız. Zira sadece Debian tabanlı bir örnek ile (lmde) karşılaşmışsınız. Kullandığınız dağıtımın Debian tabanlı olması onun bütünüyle Debian olduğu anlamına gelmiyor maalesef. "Debian" hakkındaki yorumlarınız sadece denediğiniz dağıtımı kapsar.
1999-2000 yıllarından beri GNU/Linux (ilk distrom mandrake 6.1) kullanan, başkalarının değimiyle "yazı dolu siyah ekrana bakan" biri olarak inceleme başlıklarını tek tek değerlendirecek olursam;
1) sadelik.
Bu yönden Arch ve Debian zaten çok benzer. İkisini de ellerinizle konfigüre edip ayağa kaldırırsınız. Üzerine koyduğunuz her paket sizin zevkinize özel olur. Sade olup olmaması aslında sizin seçiminiz. Karşılaştırmak lüzumsuz.
2) kaynak kullanımı.
Bu kısım tamamen kullanıcı tercihlerine, özelleştirmelerine ve bir noktada seçilen nihai dağıtıma bağlı. Aksi örnek olarak Debian tabanlı olupta 128 MB RAM'de masaüstü ile çalışan dağıtımlar da mevcut. Q4OS, slax örnekleri gibi. Bu demek değildir ki biri diğerinden kesin olarak daha fazla kaynak kullanır.
3) depolar.
Bu konuda AUR'un büyük kolaylık olduğu görüşüne bir saf Arch Linux kullanıcısı katılıyorum. Öte yandan karşı tarafta snap, flatpak, appimage ve tabii ki .deb uzantılı paketlerin de yaygın olarak bulunduğu malum. Sadece resmi depoları kıyaslayacak olursak; Debian, özgür yazılım konusunda daha sert bir duruşa sahiptir. Ancak özgür olmayan depolarında özgür olmayan yazılımları da ekstra olarak içerir. Arch ise GNU tarafından tanımlanan özgür olmayan paketlerle ilgili olarak daha hoşgörülüdür ve dolayısıyla kapsayıcıdır.
4) paket yöneticiler.
Size katılıyor ve Pacman'in daha hızlı daha rahat olduğunu düşünüyorum. Fakat apt de kesinlike kötü değil. Kötü paket yöneticisi olsa olsa dnf olur. Böyle yavaş bir paket yöneticisi daha görülmemiştir.
5) wiki.
Bu kısmı siz değerlendirmemişsiniz fakat ben eklemek istiyorum. Archwiki yıllardır binlerce insanın emeği ile geliştirilmiş harika bir Wiki'ye sahiptir. Arch kullanan kullanmayan herkesin bakıp okuduğu ve faydalandığı bir kaynak. Hatta bu Arch vs X şeklindeki karşılaştırmaları da yine Archwiki'de bulabilirsiniz.