Çözüldü İngilizcede "am, is, are" ile "do, did" farkı nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MeTluX

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar selam kendi halimde İngilizce öğrenmeye çalışıyorum ancak kafamı karıştıran bir durum var.
Şimdi cümle kurarken do mu yoksa am mi kullanacağım bilmiyorum örneğin.

"I swimming" burada do kullanılıyor.

"I am swimming" buradada am kullandım.

Ancak bu ikisinin farkını basitçe açıklayabilir misiniz hangisini ne zaman nerede kullanacağım?

Çözüm
"I do swimming" Ben yüzerim, yüzme sporunu/eylemini yaparım, bu geniş zaman.

Do genellikle geniş zaman eylemlerini, sürekli yaptığımız eylemleri belirtirken kullanılır.

"I am swimming" -ing eki şimdiki zaman anlamında kullanılyor genellikle.

Ben şu an yüzüyorum, demek oluyor.
"I swimming" dersen ben yüzüyorum fiil anlamında dersin.
"I am swimming" dersen ben yüzüyorum yani benim benliğim yüzüyor ben swimming'im benim ismim anlamında. Umarım anlamışsındır.

Son düzenleme:

Do genellikle geniş zaman eylemlerini, sürekli yaptığımız eylemleri belirtirken kullanılır.

"I am swimming" -ing eki şimdiki zaman anlamında kullanılyor genellikle.

Çözüm
"I swimming" dersen ben yüzüyorum fiil anlamında dersin.
"I am swimming" dersen ben yüzüyorum yani benim benliğim yüzüyor ben swimming'im benim ismim anlamında. Umarım anlamışsındır.
Yani fiil cümlelerinde do kullanmam lazım değilmi?

"I am swimming" ing eki şimdiki zaman anlamında kullanılyor ise

Anladığım kadarıyla tercih ettiğim şeyler "do" ancak şu anda yaptığım şeylerde "am" kullanacağım sanırım?

Yani fiil cümlelerinde do kullanmam lazım değil mi?

Anladığım kadarıyla tercih ettiğim şeyler "do" ancak şu anda yaptığım şeylerde "am" kullanacağım sanırım?

Do'da kullanılabilir, cümlenin yapısına ve eyleme bağlı, "I do swimming" de mantıken doğru.

I am doing work = ben şu an çalışıyorum / iş yapıyorum.
I do work = ben iş yaparım / yapıyorum (geniş zaman)

Cümlenin konusuna, mantığına bağlı.

Geniş zamanda "Am Is Are" kullanılmıyor.
Cümlede ing (şimdiki zaman) eki kullanırsan Am Is Are da kullanman gerekir.

Anladım hocam teşekkür ederim çok büyük bir sorunumu çözdünüz

To be fiillerini her zaman kullanamazsın yani am is are olan yardımcı fiilleri.
Am/is/are yardımcı fiilleri öznelere göre kullanılır.
I öznesi am.
He/She/it öznesi is.
They/you/we öznesi are.
To be fiillerini geniş zaman Türkçede yapar eder mantığı İngilizce simple present tensede kullanılmaz present continionus Tense'de yani şimdiki zamanda kullanılır.
Bu zamanların cümle kurma yapısına bakarak hangisini kullanacağını öğrenebilirsin ve geniş zamanda yani fiil ing almaz s es ies alır.
Yani s+vs olur geniş zamanda.
Şimdiki zamanda ise s+to be+ving
Did ise tamamen farklı did geçmişte kalmış yapıpmış yaşanmış olaylarla ilgilidir yani do you swim? Yüzer misin?
Did you swim? Yüzdün mü? Mantığında zaten soru sorulurken fiil yalın hâlde kullanılır ama geçmiş zamanla ilgili soru sormuyorsan fiilin 2.halini kullanmalısın D ed getirilir düzensiz fiilleei bilmen gerek onlara D ed getiremezsin mesela Watch fiili düzenli ed getirilir watched olur GO fiili düzensiz ed getirilmez went olur.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…