İngiltere’de 10 Mbit İnternet Yasal Hak Oluyor

Ping olayı biraz farklı işliyor. Çoğunlukla oynadığımız serverlar Avrupa'da olduğu için adamlar server'a sadece kilometreler uzağında olduğu için o pingi alıyorlar. Mesela, League of Legends sunucularını Türkiyeye de taşıdı ve LOL'de 7 pingi de gördüm. Sunucuya uzaklık burdaki kriterimiz.
Net olarak böyle değil. Kilometre yakınından 5MS ortalama ping alabilirsin. Ancak net olarak mesafeye bağlı değil çünkü fiber optik kablo ile mesafelerin önemi kalmıyor. Polonya'da yaşayan bir insan İngiltere'de barındırılan sunuculara 20MS ping atabiliyor. İspanya'da yaşayan birisi Hollanda'ya 15MS ping atabiliyor. Ama biz Hakkari'den İstanbul'a 20 altında atamıyoruz. Ki aynı sağlayıcı ile hem de. Farklı bir sağlayıcıya geçtiğiniz zaman (Türk Telekom'dan Superonline'a veya tam tersi) minimum 20MS'den başlıyor. Umarım İSS'lerimizin ne kadar b*ktan olduğunu, Avrupa'da şirketler yıllık ortalama 50Milyon€ kazanç ile herkese 1Gbps sınırsız interneti ucuza sağlayabiliyorken, bizimkiler 3Milyar€ kazanç ile daha yurt içinde düşük ping değerleri sağlayamıyorlar. Yazık gerçekten..

Vatandaşı düşünen mi var? Herkes cebine bakıyor. On senedir fiber altyapı getirmediler buraya, fakat ne iştir ki siyasilerin arsalarının bulunduğu köylerde (Şimdi köyden eser yok) Gigabit hızında internet altyapısı var :) Bir oyun indiriyoruz 1.5-2 günümüzü alıyor, geçenlerde Polonya'da bir yayıncı aktif yayındayken 15 dakika da, net hatırlamıyorum 25 yahut 30 GB veri indirdi. Biz şimdi Avrupa'dan iyiysek ve böyle düşünen insanlar varsa bu hale gelmeye şaşmamalı. Hoş altyapı getirmeye çalışan özel firmalar da nerden soksak diye düşünüyor :) Geçmişte Kanada'nın 50 Mbit Download, 10 Mbit Upload haberi de çıkmıştı.

Vatandaşı düşünen mi var? Herkes cebine bakıyor. On senedir fiber altyapı getirmediler buraya, fakat ne iştir ki siyasilerin arsalarının bulunduğu köylerde (Şimdi köyden eser yok) Gigabit hızında internet altyapısı var :) Bir oyun indiriyoruz 1.5-2 günümüzü alıyor, geçenlerde Polonya'da bir yayıncı aktif yayındayken 15 dakika da, net hatırlamıyorum 25 yahut 30 GB veri indirdi. Biz şimdi Avrupa'dan iyiysek ve böyle düşünen insanlar varsa bu hale gelmeye şaşmamalı. Hoş altyapı getirmeye çalışan özel firmalar da nerden soksak diye düşünüyor :) Geçmişte Kanada'nın 50 Mbit Download, 10 Mbit Upload haberi de çıkmıştı.
O dediğin yayıncı FTTH kullanıyor. Türkiye'de de FTTH var ama az.

O dediğin yayıncı FTTH kullanıyor. Türkiye'de de FTTH var ama az.
FTTH standartlarını bilmediğim için konu da yorum yapamam, ben zaten 50 liraya 1 Gbit internet falan da istemiyorum, Türkiye'de her şeyin berbat olduğu gerçeği de değişmiyor, tamam hadi fiber internet olmasın da VDSL de mi olmuyor? Santral yürüyerek 10 dakika mesafe de yaklaşık 2 kilometre kadar, her zaman sorun bildirsek yok santral uzak yok bilmem ne yok diyip çıkıyorlar işin içinden, bunu benim mi çözmem gerekir yoksa 12 senedir para ödediğim ISS mi? İki arka mahalle de VDSL var bizde yok, çok mu zor mesela bunu çözmek?

FTTH standartlarını bilmediğim için konu da yorum yapamam, ben zaten 50 liraya 1 Gbit internet falan da istemiyorum, Türkiye'de her şeyin berbat olduğu gerçeği de değişmiyor, tamam hadi fiber internet olmasın da VDSL de mi olmuyor? Santral yürüyerek 10 dakika mesafe de yaklaşık 2 kilometre kadar, her zaman sorun bildirsek yok santral uzak yok bilmem ne yok diyip çıkıyorlar işin içinden, bunu benim mi çözmem gerekir yoksa 12 senedir para ödediğim ISS mi? İki arka mahalle de VDSL var bizde yok, çok mu zor mesela bunu çözmek?
Para mevzuları diyeceğim fakat hiç de öyle değil. Ettikleri kârı yatırıma yapsalar kârları daha fazla artacak. Biz ilk internet bağlanacağı zaman seçeneklerde 24 Mbit bile vardı santralle aramızda 7 km olmasına rağmen. Şuan 16 ödeyip 10 Mbit alıyorum. Tamamiyle haklısınız. Çok şey istemiyoruz, FTTC bile olsa yeterli.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı