İnkılap Tarihi'nin Gitgide Müfredattan Kaldırılması.

• Konuyu başlatan GlorfindeI
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 20
  • Görüntüleme 1.311
G

GlorfindeI

Ziyaretçi
Herkese merhaba öncelikle. Yıllardır eğitim dünyası ve tarihle iç içe yetişmiş birisi olarak (her ne kadar mesleğim olmasa da) gözlemlediğim şeydir. İnkılap tarihi dediğimiz dönem Osmanlı'nın çöküşü, ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ne zorluklarla kurulup, yükseltildiğini anlatan belki de bir Türk gencinin en iyi bilmesi gereken tarih aralığıdır. Yakın zamanda geçmesi, kimler tarafından ne tür durumlara maruz bırakıldığımızı görmesi açısından da önemlidir. Ülkenin ne şartlar altında kurulduğunu ve nelerden ders alınması gerektiğini, neleri yapmamamız gerektiğini anlatan bir dönemdir. Parçalanmış, hiçbir bilimsel gelişmişliği olmayan, iki üç fabrikası olan bir halden Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK sayesinde yüze yakın fabrika kuran, uçak üretip dış ülkelere satacak konuma gelen bir ülke olduğumuzu görülmesinde etkilidir. Bütün bunlar yapılırken hangi güruhun bu yapılanların önüne taş koymaya çalıştığı yine gözlemlenebilir.
Fakat yıllar içerisinde normal ve sınavlarda makul seviyede soruları çıkan bir ders olmaktan çıkıp, el sanatları dersi gibi diğer gereksiz dersler gibi özellikle İnkılap Tarihi'ne gereken önem verilmemekte. Emin olmamakla birlikte neredeyse seçmeli ders olma noktasına geldiği hakkında duyumlarım var ve sınavlarda sorulan soru sayısı git gide düşüyor. Diğer bütün konular olduğu gibi dururken sadece Türkiye gencinin asıl bilmesi gereken, en önemli tarihi dönem olan T.C. İnkılap Tarihi bu şekilde eritilmektedir?
Yıllarca yalan ve belgesiz tarih yaparak Mustafa Kemal Atatürk'e yakıştırılamayacak şekilde ithamlarda bulunup, karalama kampanyası yapan tarihçilerin her seferinde başarısız olması gibi bir durum da var üstelik. Neyse ki çoğunun yalan olduğunu ispatlayacak yeterli belge ve yetişmiş tarihçi birikimimiz var. Fakat bu şekilde gençlerin tarihi bilmeden yetişmesi gerçekten üzücü.

Dostum ben de inkilap tarihi dersi aldım. Kimse yanlış anlamasın fakat anlatılanların yarısı ilgimi çekmiyor. Osmanlı tarihi çoğu öğrencinin daha çok ilgisini çekiyor. Bence sebebi öğrencilerin anlatılanların içerisinde epik denebilecek şeyler görmesi. İnkilap tarihi çok kapsamlı bir ders. Öğretmenler de bunun farkında. Baştan sona anlatmaya kalksalar bir dönem için ayrılan müfredatı iki döneme zor sığdırırlar. Bize kitabı veriyorlar. Sayfa "55-120" arası sınavda sorumlusunuz diyorlar. Sonra öğrencilerin açıp bu sayfa aralığını ezberlemesini (öğrenmesini demiyorum bak.) bekliyorlar. Doğal olarak öğrenci girdiği sınavdan yüksek not alabilmek için robot gibi tarihi ezberliyor. Tarih, fizik, felsefe bunların hiçbiri ezber ders değildir. Öğretilmesi gerekiyor. Öğrenmeliyiz. Her ayrıntıyı da bilmemeli bence öğrenci. İşi tarih olanlara anlatılacak (her türlü isyan vesaire.) bazı konuları, lise düzeyinde öğrencilere anlatmalarının hiçbir anlamı yok bence. Şimdi gidip elimize 11. sınıf, 12.sınıf tarih kitaplarını alsak en az 50-100 tane isyan içeriyordur. (Küçük, büyük dolduruyorlar.) Tarihin kırılma noktalarını, düzgün bir şekilde aktarabilmeyi başarmaları gerekiyor. Bunu Osmanlı tarihini anlatırken başarabiliyorlar. (Öncesini de.) İnkilap tarihi ise gereksiz şeylerle dolduruluyor. Kafanı boş boş bilgilerle doldurmaya başladığın zaman, gerekli bilgilere yer kalmıyor. Hadi oturup bütün cemiyetleri ezberleyelim. Hadi oturup bütün isyanları ezberleyelim. Hadi oturup bütün coğrafyayı gözden geçirelim. Geçin bunları ya. Bana kimin bu mücadele de katkı sağladığını, kimin bu mücadele de canını ortaya koyduğunu öğretin. Şu mantıktan vazgeçelim! Sana hainlik edenleri öğretiyorlar, kimin ne olduğunu gör diye. Dostum geçmişten ders çıkarmak, geçmişte sana acı verenlere kin ile dolmak değildir. Daha çok geçmişte senin adına mücadele etmiş insanların yolundan gitmeyi öğrenmek... Neyse daha konuşsak çok uzar bu. İyi konular :) .

Yeni vizyonumuz az bilelim, bol ahkam keselim. Sıkışınca da bol bol "ilgili" dualarla, fabrika ayarlarımıza geri dönelim. Mehdi gelecek. O herkesi kurtaracak, çalışmaya da gerek yok. O gelene kadar idare edelim.
İnkilap tarihine, kısaca ihtiyaç kalmamıştır.

Lisede 11 ve 12. Sınıflarda gördüm Suan üniversitedeyim yine gördüm daha ne olsun ne bekliyosunuz anlamıyorum matematik gibi bi ders değil bu hep aynı şeyler bukadar ders bile fazla.

Keşke ABD gibi ülkedeki temel ders matematik olsa.
:) O kadar uzağa gitmeye gerek yok. Hayatın temelindedir zaten Matematik. Her yerdedir hatta. Gerçekten zamanında çoğu öğrenci gibi bende kıymetini bilemeyip üzerine yeterine düşmediğim için her fırsatta pişmanlığını yaşayıp hissetmişimdir matematiğin.

Babası Tarih öğretmeni, aslen İşletme mezunu Muhasebeci ama çok sevdiğim ve merak duyduğum için yeniden sınava girmiş ve şuan 2.sınıf tarih öğrencisi olarak şunu söyleyebilirim, sadece İnkılap Tarihi değil, bir bütün olarak tarih dersi gereken önemi neredeyse hiç bir zaman görememiştir. Muhtaç olduğu kudretin, damarlarındaki asil kanda mevcut olduğunu öğreten bu ilmi, maalesef gençlere öğretemiyoruz. Onlarında çok umursadığını düşünmüyorum açıkçası.

Lisede 11 ve 12. Sınıflarda gördüm Suan üniversitedeyim yine gördüm daha ne olsun ne bekliyosunuz anlamıyorum matematik gibi bi ders değil bu hep aynı şeyler bukadar ders bile fazla.
12.Sınıflara Çağdaş Türk ve Dünya tarihi dersi gösteriyorlar birincisi. İkincisi hangi bolümde okuyorsun?
Keşke ABD gibi ülkedeki temel ders matematik olsa.
Amerika'nın beynini oluşturan kesimin %90'lık kısmının Amerika asıllı olmadığını göz onünde bulunduracak olursak örnek alınmaması gereken bazı şeylerinin olduğunu daha rahat anlarız.
Dostum ben de inkilap tarihi dersi aldım. Kimse yanlış anlamasın fakat anlatılanların yarısı ilgimi çekmiyor. Osmanlı tarihi çoğu öğrencinin daha çok ilgisini çekiyor. Bence sebebi öğrencilerin anlatılanların içerisinde epik denebilecek şeyler görmesi. İnkilap tarihi çok kapsamlı bir ders. Öğretmenler de bunun farkında. Baştan sona anlatmaya kalksalar bir dönem için ayrılan müfredatı iki döneme zor sığdırırlar. Bize kitabı veriyorlar. Sayfa "55-120" arası sınavda sorumlusunuz diyorlar. Sonra öğrencilerin açıp bu sayfa aralığını ezberlemesini (öğrenmesini demiyorum bak.) bekliyorlar. Doğal olarak öğrenci girdiği sınavdan yüksek not alabilmek için robot gibi tarihi ezberliyor. Tarih, fizik, felsefe bunların hiçbiri ezber ders değildir. Öğretilmesi gerekiyor. Öğrenmeliyiz. Her ayrıntıyı da bilmemeli bence öğrenci. İşi tarih olanlara anlatılacak (her türlü isyan vesaire.) bazı konuları, lise düzeyinde öğrencilere anlatmalarının hiçbir anlamı yok bence. Şimdi gidip elimize 11. sınıf, 12.sınıf tarih kitaplarını alsak en az 50-100 tane isyan içeriyordur. (Küçük, büyük dolduruyorlar.) Tarihin kırılma noktalarını, düzgün bir şekilde aktarabilmeyi başarmaları gerekiyor. Bunu Osmanlı tarihini anlatırken başarabiliyorlar. (Öncesini de.) İnkilap tarihi ise gereksiz şeylerle dolduruluyor. Kafanı boş boş bilgilerle doldurmaya başladığın zaman, gerekli bilgilere yer kalmıyor. Hadi oturup bütün cemiyetleri ezberleyelim. Hadi oturup bütün isyanları ezberleyelim. Hadi oturup bütün coğrafyayı gözden geçirelim. Geçin bunları ya. Bana kimin bu mücadele de katkı sağladığını, kimin bu mücadele de canını ortaya koyduğunu öğretin. Şu mantıktan vazgeçelim! Sana hainlik edenleri öğretiyorlar, kimin ne olduğunu gör diye. Dostum geçmişten ders çıkarmak, geçmişte sana acı verenlere kin ile dolmak değildir. Daha çok geçmişte senin adına mücadele etmiş insanların yolundan gitmeyi öğrenmek... Neyse daha konuşsak çok uzar bu. İyi konular :) .
Şimdi annesi Hacettepe Tarih Mezunu, uzmanlığını Osmanlı Tarihi üzerine yapmış bir lise öğretmeni olan, gençlik yıllarını Ankara'da TTK arşivlerinde geçirmiş birisi olarak sana şunu söyleyeyim eğitimin doğru verilmemiş (iyi ihtimalle). Osmanlı için dediğin durum yapılıyor, yani negatif yönler göz ardı edilip zaferler ve pozitif taraflar anlatılıyor. Bu arada Osmanlı tarihini çok severim, millet Plevne nedir, neresidir, kaç şehit olmuştur bilmezken (hala bilmiyor çoğunluğu?) Plevne Marşını mehterandan dinlemiş, Osman Paşa için yüreği sızlamış birisiyim. Şimdi herkes ergen ergen remixlerini dinliyor ya her şeye koyuyorlar. Dinleyip gaza geliyor tekno müziği ama hikayesi nedir, ne acılar yaşanmış, kime yazılmış bilmez. Tarihte gereksiz diye bir şey yoktur kardeşim. Tarihe yazılmışsa o olay kritiktir. O gereksiz dediğin ayaklanmalardan iki tanesi Musul ve Kerküğü alamamamızdaki en büyük sebeptir. Gereksiz cemiyetler dediğin şeyler sonrasında Kuva-i Milliye hareketine dönüşüp senin o sıcak koltuğunda oturabilmeni sağladı. Zararlı olanlarıda zamanında Anadolu'nun işgalinin önünü açtı. Çok gereksiz değil mi(!) Bak ben sana bir bilgi vereyim bilmediğinden emin olduğum. Fatih Sultan Mehmet'in naaşı 18 gün boyunca, kokana kadar gömülmemiştir Unutmuşlar bildiğin(iyi ihtimalle). 6 gün yolda 12-13 gün sarayda bekletilmiş cenazesi. Hatta giysisi üzerine yapıştığı için kesilerek ayıklanmış üzerinden. Bunların atasına verdiği değer böyle işte. İnanmazsan Osmanlı arşivleri açık Ankara'ya gidip inceleyebilirsin. Yalnız bunun için Osmanlıca lazım. 😀 İnternetten belgenin orijinal halini ve çevirisini de bulabilirsin. Bak her şey gösterilmiyormuş demek ki... Ama tavsiyem gidip bizzat arşivden incelemen yönünde olur. Sen sen ol belgeli tarihe inan, hurafelere değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
12.Sınıflara Çağdaş Türk ve Dünya tarihi dersi gösteriyorlar birincisi. İkincisi hangi bolümde okuyorsun?

Amerika'nın beynini oluşturan kesimin %90'lık kısmının Amerika asıllı olmadığını göz onünde bulunduracak olursak örnek alınmaması gereken bazı şeylerinin olduğunu daha rahat anlarız.
Şimdi annesi Hacettepe Tarih Mezunu, uzmanlığını Osmanlı Tarihi üzerine yapmış bir lise öğretmeni olan, gençlik yıllarını Ankara'da TTK arşivlerinde geçirmiş birisi olarak sana şunu söyleyeyim eğitimin doğru verilmemiş (iyi ihtimalle). Osmanlı için dediğin durum yapılıyor, yani negatif yönler göz ardı edilip zaferler, neresidir, kaç şehit olmuştur bilmezken (hala bilmiyor çoğunluğu?) Plevne Marşını mehterandan dinlemiş, Osman Paşa için yüreği sızlamış birisiyim. Şimdi herkes ergen ergen remixlerini dinliyor ya her şeye koyuyorlar. Dinleyip gaza geliyor tekno müziği ama hikayesi nedir, ne acılar yaşanmış, kime yazılmış bilmez. Tarihte gereksiz diye bir şey yoktur kardeşim. Tarihe yazılmışsa o olay kritiktir. O gereksiz dediğin ayaklanmalardan iki tanesi Musul ve Kerküğü alamamamızdaki en büyük sebeptir. Gereksiz cemiyetler dediğin şeyler sonrasında Kuva-i Milliye hareketine dönüşüp senin o sıcak koltuğunda oturabilmeni sağladı. Zararlı olanlarıda zamanında Anadolu'nun işgalinin önünü açtı. Çok gereksiz değil mi(!) Bak ben sana bir bilgi vereyim bilmediğinden emin olduğum. Fatih Sultan Mehmet'in naaşı 18 gün boyunca, kokana kadar gömülmemiştir Unutmuşlar bildiğin(iyi ihtimalle). 6 gün yolda 12-13 gün sarayda bekletilmiş cenazesi. Hatta giysisi üzerine yapıştığı için kesilerek ayıklanmış üzerinden. Bunların atasına verdiği değer böyle işte. İnanmazsan Osmanlı arşivleri açık Ankara'ya gidip inceleyebilirsin. Yalnız bunun için Osmanlıca lazım. 😀 İnternetten belgenin orijinal halini ve çevirisini de bulabilirsin. Bak her şey gösterilmiyormuş demek ki... Ama tavsiyem gidip bizzat arşivden incelemen yönünde olur. Sen sen ol belgeli tarihe inan, hurafelere değil.
12 de inkilap tarihi gördüm bu 1 tamamen sayısal bölüm olan pc müh okuyorum buda 2. Sorunun cevabı
Lisede ve üniversitede sayısal bölüm okuyan biri için 3 kez aynı dersi görmek az değil fazladır

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı