@Firefox1 dostum sinirim direkt sana değil alınma üzerine, cidden son zamanlarda o kadar saçma sapan konular gördüm ki... Bu da aslında çok mantığı olmayan bir konu olduğu için burada patladım biraz. Bu nazik cevabın ve kendimi affettirmek için detaylı bilgi vereyim sana o zaman:
Eki Görüntüle 1505974
Yukarıda normal bir insan gözünün yandan bakış açısıyla çizilmiş bir krokisini görüyorsun kabaca. Çok detaya girmeden;
"Nesnelerden yansıyan ışık ışınları önce korneaya ulaşır ve buradan da kornea tarafından kırılmış olan ışık ışınları göz bebeğinde bir araya toplanır.
Işık ışınları göz bebeğinden geçtikten sonra ise, merceğe ulaşır.
Işık ışınları mercekte ikinci defa kırılır ve ardından camsı cisimden geçerek ağ tabakada bulunan sarı leke üzerine düşer. Sarı lekede ise, ters görüntü meydana gelir.
Beyinde oluşan ters görüntü, sarı lekede yer alan duyu almaçları aracılığı ile algılanır ve beyin ile sinirler görme merkezine taşınır.
Beyindeki bulunan görme merkezinde ters görüntü düz bir şekilde algılanır ve bu sayede de görme olayı gerçekleşmiş olur."
Peki beyinde nasıl bir işlem gerçekleşiyor?
Eki Görüntüle 1505980
Şekilde görüldüğü üzere gözde bahsettiğim aşamaları tamamladıktan sonra ışık, optik kiazma denilen bölgede çapraz yapıyor.
Görme korteksine ulaşan elektriksel ışık sinyalleri ise çeşitli işlemlerden geçerek okunuyor, beynin bilinçli kısmına aktarılıyor. Gördüğün üzere herhangi bir "kare yenileme" olayı yok. İşlem devamlı olarak devam ediyor.
Şimdi FPS konusuna geri dönecek olursak, teknolojik aletlerde görüntüler belirli aralıklarla yenilenir. Biz de buna FPS deriz. FPS ne kadar yüksekse görüntü o kadar hızlı tazelenir, o kadar akıcı görünür. Fakat "görme" olayında yenilenen kareler söz konusu değil. Işık anlık olarak beyne aktarılır, yorumlanır, yansıtılır.
Eğer illaki FPS mantığına oturtacaksak göz kırpma refleksimizle ilgili bir şeyler olabilirdi belki, görüntünün tek kesilip yenilendiği anlar bu anlar olduğu için. Ama o da mantıksız kalıyor.
Kısacası beynimiz görüntüleri kare kare değil devamlı olarak algıladığı için bir FPS değerine oturtmak imkansıza yakın.