İnsanın kendi oluşturduğu programa uymaması

İradesizliktir. Sorumsuzlukla alakası yoktur. Üşengeçlikle de ilgisi yoktur.
İrade: Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü, istenç.
Sorumluluk: Bir olayın sonuçlarının üstlenilmesi, mesuliyet.
Üşengeçlik ise tembelliktir. Kişide üşengeçlik varsa bu tek bir konuda kendini belli etmez, konfor alanından çıkarak yapması gereken tüm işlerde kendini belli eder. Psikolojik bir durumdur.
Üşengeçlik proje ödevlerimi her zaman son geceye bırakıp sabaha doğru yapmışımdır.
Üşengeçliğe çok güzel bir örnek mesela.

Son düzenleme:

Planlama hatası yapmış olamaz yani? Diyelim ki kuş olup uçmak istiyorum, iradesizlik ve üşengeçlik beni alıkoymasa başarabilir miyim?

Planlama hatası yapmış olamaz yani? Diyelim ki kuş olup uçmak istiyorum, iradesizlik ve üşengeçlik beni alıkoymasa başarabilir miyim?
Planlama hatası yaptıysa planı değiştirip uyabilir. Ama yapmıyor. Konu sahibinin verdiği örnek iradesizliktir. Fiziki olarak mümkün olan, kişinin kendi için faydalı olacağına inandığı bir şeyi yapmaya karar verip sonra buna uymaktan vazgeçmekten bahsediyor. Sigarayı bırakmaya karar verip bırakmamak gibi.

Sizin verdiğiniz örnek ise bambaşka. Gerçek dışı varsayımsal bir önerge. İrade ve üşengeçlik ile çözülebilecek bir denklem değil. İradeden önce kanatlara ihtiyacınız var.

İlk cümlemi örnekledim. Kendi oluşturduğu programa uymuyorsa hatayı kesin olarak iradesizliğe bağlamak, ihtimaller arasındadır, doğru değil.

Program değil de her saatte yapılabilir yapılacaklar listesi yap işe yarıyor. Son saatlerde sınavdan önceki son gün gibi oluyor.
Kesinlikle katılıyorum. 3 Yıldır gün içinde ne yapacağımı yazdığım bir program tutuyorum. Sırf saatlerini yazmadığım için uyku düzenim her seferinde kayıyor. Düzeltsem bile maksimum 1 hafta içinde sabah uyuyup akşam kalkıyorum.

Bir de takıntım var, en başta saatleri yazmadığım için şimdi de yazmıyorum. Döngüye girdim resmen.

Kendi oluşturduğu programa uymayan biri iradesizlik yapmış olur. Örnek olarak diyete başlar ama devamını getiremez. Sorumsuzlukla alakası yok. Farklı kavramlar. Yine de ikisi arasında farklı örneklerle bağlantı kurulabilir. Sorumsuzluk genelde başkalarını ve kendinizi etkileyen bir kavram. Örnek olarak belli bir saatte olması gereken yerde olmamak. Bekletilen kişiye karşı sorumsuzluk demek. Bebeği olupta ilgilenmemek vs. bolca örnek verilir.

Sizin verdiğiniz örnek tamamen iradesizlik. Kendinize verdiğiniz sözü tutmamış veya kararı uygulamamış oluyorsunuz. Ama tabi o program başka birine göre yapıldıysa ve o kişiye etki edecekse dediğim gibi sorumsuzluk olur.

Programın çok katı olmasıdır. Özellikle ilk defa bir program yapılıyorsa dakikası dakikasına uymanız gerektiğini düşünüyorsunuz, bu zannımca yanlış. Siz programı yine yapın ama bir saat koymayın, günün herhangi bir saatinde uygulayın ama tamamiyle uygulayın. Ben de saatli programlara uyamıyordum, kendim bir program yaptım ve saat yok. Günün içerisinde en müsait olduğum zamanda uygulamaya başlıyorum programı. Çünkü saatli programlarda dakikası dakikasına uymak zorunda hissediyoruz, 1 saati kaçırdığımız an heves kalmıyor. En azından ben hissediyordum ve bu sorunu saatleri kaldırarak şekilde çözdüm, programı günün içerisine yaydım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Ek olarak bu programın ne programı olduğu da önemli, ben ders çalışma programımdan örnek verdim sizinki farklı bir programsa dediklerim değişkenlik gösterebilir. (diyet, spor programı vb.)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…