Bu insanları kafaya takacaksınız, takmak zorundasınız. Hayatınız boyunca ölene kadar bu insanlar her zaman karşınıza çıkacak, biri bitecek bir diğeri rolü üstlenerek devam edecek işini yapmaya. Kafaya takma kısmı da bu insanlara karşı savaşmayı öğrenmeniz için önemli. Unutmayın ki her sorun için bir çözüm gereklidir, o çözüm de bazen kendiliğinden var olmaz, emek ve zaman ister.
Öğrencilik dönemimdeki bir iş deneyimimden örnek vereceğim. Yüzeysel anlatıyorum. 5-6 kişiden iş alıp, 5-6 kişiye götürüyordum. Daha sonra bunların yaptığı işi alıp diğer bölgeye götürüyordum ve böylece işler zincirleme şekilde ilerliyordu. Sorun çıkartan 1 bölüm üretimin, işin ve düzenin tamamen bozulmasına olanak sağlıyordu.
Her neyse, işe yeni girmişim. İşimi öğrenmeye, ortamı ve insanları tanımaya çalışıyorum. 1 bölgedeki insanlarla tanıştım, anlaşmaya başladım. Sıra 2. bölgeye gelince birkaç gün sonra mırın kırın yapmaya başladılar çünkü ben sürekli işimi takip ederek onları boş bırakmıyordum. Sürekli önlerine iş gelince de bunlara tembellik geliyordu ve bana ''neden iş getiriyorsun, neden bu kadar hızlısın, neden neden'' deyip üste çıkmaya çalışıyorlardı. Bu kişilerin sorun çıkartması da benim iş yükümü 2-3 kat artıyordu ve iş düzeninin bozulmasıyla yine hesap bana soruluyordu.
1 hafta gibi bir süre onlara zaman verdim, alttan aldım, eyvallah çektim, sesimi yükseltip laf yapmadım ama bir yandan da hepsinin özelliğini, zayıf noktalarını anlamaya ve öğrenmeye çalışıyorum. Kısacası avımı çalılıkların arkasından izliyorum, takip ediyorum. Savaş açmak için taktik ve strateji, uygun zaman kovalıyorum. Bunlar mobbing yapmaya devam ederken en sonunda en doğru zamanı yakalayıp tüm verilerimle bunların üstüne çullandım, yanımda üst yetkili biri vardı ve işe henüz yeni girmeme rağmen beni haklı buldu, onlara ağzının payını verdi. O günden sonra beni ezmeyi bırak, seslerini bile yükseltemediler.
İşte olay budur, hamle yapmak için acele etmemek lazım. Kartları elinize alacaksanız, doğru zamanı yakalayacaksınız ve yarınınız yokmuş gibi elinizdeki tüm kartları oynayarak saldıracaksınız.
Bunun gibi binlerce insan ilişkileri konusunda tecrübem var, yaşamak ve yaşadıkça öğrenmek lazım. Ergenlik dönemimdeki asiliğim olsa hayırdır çekip büyük ihtimalle haksız bulunurdum ve bu ezmeler, laf söylemeler daha üst seviyeye tırmanırdı.