Intel 11. Nesil İşlemciler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Açıkçası yazıyı okumayıp mizaha vurmanız cidden üzücü.

i9 ailesi fiyasko olsa da i7 ve i5 ailesi umutlu. Özellikle render tarafında çekirdek açığı, yeni çekirdek mimarisi ve Xe GPU ile gelen Encode-Decode performansıyla kapatılmaya çalışılmış. Açıkçası yeni çekirdeklerin ve Xe grafik biriminin sayesinde, rekabet korunabilir.

i9 ailesi fiyasko olsa da i7 ve i5 ailesi umutlu. Özellikle render tarafında çekirdek açığı, yeni çekirdek mimarisi ve Xe GPU ile gelen Encode-Decode performansıyla kapatılmaya çalışılmış. Açıkçası yeni çekirdeklerin ve Xe grafik biriminin sayesinde, rekabet korunabilir.
Hocam bu dediğiniz yenilikler gerçekten önemli ancak giriş seviyesi 6 çekirdekli işlemci bile rakip takımın 12 çekirdeklisi kadar güç tükettiği sürece ne kadar fark yaratabilir ki? 11400F alacak birisi 145W'ı hangi bütçede soğutacak, onu besleyecek VRM'li anakartı nasıl alacak? En basit kullanıcılar için bu neslin en önemli artısı tek çekirdek performansı, o da TDP'yi limitlediğinde kayboluyor, limitlemeyince de işlemcinin 2 katını anakart ve soğutucuya harcattırıyor. Benim şahsen bu nesilden hiçbir beklentim yok, kimseye önermeyi de planlamıyorum. Upgrade yapacaklar mevcut nesilleri alarak daha iyi tercih yapabilirler, sıfırdan büyük paralar atacaklar da DDR5'i bekleyebilirler.

Gerçekten 11400F'in 145W'a kadar güç çektiği doğru mu? Arkadaşım 11400F'i bekleyecekti ama iş gerçekten böyleyse boşuna beklemesini istemem.

145W'ı anca tüm çekirdekleri yük altına soktuğunuzda görme olasılığınız var. Yani, Render veya sentetik bir testte işlemcinin bütün çekirdekleri yük altına sokunca bu güç tüketim değerlerine belki ulaşabilir.

Oyun oynanacaksa 11400 ile zaten böyle bir şey söz konusu değil. Waat değeri 50 ile 80W arası değişim gösterir oyunlarda genelde.

İ5 ailesini burada bakabilirsiniz, İ7'de hayır yok...

@The Man From E.A.R.T.H. Gerçekten 11400F'in 145W'a kadar güç çektiği doğru mu? Arkadaşım 11400F'i bekleyecekti ama iş gerçekten böyleyse boşuna beklemesini istemem.
Turbo frekansına bağlı biraz da ama çekebiliyor. Bence beklemesin, bütçesine göre Ryzen 3000, Ryzen 5000 veya her ne kadar çok tavsiye etmesem de Intel 10. Nesil arasından seçimini yapıp toplasın bilgisayarını.
145W'ı anca tüm çekirdekleri yük altına soktuğunuzda görme olasılığınız var. Yani, Render veya sentetik bir testte işlemcinin bütün çekirdekleri yük altına sokunca bu güç tüketim değerlerine belki ulaşabilir.

Oyun oynanacaksa 11400 ile zaten böyle bir şey söz konusu değil. Watt değeri 50 ile 80W arası değişim gösterir oyunlarda genelde.
Aynen hocam 145W değeri sentetik testte. Oyunda biraz daha az olur ama 100 altı olacağını sanmıyorum ben, özellikle CPU'ya yüklenen oyunlarda stres testinden pek farklı olmayacaktır.
Açıkçası her işlemcinin tüm çekirdeklerde 140 Watt gibi bir değeri göreceğini zannetmiyorum.
Hocam testler doğruysa İ3'lerde bile 100W gibi değerler görebiliriz. Mesela 11600KF ve 11400F testleri, sırasıyla 209 ve 145W çekmişler. Aynı testte 10400F 360'lık sıvı soğutma ile 70 derecede duruyor ki bu da doğruysa korkunç bir durum bence.

1616394805528.png

İşlemci için yeni PSU gerekir. Gerçi ülkemizde işlemciyi bile alabilir miyiz orası da ayrı. Neyse, hayalimizde bari alırız artık. :D

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı