Intel 13. ve 14. nesil işlemcilerin problemli olduğu iddia edildi

Makaleler
14
Yer
Dubai
Fireship, Low Level Learning ve çok daha fazlasının yaptığı haberlere göre, Intel 13. ve 14. nesil işlemciler, microcode algoritmasında var olan bir hata nedeniyle, neredeyse %100 oranda çökmeye maruz kalıyorlar. (İddia.)

Alderon Games'in paylaştığı blog yazısına göre (bkz), Intel CPU'ları ile ciddi bir stabilite sorunu keşfedilmiş. Alderon Games 5 farklı alanda sorunu tespit etmiş.
  • Son kullanıcı: Firmanın geliştirdiği oyunların, çökme raporlama araçlarından gelen raporlara göre, binlerce rapor birikmiş.
  • Resmi oyun sunucuları: Sürekli çökmeler sebebiyle, tüm sunucunun çökmesine sebep oluyor.
  • Geliştirici ekip: Oyun geliştiren ekip, sürekli çökmeler sebebiyle ilerleme kat etmek, yaptıkları ilerlemeleri kaydetmek gibi sorunlara maruz kalmışlar. Ayrıca bu çökmeler SSD ve RAM bozulmalarına sebep olmuş.
  • Oyun sunucusu sağlayıcıları: Oyun sunucusu sağlayıcıları da yine resmi oyun sunucuları gibi çökmelere maruz kalmışlar.
  • Benchmark çökmeleri: Firma önce problemin kendi oyunlarından kaynaklı olma ihtimalini değerlendirmek adına, oyunlarından bağımsız decompression ve bellek testleri yapmışlar, bunların sonucunda da çökmelerle karşılaşılmış.
Ayrıca firma, işlemcilerin 3-4 ay içerisinde git gide performans kaybettiğini ve sonrasında çökmelere başladığını belirtmiş.

Bununla beraber, Warframe'i geliştiren firma Digital Extremes, Warframe oyunundan gelen nvgpucomp64.dll kaynaklı çökmelerin neredeyse tamamının Intel 13. ve 14. nesil işlemcilerden geldiğini keşfetmiş. Oyunlar çökerken "Out of memory" (Bellek yetmiyor) hatasıyla çöküyorlarmış ve ilk başta suç NVIDIA'ya atılmış. Ancak analizlerin gösterdiğine göre bu probleme sebep olan şey, işlemci. Bu noktada ben decompression sırasında gerçekleşen failler sebebiyle, oyuna corrupted data gitmesinin, "Out of memory" hatalarına sebep olduğunu düşünüyorum.
1721895929504.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunu belirten bir haber, yazı var mı?
İntel kendisi kabul etti zaten, böyle bir sorunun olduğunu, BİOS upsateler ile düzeltmeye çalıştıklarını ama düzelmediğimi ve üstelik oksidasyon sorunu olduğunu da kabul ettiler. Ama dediğim gibi ilk çıkanlarda mevcut bu sorun. Ama 2024 Mayıs itibariyle olanlarda herhangi nir sorun olmadığını belirtti.

Intel 15. nesilde kurtaramazsa AMD'ye karşı ayvayı yedi.

İntel kendisi kabul etti zaten, böyle bir sorunun olduğunu, BİOS upsateler ile düzeltmeye çalıştıklarını ama düzelmediğimi ve üstelik oksidasyon sorunu olduğunu da kabul ettiler. Ama dediğim gibi ilk çıkanlarda mevcut bu sorun. Ama 2024 Mayıs itibariyle olanlarda herhangi nir sorun olmadığını belirtti.
Intel tabii ki yenilerinde sorun yok diyecek. Şirketlerin damage control mekanizması, yalan söylemeyi de efektif bir taktik olarak kullanır. Mayıs'tan itibaren problem olup olmadığını araştırmacılar ve son kullanıcılar olarak biz göreceğiz. Bu sebepten ötürü yazılı bir kaynak sordum bahsettiğin Mayıs 2024'ten itibariyle çıkan ürünlerde problem olup olmadığına.

Intel tabii ki yenilerinde sorun yok diyecek. Şirketlerin damage control mekanizması, yalan söylemeyi de efektif bir taktik olarak kullanır. Mayıs'tan itibaren problem olup olmadığını araştırmacılar ve son kullanıcılar olarak biz göreceğiz. Bu sebepten ötürü yazılı bir kaynak sordum bahsettiğin Mayıs 2024'ten itibariyle çıkan ürünlerde problem olup olmadığına.
Yazılı kaynağa gerek yok ben 3 gün önce 14900KF aldım hiç bir sorun yok. Voltajlarlar çok stabil, muazzam çalışıyor. İlk zamanlarda alanlara da geçmiş olsun. 2. elde de gitmiyor. Neden geçmiş olsun diyorum; çünkü, işlemciler bozuluyor.

Son düzenleme:
Yazılı kaynağa gerek yok ben 3 gün önce 14900KF aldım hiç bir sorun yok. Voltajlarlar çok stabil, muazzam çalışıyor. İlk zamanlarda alanlara da geçmiş olsun. 2. elde de gitmiyor. Neden geçmiş olsun diyorum; çünkü, işlemciler bozuluyor.
Zaten herkesin işlemcisi ilk aldıklarında sorunsuz çalışıyor, konu tam olarak o değil.
Bu işlemciler zaman içerisinde yüksek voltaja maruz kaldıkları için kullanıldıkça arıza vermeye başlıyorlar, henüz 3 gün önce almış olduğun işlemcinin şu an sıkıntısız çalışması zaten normal bir durum.
Ona bakılırsa bendeki Intel Core i7 13700H'da da şu an bir sıkıntı yok ama cihazım henüz yeni ve şu ana dek pek kullanmadım, şu an sorunsuz çalışması işlemcinin kesin bir şekilde sorunsuz olduğunu ortaya koymuyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı