Intel batar mı?

Şirketin kapatılmamış olması onun batmadığı anlamına gelmez.
Nvidia Deepseek'in çıkması ile borsada 600 milyar dolar gibi bir düşüş yaşadı ve zirveden aşağı indi. Bu şirketler bir teknoloji şirketi yani teknoloji satıyorlar, tek bir ürün gamı ile piyasaya girmiyorlar. Nokia esasında bir telekomünikasyon şirketi ve şu an bu alanda faaliyet sürdürüyorlar.

İntel evet genel olarak bireysel işlemcilerden para kazanıyor ancak İntel sadece bundan ibaret değil.

Örnek olarak x86 mimarisini kullanan iki şirket var birisi doğal olarak İntel ve diğeri de AMD bunlar dışında bireysel işlemci üreten şirketler ve işlemci üretimi için farklı mimariler var. Yani asıl para kaynakları işlemci üretimi değil bunun temelinde yatan sahip oldukları teknoloji.

Örnek olarak bir kaç ay önce AMD ve İntel bir araya gelerek yeni bir mimari üzerinde veya mevcut mimarinin gelişimi için çalışacaklardı, her ne kadar bu iki şirket işlemci üretimi ve satışı konusunda rekabet ediyor olsa da temelde aynı teknolojiyi kullanıyorlar.

Bunlara rakip olan bir diğer tehdit ise ARM, Apple ve Qualcomm bu mimari üzerinden işlemci üretiyorlar ve sadece bilinen ürünleri için değil ( telefon, bilgisayar ) aynı şekilde diğer ihtiyaçları için de mesela telekomünikasyon, veri ve ağ merkezleri gibi. Bunlar dışında büyük şirketlerde bu mimari üzerinden kendi ihtiyaçları için pek çok alanda işlemlerini üretiyor mesela Google, Microsoft gibi.

Aynı şekilde geçenlerde haberi çıktı mesela Nvidia da kendi işlemcisini üretecek ve bunun için farklı bir mimari kullanıyorlar RISC-V keza aynı şekilde Çin de bu mimari üzerine yatırım yapıyor açık kaynak olduğu ve ambargo altında olduğu için.

Yani İntel bugün çok iyi bir işlemci mimarisi ile çıksa ve rakipsiz olsa bunu lisanslı olarak satar, işlemci üretmese bile olur.

Bu yüzden büyük şirketler mesela Nvidia'nın yapay zeka konusunda ki gücünden dolayı birleşme kararı aldı, çünkü tekelcilik söz konusu.

Mesela şunu derdik İntel rakipsiz olduğu için her nesilde işlemci soketi değiştiriyor, performans getirisi olmadan yüksek fiyatlar ile satış yapıyor diye ve yeni yeni bireysel ve kurumsal işlemci satışında AMD'nin öne geçmesi bu şirketler için genel olarak bir başarı veya başarısızlık değil.

Çünkü Apple büyük ve güçlü bir şirket ve kendi bilgisayarları, telefonları için kendi işlemcilerini kullanıyorlar, ve Qualcomm daha yeni ARM mimarili Windows bilgiayarlar çıkarmaya başladı. İki gün sonra farklı bir şirket masaüstü kısmında 9800x3D'den çok daha iyi bir oyun işlemcisi üretebilir ve onu kullanırız.

Deepseek'in bu etkisi ise Nvidia'nın yüksek fiyatlı yapay zeka gelişimi için ürünlerini almak yerine daha ucuza ve alternatifler ile bir Chatgpt hatta ondan daha iyi bir yapay zeka yapılabileceğini gösterdi. Bugün Nvidia ben artık ekran kartı üretmiyorum dese bu kadar zarar etmez.

Hepinizin yorumunu okudum.Intel zaten X86'yı buldu diye biliyorum.Zaten işlemcileri en çok geliştiren marka Intel.Nokia nasıl teknolojide birsürü şey yaptıysa Intel de öyle.Ama eski şanına kavuşmaları baya zor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı