Intel Core 2 Duo E7200 Sistem Upgrade Sonrası Düşük FPS Sorunu

toxinn02

Kilopat
Merhabalar, çok eski bir anakartım var, modeli:
  • ASUS P5KPL AM-SE
Teknik özellikleri ise LGA 775 Soket, DDR2, Maks. 4 GB RAM.
Şu anki sistemim:
  • 2 GB RAM (Kaç MHz bilmiyorum.)
  • Core 2 Duo E7200 İşlemci
  • Windows 7 64 Bit
Şimdi bu sistem eski biraz biliyorum ama ben bu sisteme yapacaklarımla sadece Fallout 4, Battlefield 4, Black Ops 3 (olmasa da olur :)) ve GTA 5 oynamak istiyorum. Ayarlar ise sırasıyla Medium/Ultra/Medium/High-Med yeterli.

Para elime birden geçmediği ve geçince de harcandığı için tek tek başlıyayım dedim. Kendimce gidip ilk adım olarak bir 500W Xigmatek PSU ve MSI GTX 750 Ti ekran kartı aldım. Parçalar kenarda dursun, işlemciyi de halledince montaj yaparım dedim ama tabii ki dayanamadım. :) Şu anda açık olan sistem yukarıdakinin aynısı + GTX 750 Ti.
Şimdi birkaç tane sorum var:
  1. Darboğaz var evet ama hangileri darboğaz bilmiyorum. İşlemciyi de RAM'i de değiştireyim mi?
  2. Şimdilik Battlefield 3 oynayabiliyorum ama mediumda 30-40 FPS, hatta bazen 24-29'a düşüyor. Nadiren de olsa 15'e kadar görüyorum. Bu ekran kartı için normal midir yoksa diğer donanımlarım performansı mı düşürüyor?
  3. Fallout 4'ü test ettim medium ayarlarda. Oyunda sabit bir noktada durunca akıcı görünüyor, yürüyüp biraz ilerledikten sonra yoğun takılmalar oluyor. Durup bir süre hareket etmezsem takılmalar geçiyor. Bu RAM yüzünden mi yoksa işlemci yüzünden mi?
  4. Oyunlarda loading pencereleri çok uzun sürüyor. Bu harddisk mi, RAM mi yoksa işlemci kaynaklı mı?
Bütün bu problemleri, ve oynamak istediğim oyunları Core 2 Quad Q9550 işlemci ve toplam 4 GB RAM ile çözebilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle o RAM ile hiçbir oyun oynanmaz, baştan belirteyim. İşlemciniz en iyisi de olsa 2 GB RAM sistem artık hiçbir şeye yetmiyor. RAM'i mutlaka yükseltin, işlemciden ve harddiskten önceliği var sizin sisteminizde. RAM kaynaklı kısıtlama ortadan kalktığında, sistemde işlemci darboğazı oluyorsa artık daha belirgin olacaktır. Suçu işlemciye atma şansımız olacak. Oyun esnasındaki kaynak kullanım sonuçlarınızı paylaşmadığınız sürece hangisi sizi engelliyor %100 emin olamayız. MSI Afterburner yazılımı ile oyun sırasındaki işlemci, RAM ve ekran kartı kullanımınıza bakın. RAM sınırdaysa sizi kısıtlıyor demektir. İşlemci %80-90-100'lerde geziniyorsa işlemci darboğazı var demektir. HDD yavaş ise evet takılmalar yaşatabilir ama diğerlerine göre daha az önceliği var sisteminizde. Loading ekranlarının uzun sürmesinin sebebi (RAM yetersizliği oluyorsa onun oluşturduğu kasmanın dışında) harddiskinizin hızına bağlıdır. Sisteminizdeki RAM elbet yükseltilecek, işlemciden önce onu alın. Ondan sonra performanstan hala memnun değilseniz ve bariz işlemci darboğazı varsa işlemci yükseltebilirsiniz. Benim tavsiyem RAM dışında sisteme fazla para harcamamanız. Para biriktirip 1000-1500-2000 liraya yeni sistem toplamak en mantıklısı. Ekran kartınız da var artık elinizde. 1000 lira ile güzel sistem haline getirilebilir.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı