@BurakFIRAT big.LITTLE ile Intel P + E aynı değildir. Bunu nereden öğrendiniz ya da gördünüz bilmiyorum ancak tazelemekte fayda var. İki mimarinin tek ortak yanı işlemci yongasında iki farklı tipte çekirdek olmasıdır. Gerçeğindeki fark ise RISC ve CISC komut setleri arasındaki farktan, işletim sistemlerinin runtime ve task scheduler yapılarına kadar olan farklara kadar gider.
ARM'da ve big.LITTLE'da yapıalcak işlemlerin hangi çekirdekte olacağına, RISC sayesinde çekirdekler karar verebilirken, CISC temelli x86 işlemcilerde çekirdekleri yöneten OS olduğundan buna işletim sistemi karar verir. Yani kimse gidip X programa hangi çekirdeği kullanacağını söylemez. İşletim sistemleri böyle çalışmaz, hatta mikroişlemci tabanlı RTOS'da bile böyle yapamazsınız. OS, yapılacak Task'leri önem sırasına göre dizer ve işlemcide execute eder. Ancak hem Hyper Threading gibi sanallaştırma hem de CISC'in tek komut döngüsünde birden fazla executiona izin veren yapısı, big.LITTLE'dan farklı bir tablo çıkartır karşımıza.
Yani benzerlik falan yoktur. Bununla ilgili iki sene önce buraya bir yazı da yazmıştım:
ARM ve x86 karşılaştırması yaptığımız bu yazımızda komut setleri, mimari ve tüm temel farklılıklara bakıyoruz. Android, üç farklı türde işlemci mimarisi
Intel kaynak kodlarını kimseyle paylaşmaz hatta Windows ile bile paylaşmaz. İşletim sistemleri böyle çalışmaz. W11'in tavsiye edilmesinin en büyük nedeni bu optimizasyon. Nitekim bu zaman içinde destek kaybedecek bir durum da değildir. Yanlış bilgilendirme yapmayalım. Kimse program yazarken kaynak kodlarına girmez, ASSEMBLER yılları eskide kaldı.
Ki Intel önceden de bu çekirdek olayını denedi, özellikle de mobil alanda. Ancak o zamanın işletim sistemleri ve özellikle de mobil işletim sistemleri o kadar atik değildi.
M1 mevzusu ise tamamen uygulama geliştiricilerinin hantallığı ile ilgili. Tanıdığım birçok fotoğraf - video geliştirici M1 işlemcili laptoplara bir noktada geçti. Özellikle mobil uygulama geliştiren kullanıcıları saymıyorum bile. Ancak mühendislik ve özellikle benim de çalıştığım gömülü yazılım alanında, uygulama üreticileri bırakın M1'i macOS'u daha Windows'da takılmadan çalışabilen IDE sunmaktan aciz.
Ne yazık ki bu uygulamalar ve geliştiricileri için kimin hangi platform desteğine ihtiyacı olduğu önemli değil. Mesela hergün kullandığım Altium programı, binbir meşakkatle Windows kurulan M1 MacBook'larda, normal bir Windows bilgisayara göre daha hızlı çalışıyor. Ancak 2 sene geçmesine rağmen geliştiriciler bırakın M1'i macOS desteği bile yayınlamadı.