INTEL HT Teknolojisi Nedir ?

Erhan Göğüş

Hectopat
Yer
Gaziantep
Daha fazla  
Meslek
Ö.G.G.
  • Bilgisayar, çok işlemcili bir bilgisayar olarak açıklanan için bilgisayarı bekleyebilirsiniz.
  • İşlemciler birden çok işlemci yüklü görünmesini bekleyebilirsiniz.

4 yollu çoklu işlem yeteneği ile işlemcinizdeki her bir çekirdeğin aynı anda iki işlem üzerinde çalışmasını sağlar. Intel® Hyper-Threading Teknolojisi (Intel® HT Teknolojisi), Intel HT Teknolojisini destekleyen bir Intel® işlemci ve Intel HT Teknolojisi ile kullanılabilen bir chipset, BIOS ve işletim sistemi gerektirir. Performans kullandığınız donanıma ve yazılıma bağlı olarak değişecektir

Kaynak : Microsoft

Ayrıca bu teknolojiyi oyun testleri ile daha iyi tanımlayabiliriz. Test biraz daha eski oyunlar üzerinde denenmiştir. Yani konu güncel değildir.

Testte kullanılan İşlemci;

Intel® Core™ i7-920 Processor (8M Cache, 2.66 GHz, 4.80 GT/s Intel® QPI)

NOT : Tamamen Alıntıdır.

Yani Recep BALTAŞ'ın dediği gibi HT %10 performans sergiliyor. Basit örneklerle :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Hala oyunları baz alarak test yapıyorsanız ben yokum abi.
Bilgisayar mantığı sadece oyun değildir. Veri işleme matematiksel hesaplama (computing) vb. bizlerin kafasının alamayacağı çok şey vardır.

Hala oyunları baz alarak test yapıyorsanız ben yokum abi.
Bilgisayar mantığı sadece oyun değildir. Veri işleme matematiksel hesaplama (computing) vb. bizlerin kafasının alamayacağı çok şey vardır.

HT konusu oyun ve 3D Mark testleri ile öne sürülüyor.

- - - Güncellendi - - -

3-4 sayfa tartıştık ve konu açıyorsun Erhan ! Post falan mı kasıyorsun gerçekten anlamıyorum.

Konu zaten kapandı. Bu sadece yanlış bilenler için bilgilendirme. Post falan değil.

O kadar tartıştık. Bazı şeyleri ortaya döktük. Herkes birşeyler söyledi. Bir Allahın kulu da 32 bit ila 64 bitlik işletim sistemleri ve komutları konusuna değinmedi.
HT, 64 bitlik komut dizelerinde geçerli olmaz. Tek geçerlilik kuralı 32 bit komut dizelerindedir. Her bir iş parçası 32 bit komut dizesi işleyebilmektedir. Ancak işlemci yapısı (çekirdek) 64 bitte çalışacak şekilde tasarlanmışlardır. Tek çekirdek eğer 64 bitte çalışıyorsa o zaman HT teknolojisi olmayacaktır. 2 iş parçası da aynı satırları (64 bit'in tümünü) işleyecektir. Bu da performans olarak geri adımdır. Neye göre? 64 bit tek çekirdek yapısında bulunan donanımlara (işlemcilere) göre. Günümüz teknolojisi olan EMT 64 tekniğinde çıkan tüm işlemciler 64 bit komut dizelerini işleyebilmektedirler. Eğer işletim sistemi ve komut dizeleri 32 bit ise, işlemci HT olabiliyorsa 32 bitlik satırları çift işleç ile işleyecektir. Bu da ciddi bir performans sunacaktır. Ancak bu performans herkesin anladığı gibi uçuk kaçık bir performans değildir. İşlemci iş yükünü iş parçacıkları arasında paylaştıran ve aşırı veri işleme olayı ile işlemcinin TDP' e ulaşmasını nispeten engelleyen bir sistemdir. Haliyle işlemci daha az güç tüketecek ve daha az ısınacaktır.

İşlemci iş yükünü iş parçacıkları arasında paylaştıran ve aşırı veri işleme olayı ile işlemcinin TDP' e ulaşmasını nispeten engelleyen bir sistemdir. Haliyle işlemci daha az güç tüketecek ve daha az ısınacaktır.

Ne güç tasarrufu be abi. Öbür konudaki mesajımı okumadın mı? Güç tasarrufu işinin uzmanı ARM bu işlemcilerin güç tasarrufu berbat diyor :) HT = Fiyasko!

Ne güç tasarrufu be abi. Öbür konudaki mesajımı okumadın mı? Güç tasarrufu işinin uzmanı ARM bu işlemcilerin güç tasarrufu berbat diyor :) HT = Fiyasko!
Sen ona inanma:D
Bir işlemci top processing'te çalışırken daha fazla enerji harcaması olur. 32 bitlik veri işlemesinde tek kanaldan yapmaktansa çift kanaldan yapmak daha mantıklıdır. 64 bit işlemcilerde ise 32 bit işlenirken uç bitler sıfır (0) olarak işleneceği için onlar da data olarak görülür.
NOT: Hangi işlemcilerden bahsetmiş bilmiyorum ama 32nm değilse elbette güç harcaması yüksektir. Üstelik günümüzde bire bir HT karşılaştırılması yapılamayacak kadar sınırlıdır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 13 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı