13 yıllık laptop kullanıcısı olarak artık masaüstü sisteme geçmeliyim dedim. Sistemler hakkında hiçbir fikrim olmadığı için yaklaşık 2-3 aydır gerek YouTube üzerinden gerek Technopat (çoğu şeyi sizden öğrendim teşekkürler bu arada) üzerinden edindiğim bilgilere dayanarak alacağım işlemciyi AMD Ryzen 5 5600 olarak seçmiştim. Ama son bir haftadır fikrim değişti.
Bütçemin kısıtlı olması ve sadece oyun oynayacak olmamdan dolayı (render vb. yapmayı düşünmüyorum) işlemciyi Intel i3 12100F olarak alma kararı verdim. Bunun en büyük sebeplerinden birisi AMD Ryzen 5 5600 alırsam bildiğim kadarıyla çok fazla ısınıyor, hatta bu işlemci için soba diyenleri bile gördüm. Sıvı soğutucuya ekstra ücret vermemek için, Intel i3 12100F'in de stok soğutucusu gayet yeterli olduğu için (birçok kaynağa baktım hepsinde yeterli yazıyor) AMD tarafından vazgeçtim. Bir başka sebep ise fazla bilgim olmadığı için hazır sistem satın alacağım. Bu hazır sistemlerin çoğunda AMD işlemcinin anakartı 320'li oluyor, Intel işlemcinin ise 620 oluyor. Anakartlar hakkında bildiğim kadarıyla sayısı yükseldikçe kalitesi de yükseliyor (çünkü çoğu sistem 320'den 550'ye yükseltmek için 1500 lira istiyor). Yanlış biliyorsam affola, yanlışımı düzeltirseniz sevinirim. Yani demek istediğim Intel işlemcili hazır sistemin anakartı daha kaliteli mi oluyor doğru mu anlamışım?
Bu iki işlemcinin seçtiğim ekran kartıyla birlikte çekilmiş oyun test videolarına baktığımda aralarında 5-10 maksimum 15 FPS fark var. Bazen Intel önde bazen AMD önde bazen de ikisi de eşit oluyor. RDR 2, GoW gibi oyunları ikisi de rahat 70 FPS üstü oynatıyor.
Aklıma takılan sorular şunlar sırasıyla aşağıya yazıyorum:
1- İki işlemciden hangisi sıvı soğutucuya ekstra bir ücret vermeden, stok soğutucuyla yetinir?
2- Sıvı soğutucuya para vermemek için AMD'den kaçmak ileride pişman olacağım bir hareket mi? (bütçem kısıtlı olduğu için böyle bir karar verdim, AMD aşıkları rica ediyorum bana sövmeyin)
3- Anakartlarda benim bildiğim gibi sayı yükseldikçe kalitesi de mi artıyor? Örnek veriyorum ASUS Prime A320M-C anakartı ile MSI Pro H610M-E karşılaştırıldığında MSI daha mı güncel ve kaliteli? (Marka MSI değil de Gigabyte da olabilir, markaya değil de sayılar üzerinden sorduğum bir soru)
4- İşlemciyi i3 12100F değil de i5 12400F yaparsam sıvı soğutucudan kaçarken vermediğim parayı vermiş olacağım. Çoğunlukla Valorant ayrıyeten güçlü sistem gerektiren hikayeli oyunlar için i3 12100F yeterli olur mu yoksa i5 işlemci tarafına mı geçmeliyim?