Intel i7 6700HQ GTX 960M Sistem Oyunlarda Düşük Performans Sorunu

Mert Beşiktaş

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, ben internetten ASUS N552VW FW171T notebook satın aldım ve 1 Temmuz Cuma günü elime geçti. Başlarda hiçbir sıkıntı yaşamadım ama sırayla istediğim oyunları kurduğumda ısınma ve FPS düşüşü sorunları yaşamaya başladım. GTA 5 kurup oynadığımda bilgisayarımın kendi algıladığı ve bana önerdiği ayarlarda (High - Very High ve 1080p) 45-50 FPS'ten daha fazlasını çok nadir gördüm. Witcher 3 oynarken de tüm ayarları en düşüğe alıp çözünürlüğü düşürerek 60 FPS'te oynuyorum. Ayrıca bilgisayarım neredeyse oynadığım her oyunda kasıyor. Far Cry 4'te de GTA 5 ile aynı şekilde oynuyorum (Önerilen ayar ve çözünürlükte 45-50 FPS'te) ve bu sorunu sadece yüksek özellikli oyunlarda yaşamıyorum. Daha önce Crysis 3 gibi oyunlarda bile kasma yaşadım. Bu arada GPU yani ekran kartı sıcaklığım oyundayken 88 santigrat dereceye kadar geldi. Laptopumun da tek fanı var. Ayrıca tüm sürücülerim, ekran kartım, BIOS falan güncel ve Windows 10 kullanıyorum. Bu kasmaların sorunu ısınmadan dolayı mı yoksa henüz anlayamadığım farklı bir sebebi mi var? Bu özellikle bu oyunları sabit 60 FPS oynayamam da beni üzüyor açıkçası. Kısacası yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar.
Laptopun özellikleri:
  • 2x8 GB DDR4 RAM
  • Nvidia GeForce GTX 960M 4 GB GDDR5 Paylaşımsız Ekran Kartı
  • Intel i7 6700HQ Skylake 6. Nesil 4 Çekirdekli İşlemci
  • 1 TB 5400 RPM HDD + 128 GB SSD
Not : Laptopun altına büyükçe bir kitap koyup havalandırmanın önünü açarak da denedim. Isınma aynı şekilde devam ediyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Bugün, yazdıklarınızdan sonra SSD'ye kurduğum Far Cry 4'ü oynarken ekran kartım 90 derece sıcaklığa ulaştı ve bu bilgisayarımda gördüğüm en yüksek değer. Şu anda kaliteli bir laptop soğutucusuyla sistem özelliklerimin yettiği herhangi bir oyunda kasma sorununu çözmem mümkün mü? Yani soğutucu FPS problemini ortadan kaldırır mı, veya kaldırırsa derece ve FPS bakımından ne kadar fark yaratır? Bu arada çözünürlüğü düşürerek kasma sorununun bir kısmını çözebiliyorum ama bu hem ısınmaya çözüm değil hem de doğal olarak görüntü kalitesi düşüyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kaliteli bir soğutucunun elbet faydası olacaktır. Kitap koyarak yükseltmenizi tavsiye edecektim ama zaten yapmışsınız. Önceden kullandığım laptopta (HP Pavilion G6-1010ET) büyük faydasını gördüm, hatta soğutucu ihtiyacı duymuyordum. Yerden 2 santim yükselmesi yeterli olmayabilir, en azından 8-10 santim yukarıda tutuyordum. Laptopun altında üç köşeden kitap/kutu gibi şeylerle destek yapıyordum ki oynarken sallanmasın ya da düşmesin diye. Fan ızgaralarının yerden 1-2 santim yükselmesi yeterli havayı alacağı manasına gelmiyor ne yazık ki. Havanın akış yönü ters düşebiliyor bazen. Bahsettiğim şekilde tekrar deneyin. Olmazsa servise gönderin macun yenilenmesi için, ya da el beceriniz iyiyse kendiniz söküp termal macun yenilemesi yapabilirsiniz. 90 derecede frekans düşmesi gerçekleşiyordur, bu yüzden FPS sorunu yaşıyorsunuz tahminimce. Adı geçen HP laptop performansı özelliklerine göre iyiydi, ancak soğutabilirsem. Kütahya soğuğunda elimde eldiven, sırtımda mont, balkonda oyun oynamışlığım var. Canavar gibi çalışıyordu soğukta.

Laptopun altına koyduğum kitap zaten oldukça kalın bir kitap olduğundan dediğinizi denedim. Bir de, laptop soğutucunun en yüksek çalışma hızında ekran kartının sıcaklığına ve FPS değerine etkisi kabaca (tahminen) ne kadar olur ?

Laptop'larda uzun süreli oyun oynadığınızda herkesin karşısına çıkan bir problem.
Laptop'un soğutucusuna güveniyorsan, altının boşlukta olması gerektiğini, hava çıkışının tarafının boş olmasına özen göstermelisin. Yok yine işe yaramıyor dersen, yıllarca kullandığım soğutucu Zalman ZM-NC3000U'u tek geçerim, daha iyisini de görmedim.

Logitech N200 kullandım. 0-1-2 kademeleri vardı, 1'i internette gezinirken ya da hafif oyunlarda kullanıyordum, tamamen sessiz mod. 2'yi ise sistemi zorlayan oyunlarda kullanıyordum. Biraz sesi vardı ancak soğutması iyiydi. Masada soğutucusuz Skyrim oynarken 1 saatte ısınıp kapanan laptop, soğutucu aldıktan sonra 16 saat aralıksız oynadım hiçbir şey olmadı, el yakan ısısı da gitti. Yani doğru soğutucuyu alıp hava akışını düzgün ayarlarsanız soğutucunun etkisi olacaktır. Radeon HD 6470M ekran kartı ile 1366x768 çözünürlükte high ayarlarda FPS düşmesi yaşamadan akıcı şekilde oynayabiliyordum. Soğutucu yokken (FPS ölçmedim ancak gözle belli oluyor) yaklaşık 5-10 FPS civarında geziniyordu.

Arkadaşların yazdıkları dışında bir iki önerim olucak. Öncelikle şunu anlamalısın kullandığın ekran kartı ciddi anlamda bir canavar ve bunu oynadığın oyunlara adapte etmen lazım, ilk olarak nvidia denetim masasını açıyoruz daha sonra 3D ayarların yönetilmesi sekmesine geliyoruz, orada yüksek performanslı nvidia işlemcisini seçiyoruz, daha sonra hemen yanına bulunan, Program ayarları sekmesine geliyoruz ve sonrasında özelleştirmek istediğin programı veya oyunu seçip yine yüksek performanslı nvidia işlemcisini seçiyorsun ve sağ alt köşeden uygula butonuna tıklıyorsun. senin yaşadığın bu problemin temel sebebi nvidia optimus teknolojisidir. Bu teknoloji senin bilgisayarı kullanma biçimine göre farklılaştırıp değiştirir. Örnek olarak sosyal ağ sitelerinde gezinirken veya film izlerken nvidia optimus gtx960 ı değil de onboard ekran kartını devreye sokar, oyun oynarken iste gtx960 devreye girer. yukarıdaki yazımla sen oynadığın oyunları ihtimal ile değil kesin olarak gtx960 a adapte ediceksin ve daha yüksek bir performans alıcaksın

Not: hem dahili hem harici ekran kartlarının ikisinide en yüksek sürümde kullanmanın çok yararı olur. Nvidia Optimus bu geçişlerde daha net iş yapar.

Laptop tek fanlı olduğu için ne yazık ki güvenmiyorum. Zalman ZM-NC3000U bulamadım bir site haricinde, o siteden de çok çektim. Olmayan ürünleri stokta gösterip paranızı alıyorlar, onlar paranızı geri yatırana kadar çaresizsiniz. Bu modelin yerine ZM-NC1000 nasıldır, önerir misiniz? Bir de Cooler Master X Slim Notepal adlı model hoşuma gitti. Eğer buna da göz atıp yorumunuzu söylerseniz minnettar olurum.

Aslında dediğinizin bir kısmını daha önce yaptım. Örneğin Far Cry 4 oyunu zaten Nvidia GPU ile çalışıyor. Yani sanıyorum ki oyunlarım zaten yüksek performanslı Nvidia ekran kartıyla açılıyor.
Bir de ekran kartımı övmüşsünüz, teşekkür ediyorum. Ama ben ne yazık ki gerek internette gördüğüm kendi laptop modelimin inceleme testlerinde, gerek sitelerde GPU karşılaştırmalarında bu performansı göremiyorum. Örneğin GTA 5'te 1080P çözünürlükte oynarken hangi ayarları yaparsam yapayım sabit 60 FPS'te oynayamıyorum. Bunu sıcaklığa da bağlamayacağım çünkü performans testlerinde de bu şekilde. İşin beni üzen kısmı da, bu laptopa 4000 TL'ye yakın para vermem. Yani almadan önce Witcher 3, GTA 5 veya Far Cry 4 gibi oyunlarda 1080P orta - yüksek grafiklerde 60 FPS almayı hayal ediyordum.

Neden kimse bakmıyor buraya sorunum hala devam ediyor

Asıl tek fanlılar iyi performans verir Güvenmiyorum dediğiniz önerdiğim modelin üstüne dünyada ne yazık ki yok. Ama sizin dediğiniz model de iş görür. Bakmanız gereken özellikler:
  • Soğutucu alüminyumdan olacak ki bu da size ekstradan pasif soğutmadan avantaj sağlayacak.
  • Tek ve büyük fanlı avantaj sağlar.
  • 1 tane USB girişinizi işgal edeceği için üzerinde USB çoğaltıcılar bulunursa işiniz görülür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…