Intel i7 9700K Intel i5 10600K

En Tercih Edilen İntel İşlemci Hangisidr ?

• Oy verenlerin toplamı
    70
9700K 8 çekirdekli bir işlemci. 10600K ise 6 çekirdek 6 threadli bir işlemci. Render vs. gibi çekirdeğin yanında thread/izlek kullanan uygulamalarda 10600K öne çıkar. Oyunlarda ise gerçek çekirdeğin yerini tutmaz thread/izlekler. Aynı işlemcinin thread kapalı vs. açık oyun testlerinde bir fark olmadığını kanıtlayan birsürü test var ( 3-5 fark ise anlık yük durumu gibi koşullardan ötürüdür).
10600K daha yeni diye 9700K çöp zannetmeyin. İki işlemcinin de çekirdek başına performansı hemen hemen aynı. Özellikle Intel'de anakartlar en fazla iki nesil kullanılır. Her yıl işlemci değiştirmiyorsanız iki nesil işlemci desteğinin hiçbir anlamı yok.
Kaldı ki 9700K ve 10600K neslinde ne PCI EXPRESS 4 desteği ne de DDR5 gibi diğerinden farklı bir teknoloji var.
Bu sebeplerden oyun için 9700k derim.
Konu açılmışken sırf daha fazla işlemci nesli destekliyor diye düşük performanslı AMD işlemci alırken de iyi hesap etmek gerekli. Pratikte AMD işlemciler için ideal olanı en kötü 1 nesil öncesi anakartı kullanmak. Şöyle açayım: Ryzen 1600X zamanındaki B350 veya X370 anakarta Ryzen 3600X takabiliyor musun? 3700x'i sormuyorum bile. İddia edilen bazı şeylerin pratikte karşılığı yok veya yapmak mantıksız. Kağıt üstünde propoganda gibi.
İhtiyacınızı iyi belirleyip uygulamada da neler olabileceğini, kar-zarar durumunu hesaplayarak analiz etmek en mantıklısı.

Yalancı demedim. Ryzen kullanıyorum bunu alma demek için neden sunman lazım. Ona gönderme yaptım.
Kullandığım 3600 işlemci turbo boost ile 4.2GHz hızlara ulaşabiliyor ama 240mm sıvı soğutmaya rağmen 75 derece civarı geziyordu. Çoğu 3600 kullanıcısı gibi bende undervolt yaptım ve 1.2V 4.2GHz'e sabitledim. Sıcaklık 20 derece düştü ve performans kaybı olmadı. Şimdi AMD bunu yapamıyorda kullanıcı mı yapmak zorunda kalıyor? Normal bir kullanıcı olarak ben bunlarla uğraşmak zorunda değilim. Stabilite yakalamak için kademe kademe voltaj girerek CPU stress testlerinde kafa patlatmak zorunda da değilim.
Intel işlemci kullanan arkadaşlarımdan hiç böyle bir şey duymadım.

OC Desen teorik olarak her Ryzen işlemciye OC olabiliyor ama pratikte 12+2 faz beslemeli ROG Strix B550-F ana kart ile 50MHz bile OC yapamıyorsun. Bu bütün Ryzen işlemciler için böyle. Doğru düzgün OC olabilen Ryzen işlemci yok. İyi silikon denk gelen şanslı kişileri saymazsak. Silikon kalitesi yerlerde.

Ryzen işlemcilerin rakipsiz olduğu tek konu F/P ve çoklu çekirdek performansı.

Bu arada kullandığım işlemci de BIOS kastırıyor. Nasıl bir talihsizlikse işlemcimi hangi ana karta taksam BIOS'u kastırıyor.

Benim memnuniyetsizliklerim bu yönde. Bir daha AMD işlemci almayacağım demek isterdim ama fakir bir ülkede yaşadığımız için mecbur alıp kullanıyoruz.

Dosya Ekleri

• r6 benchmark.png
    r6 benchmark.png
    608,5 KB · Görüntüleme: 51
Witcher 3 de işlemci kullanımı 30-45 arası seyrediyor
Apex legends da havada iken 50 60 yerde iken 45 55 bantlarında.
Rust da ise 30-40 arası 40ı aştıgını pek görmedim.

Ryzen 1600X zamanındaki B350 veya X370 anakarta Ryzen 3600X takabiliyor musun? 3700x'i sormuyorum bile. İddia edilen bazı şeylerin pratikte karşılığı yok veya yapmak mantıksız.
Gayet takılıyor neden takılmasın? 3900X bile kullanılabilir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Zaten 3600-3700X gibi stok 65W TDP değerine sahip işlemcileri herhangi bir AM4 anakart ile kullanmak sıkıntı olmuyor asıl sıkıntı yaratanlar stok 105W TDP değerine sahip olanlar.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı