Intel i7 9700K vs NVIDIA RTX 2080 Ti için anakart önerisi

MiniNinja

Femtopat
Merhaba Technopat ailesi.

Yakın zamanda internetten bilgisayar topladım parçalar aşağıdaki şekilde;

Anakart: MSI Z390-A PRO SOKET 1151 DDR4 4400(OC) VGA DP M.2 USB3.1 ATX
İşlemci: Intel Core i7 9700K 1151P
Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio 11GB 352Bit GDDR6 PCI-e 3.0
RAM: Corsair 32 GB(2x16 GB) 3600MHz DDR4
SSD: Samsung 970 Pro NVMe 512 GB 3500MB-2300MB/s M.2 SSD
PSU: Cooler Master MWE 750W 80+

Bütün parçaların teslimatı sorunsuz şekilde gerçekleşti. Kasa montajını sorunsuz şekilde yaptım ve gücü verdim. Bütün parçalara güç geldi, kasa çalıştı ama ekrana görüntü gelmiyordu. Aklıma ilk gelen ya anakart arızalıydı ya da işlemci. Kutudan sıfır bir şekilde çıkan parçalarda neden arıza olsun diye düşündüm. Kasa çalışırken anakarta baktığımda EzDebug LED bölümünde CPU ışığının beyaz şekilde yandığını gördüm. Parçalarda sorun olup olmadığını anlamak için RAM'leri çıkartıp başka kasada denedim ve sorunsuz çalıştı. Sorun RAM'lerde değildi. Ekran kartı da sorunsuz görünüyordu. Ama işlemciyi deneyeceğim başka anakartım yoktu. İşlemciden şüpheleniyordum çünkü satan mağazayı incelediğimde çok fazla şikayet ve teşhir ürünü sattıklarını gördüm. Bana gelen işlemcinin kutusu da biraz yıpranmıştı.

İşlemciyi alıp test ettirmek için bilgisayarcıları gezmeye çıktım. O ana kadar anakarta BIOS güncellemesi gerekebileceği aklıma gelmemişti. (Anakart piyasaya işlemciden önce çıktıysa, işlemcinin çalışması için daha düşük nesil işlemciyle BIOS güncellemesi yapılması gerekliymiş.) Girdiğim bir bilgisayarcı bana bu sorundan bahsetti, anakarta BIOS güncellemesi yapıldığı taktirde sorunun giderileceğini söyledi ama kendisinde uyumlu işlemci yoktu ve aradığım hiçbir bilgisayarcıda 1151 soket 7 ya da 8. nesil Intel işlemci yoktu. Bazıları BIOS'u anakarttan söküp manuel güncelleyip tekrar geri lehimleyerek bu işlemi yapabileceklerini söyledi. Tabi bu durum anakartı garanti dışı bırakacaktı. MSI servisini aradığımda bana 20 günlük bir süreçten bahsettiler, 10 dakikalık basit bir BIOS güncellemsi için tam 20 gün! Satın aldığım sitede 14 günlük iade süresi olduğu için, hizmeti uzun sürecek servislerden uzak durmak zorunda kaldım.

En sonunda bir tanıdık vasıtasıyla gittiğim bir bilgisayarcı bana anakartı güncellemektense iade edip daha kaliteli bir anakart almamı önerdi. Hız aşırtma ve parçalardan daha iyi verim almak için ASUS marka tavsiye etti. Ben de yapacak bir şeyim kalmadığı için anakartı tekrardan satıcıya geri kargoladım. İade sürecinin sonuçlanmasını bekliyorum. Belki de iade kabul edilmeyecek ve anakartı elime tekrardan gönderecekler, belki de iade edilecek ve yeni anakart alacağım. İadenin kabul edilmesi ihtimalinden dolayı ben de yeni anakart araştırmaya başladım. ASUS'un birçok modelini görünce kafam karıştı.

Sizlerden ricam, böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Siz olsaydınız ne yapardınız? Sizce sorun nerede?

İşin içinden çıkamadım. Bu işlemci, ekran kartı ve RAM üçlüsüne ortalama 1500 lira bütçeli nasıl bir anakart önerirsiniz?

Şimdiden teşekkür ederim

Son düzenleyen: Moderatör:
Sizce sorun nerede?
Sorun bana da ya anakartta ya da işlemcide gibi geliyor. Eğer anakartın chipseti Z370 olsaydı BIOS güncel değil derdim ancak chipset Z390. O işlemciyle BIOS güncellemesi gerekmeden direkt olarak kullanılması gerekir.
Siz olsaydınız ne yapardınız?
Ben de olsam anakartı değiştirirdim. Bütün sisteme bakacak olursak sanki anakart bir tık düşük kalmış gibi görünüyor. Bütçeniz doğrultusunda alttaki gibi bir anakart alınabilir.

Bütçe biraz daha artarsa da bu anakart tercih edilebilir.

Teşekkür ederim, önerdiğiniz anakartları ben de beğendim. İşlemciden de şüphelenmeye başladım. Gidip işlemci test ettireceğim bilgisayarcı arayacağım.
Garantiye de gönderebilirsiniz ya da değişim isteyebilirsiniz. Satıcıyı beğenmediyseniz iade edip daha guvenilir yerden yeniden işlemciyi alabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı