Intel neden güçlü dahili GPU'lu masaüstü işlemcisi yapmıyor?

Mobil işlemcilerin zar alanı masaüstü işlemcilere göre daha büyük olduğundan ve dizüstü bilgisayarlarda işlemciden ziyade GPU gücü kullanıldığından masaüstü işlemcilerde CPU çekirdeklerine daha çok alan ayrılır, performans açısından, 2 örnek göstereyim:
1649025602544.png
Bu TechPowerUp'da yer alan Intel Core 12900H işlemci, bu işlemci aşağı yukarı 50×25 mm boyutlarında.
images (7).jpeg
Bu ise 12900K'nın delid yapılmış hali, 12. nesil işlemciler bildiğiniz gibi LGA1700 soketini kullandığından bu işlemcilerin de boyutu 45×37.5 mm boyutunda.
2 işlemcinin de zar alanı hemen hemen aynı 217 ve 214 milimetre kare sırasıyla. En başta da dediğim gibi büyük ihtimalle masaüstü işlemcilerde saf CPU performansı daha önemli olduğundan GPU'ya gerektiği kadar masraf yapmıyorlar, ki Intel'in kullandığı mimari de buna pek müsaade etmiyor da olabilir, paket boyutu farkından dolayı. Benim teorim bu şekilde. Son olarak şunları atayım.
12900K zar görüntüsü:
Screenshot_20220404_014827.jpg
Gördüğünüz gibi ortadaki performans çekirdeklerinin büyüklüğü neredeyse zarın yarısını kaplamakta, hemen sağ taraflarında da verimlilik çekirdekleri görünmekte (4'lü kümeli halde olan kısım), en sağda da dahili GPU görünüyor, tahminimce yürütme birimleri olan EU'lar yani GPU çekirdeklerinin dizili olduğu kümeler şunlar:
Screenshot_20220404_015110.jpg
12900H ise şu şekilde:
Screenshot_20220404_014836.jpg
Gördüğünüz üzere mobil işlemci tarafında Intel farklı bir mimari yolunu denemiş, çekirdekler daha çok küçültülmüş ve GPU'ya ayrılan alan biraz daha fazla.
Screenshot_20220404_015223.jpg
Mavi ile işaretlediğim performans çekirdekleri, turuncu olanlar verimlilik çekirdekleri ve sarı olan kısım da GPU'nun yürütme birimleri yani Execution Unit diğer bir ifadeyle GPU'nun çekirdeklerinin olduğu kümeler.
Yani kısacası, tamamen kullanım amacına bağlı olarak durumlar değişebiliyor bu yüzden mobil işlemcilerde iGPU'lar daha güçlü Intel tarafında. Tabi bu benim düşündüğüm bir teori.

İşlemci içinde çok daha güçlü GPU yapamamaları teknik bir kısıtlamadan da olabilir diye düşünüyorum. Ancak bende çok isterdim mesela en azından 1080p de her oyun 60 FPS altına düşmeyecek şekilde olsa mükemmel olurdu ama bazı oyunlarda iyi iken AAA kalitelerde olmuyor.
Bir diğer düşüncemde bilerek yapmıyor olabilirler. Aralarında paslaşıyor vs de olabilir bunlar tahmini aklıma gelen şeyler.

Keşke dediğim gibi olsa şahsen 1080p de çok iyi olsalar hiç ekran kartı almadan direk APU alır geçerdim. Ama işte olmuyor.

AMD 3-4 senedir Intel'in karşısında durabiliyor, öyle olmasa Intel'in 12. nesil görünümlü 2. nesil işlemcileri kullanmaya devam ederdik. AMD sayesinde Intel sakladığı birçok şeyi ortaya çıkardı, çıkarmaya devam edecektir.

AMD Ryzen'den önce Intel karşısında ciddi anlamda çok çaresizdi, adamlar neredeyse batacaktı. Intel'in zayıf olduğu alanları iyi keşfedip, Radeon gibi bir altyapısı da olduğundan burada varlık göstermeye başladı. Fakat şu an Intel bunu neden yapmıyor derseniz, bence kısaca "önemsemiyorlar" o kadar. Yoksa altyapısı olmasa bile Intel gibi bir firma o altyapıyı kendine yaratır kesinlikle.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı