Intel stok fanı egzoz fana dönüştürmek

Dışarı hava atması gerekiyor bu şekilde içeriye hava ve toz alır.
Hocam fan yönü ters olmuş. Hava akışını bozar, kârdan çok zarar gibi geldi bana :)
Eğer etiket kasa içine değil de kasanın arkasına yani deliklere baksaydı haklısınız, asıl bu şekilde havayı dışarıya atar. İsterseniz işlemcinizin fanını söküp deneyin. Etiketsiz taraf yani fanın arka tarafı dışarıya veriyor havayı. Yani mantığınızda bir sorun yok ama fan yapraklarına bakın, etiketsiz taraf havayı dışarıya atacak şekilde, yani elinizi tuttuğunuzda arkası fan verecek havanın.

Fan yönü fark etmez. Önemli olan sürekli hava akışının olması ve içerideki ısılı bölgeleri hareket ettirerek parçaların daha fazla ısınmalarını önleyip, soğumalarını sağlamak. Her türlü aynı miktarda tozu içeri çekecektir. Toplam hava giriş çıkışında bir farklılık olmayacaktır.
Sistemdeki sıcak havayı devamlı döndürmenin soğutmaya sağlayacağı yarar dışarıdan gelen soğuk havanın içeride devirdaim şeklinde dönüp sıcak şekilde egsoz fanından atılmasından iyidir diyorsunuz. Yanlış.

Sistemdeki sıcak havayı devamlı döndürmenin soğutmaya sağlayacağı yarar dışarıdan gelen soğuk havanın içeride devirdaim şeklinde dönüp sıcak şekilde egsoz fanından atılmasından iyidir diyorsunuz. Yanlış.

Ben dedim ki:

Fotoğraflara tekrar bakın, sistem tek fanlı. Yani ben yorumumu buna göre yaptım.

Yani normalde başka fan varsa ve bunlar havayı içeriye çekiyorsa. Egzoz fanının havayı dışarı atması daha doğru olacaktır, katılıyorum. Çünkü diğer türlü var olan hava akış yönüne bir direnç oluşturacaktır.

Eğer etiket kasa içine değil de kasanın arkasına yani deliklere baksaydı haklısınız, asıl bu şekilde havayı dışarıya atar. İsterseniz işlemcinizin fanını söküp deneyin. Etiketsiz taraf yani fanın arka tarafı dışarıya veriyor havayı. Yani mantığınızda bir sorun yok ama fan yapraklarına bakın, etiketsiz taraf havayı dışarıya atacak şekilde, yani elinizi tuttuğunuzda arkası fan verecek havanın.
Ve evet, işlemci fanı normalde aldığı havayı işlemciye doğru aşağı yönlü aktaracak şekilde çalışır. Yani fotoğraflara göre üst kısmı kasa içine bakacak şekilde yerleştirildiğinde, havayı kasa dışına atar.

Fan yönü fark etmez. Önemli olan sürekli hava akışının olması ve içerideki ısılı bölgeleri hareket ettirerek parçaların daha fazla ısınmalarını önleyip, soğumalarını sağlamak. Her türlü aynı miktarda tozu içeri çekecektir. Toplam hava giriş çıkışında bir farklılık olmayacaktır.

Yönü fark eder. Kasalardaki fanların amacı içerideki havayı dışarıya vermektir. Yani sen fanı ters takarsan odadaki havayı kasanın içine verecektir. Haliyle kasa içerisinde bir hava dolaşımı olacaktır. Buradaki amaç kasa içerisinde hiçbir şekilde havanın dolaşmaması gerekiyor. Tüm fanlar kasanın içindeki havayı alıp dışarı vermesi gerekiyor. İçeride hava dolaşırsa isterse 10 fan olsun sisteme hiçbir faydası olmayacaktır. Aksine sıcaklık artacaktır.

Yönü fark eder. Kasalardaki fanların amacı içerideki havayı dışarıya vermektir. Yani sen fanı ters takarsan odadaki havayı kasanın içine verecektir. Haliyle kasa içerisinde bir hava dolaşımı olacaktır. Buradaki amaç kasa içerisinde hiçbir şekilde havanın dolaşmaması gerekiyor. Tüm fanlar kasanın içindeki havayı alıp dışarı vermesi gerekiyor. İçeride hava dolaşırsa isterse 10 fan olsun sisteme hiçbir faydası olmayacaktır. Aksine sıcaklık artacaktır.

Dediğiniz gibi hiç bir fayda olmama durumu söz konusu değil. Görebileceğiniz gibi Push/Pull(emme/itme) arasında pek bir fark yok. Farkın tek sebebi de PSU fan'ının varlığı.

Ayrıca fan havayı içeri de dışarı da verse kasa üzerinde yer alan deliklerden hava basıncından dolayı (negatif ya da pozitif) hava akışı olacaktır. İki fan pozisyonu arasında fark olmamasının sebebi de budur.

Son düzenleme:

Dediğiniz gibi hiçbir fayda olmama durumu söz konusu değil. Görebileceğiniz gibi Push/Pull(emme/itme) arasında pek bir fark yok. Farkın tek sebebi de PSU fan'ının varlığı.

Ayrıca fan havayı içeri de dışarı da verse kasa üzerinde yer alan deliklerden hava basıncından dolayı (negatif ya da pozitif) hava akışı olacaktır. İki fan pozisyonu arasında fark olmamasının sebebi de budur.

Kasa içerisine hava girdiğinde parçalarda olan sıcaklıktan dolayı kasa içerisindeki havada ısınacaktır. Haliyle sıcak havayı deliklerden atana kadar içerideki sıcaklıkta artış meydana gelecektir. Resimde görünen fanlar ise push sıcak havayı geriye iterken pull ise gelen havayı arka egzoz fana vermesidir. Egzoz fanı ise dışarıya atar. Bu durumda fanın yönleri çok önemlidir.

Kusura bakmayın ama şimdiye kadar taaa geçmişten günümüze olan bütün bilgisayar toplayanlar yanlış biliyor siz doğrusunu biliyorsunuz. Dediğiniz bu değil mi? Herkes egzoz fanını kullanır siz tam tersini diyorsunuz. Hatta ve hatta bilgisayar üreticileri bile (içinde fan olan kasayı üretenler) onlar da yanlış takıyor, siz doğru söylüyorsunuz.

Kasa içerisine hava girdiğinde parçalarda olan sıcaklıktan dolayı kasa içerisindeki havada ısınacaktır. Haliyle sıcak havayı deliklerden atana kadar içerideki sıcaklıkta artış meydana gelecektir.
Nasıl bir imagination gücünüz var, anlamadım doğrusu. Fandan kaynaklı basınç değişiklikleri anlık olarak iletilir diyebiliriz. Yok 2 saat bekleyip kasadan dışarı çıkmıyorlar.

Resimde görünen fanlar ise push sıcak havayı geriye iterken pull ise gelen havayı arka egzoz fana vermesidir. Egzoz fanı ise dışarıya atar. Bu durumda fanın yönleri çok önemlidir.
Buyurun makalede de değinildiği gibi:

Nasıl bir imagination gücünüz var, anlamadım doğrusu. Fandan kaynaklı basınç değişiklikleri anlık olarak iletilir diyebiliriz. Yok 2 saat bekleyip kasadan dışarı çıkmıyorlar.

Buyurun makalede de değinildiği gibi:

Bu durumu eskiden yaşayan biri olarak söylüyorum. Konuyu açan arkadaşdaki gibi o yönde bir egzoz fanı takıp sistemin ısındığını gözlemledim. Sonra fanın yönünü değiştirdiğimde sistemde rahatlama olduğunu gözlemledim. O yüzden buradaki arkadaşlara bir kardeş tavsiyesi veriyorum. Fan takarken mutlaka ama mutlaka yönüne göre takın. Bir hava sistemi gerçekten etkiliyor. Heleki cam kasa kullanan arkadaşlar kesinlikle yönüne göre taksınlar. Sen diğer yöne doğru takabilirsin arkadaşım.

Bu durumu eskiden yaşayan biri olarak söylüyorum. Konuyu açan arkadaşdaki gibi o yönde bir egzoz fanı takıp sistemin ısındığını gözlemledim. Sonra fanın yönünü değiştirdiğimde sistemde rahatlama olduğunu gözlemledim. O yüzden buradaki arkadaşlara bir kardeş tavsiyesi veriyorum. Fan takarken mutlaka ama mutlaka yönüne göre takın. Bir hava sistemi gerçekten etkiliyor. Heleki cam kasa kullanan arkadaşlar kesinlikle yönüne göre taksınlar. Sen diğer yöne doğru takabilirsin arkadaşım.

Tabii ki etkiler. Etkilemez olur mu araba gibi düşünün birisi hava filtresi birisi egzoz. Egzozdan hava alır mı? Yoksa sıcaklığı dışarı mı verir? Her zaman ama her zaman gelen hava bir şekilde çıkmalı. Çıkmadığı zaman içeride oluşacak hava parçalar daha yüksek derecelerde ısındığından dolayı (içeriye pompalanan soğuk havadan fazla) içerideki havayı da ısıtacak ve bir süre sonra sonuçlarını görmeye başlayacaklar. Çünkü fanların içeriye pompaladı hava yeteri kadar soğuk olmayacak ve hatta sıcak havalar da daha da etkili bir şekilde içeriye soğuk yerine sıcak hava verecek ve sonuç malum.

Evet, yanlış duymadınız. 😀

OC işlerine girmediğim için saçma ve gereksiz olsa da eski stok fanımın ayakları kırıldığı için hem macera olması hem de 7 senelik sistemimin eksiği olan egzoz fan işini çözdüm.

Kasa fanının olduğu sokete fan çoklayıcı ekledim, fan hızını ayarlayabiliyorum ancak CPU fan gibi yükte hızlı çalışması için otomatik ayar yapabileceğim bir program bulamadım, tavsiyelere açığım.
Elin değmişken kasanın temizliğinide yapsan iyi olur hani.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı